thomasse Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 Szukałam szukałam i nie znalazłam - na forum - moje pytanie brzmi: jak często należy czyścić filtr kaskadowy? Z informacji internetowych dowiedziałam się, że jest to filtr pośredni między wewnętrznym, a zewnętrznym. W tej chwili posiadam filtr wewnętrzny i czyszczę go co kilka dni i wiem, że nie jest to najlepsze dla równowagi zbiornika. Niestety taki był w zestawie, póki co czyści, akwarium jest bez glonów i jest ok. dodatkowo posiada deszczownicę i to chyba jego atut, ale z czasem chciałabym go wymienić. Niestety zewnętrzny jest dosyć drogi, a kaskadowy ma cenę do przyjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 ja mój czyszczę tak- co miesiąc jedną stronę filtra, gdzieś tak wyczytałem i tego się trzymam Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 Jeszcze pytanie jaką firmę ewentualnie możecie polecić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 ja mój czyszczę tak- co miesiąc jedną stronę filtra, gdzieś tak wyczytałem i tego się trzymamNie bardzo rozumiem co to jest jedna strona filtra... Ja mam przy 126 l filtr kaskadowy Aqwa Clear 50 (200) wydajność ok. 750 l/h, jestem z niego średnio zadowolony choć mam już drugi taki sam od 10 lat A moje średnie zadowolenie wynika z tego, że wymaga on czyszczenia co mniej więcej 2 tygodnie (w dużej mierze zależy to od wielkości obsady). Generalnie można rzadziej ale ja czyszczę przy podmianach wody co 10-14 dni. A czyszczenie polega na wypłukaniu wszystkich wkładów filtracyjnych + umycie obudowy, rurek i turbinki Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 ja równiez czyszcze przy podmianach myje w ciepłej wodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 Czyli generalnie widzę, że skoro ja czyszczę swój powiedzmy raz w tygodniu, a wy swoje co 10-14 dni to większej różnicy nie ma. Hm... w takim wypadku nie wiem co zrobić. Dzięki za informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Ja mam pielęgnice i przerybienie czyli dużo jedzą i dużo... Więc czyszczę częściej (co nie znaczy, że to bezwzględna konieczność), filtr kaskadowy nie zajmuje miejsca w aqwa, nie widać go i można tam władować więcej różnego rodzaju wkładów filtracyjnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 A przy 112l i obsadzie jak w podpisie jak myślisz jak będzie się sprawowała kaskada? Możesz coś doradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Nie powinno być problemu jeśli wybierzesz filtr o podobnej wydajności jak ten mój (jest kilka firm na rynku a pozostałych nie miałem okazji używać) 112 a 126 l to praktycznie to samo. Pamiętaj, że pod kaskadę musisz wyciąć pokrywę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 nooo i dlatego z kaskada jest problem boo ta pokrywaaa :/ aleee w sumie mi nie było szkoda ciąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 Jakaś konkretna firma i model? Z góry dziękuję!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted May 8, 2009 Share Posted May 8, 2009 Jak już pisałem mam Aqua Clear 50 (200) wydajność ok. 750 l/h Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts