Mateusz90 Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Szanowni państwo dziś dostałem Adonisa od szwagra, pracuje on w Kakadu. I podał mi info, że ryba jest spokojna i powoli rośnie, max. 50cm. Rybka mi się podoba, ale jak zacząłem szukać informacji na jej temat to oniemiałem z wrażenia i totalnej dezinformacji. Proszę was o fachowe wyjaśnienie kilku moich pytań. Gdyż nie wiem co mam zrobić. 1) W necie na różnych stronach i forach ludzie podają, że Tarczobok dorasta do 50cm i jest to spokojna rybka. Na innych, że do 100-120cm i jest agresywna w stosunku do innych ryb glonojadowatych. Dodam, że mój leksykon podaje, iż rybka dorasta do 50cm i jest spokojna. 2) W necie znalazłem informację, że Adonis traci białe kropki z wiekiem. Prawda to?? 3) Ludzie podawali, że rośnie bardzo szybko i jest terytorialny, a inni, że powoli i zanim osiągnie maksymalne 50cm to nawet 7-10 lat potrwa. 4) Na jednym z forów podano, że najlepiej trzymać Adonisa w akwa min. 700l i z dużymi roślinami, góbym żwirem i mnóstwem korzeni i grubych roślin. Na innym, że wystarczy 150-200l i korzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 (edited) 1) W necie na różnych stronach i forach ludzie podają, że Tarczobok dorasta do 50cm i jest to spokojna rybka. Na innych, że do 100-120cm i jest agresywna w stosunku do innych ryb glonojadowatych. Dodam, że mój leksykon podaje, iż rybka dorasta do 50cm i jest spokojna. 2) W necie znalazłem informację, że Adonis traci białe kropki z wiekiem. Prawda to?? 3) Ludzie podawali, że rośnie bardzo szybko i jest terytorialny, a inni, że powoli i zanim osiągnie maksymalne 50cm to nawet 7-10 lat potrwa. 4) Na jednym z forów podano, że najlepiej trzymać Adonisa w akwa min. 700l i z dużymi roślinami, góbym żwirem i mnóstwem korzeni i grubych roślin. Na innym, że wystarczy 150-200l i korzenie. 1. Rośnie do ponad metra. To jeden z największych zbrojników2. Tak, z czasem jest cały czarny bez kropek3. Wzrost jest szybki do pewnego momentu, po osiągnięciu pewnych rozmiarów tempo wzrostu spada. Wiele czynników ma znaczenie jezeli chodzi o tempo wzrostu, a najwazniejszym jest wielkość zbiornika.4. 150-200L to totalny debilizm ze strony autora "Artykułu" o A. adonis. Te ryby wymagają wielkich zbiorników o litrażu, który zawiera przynajmniej 3 zera. Edited July 6, 2013 by Pley Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Kolejny gatunek ryby nieakwariowej moim zdaniem.Chyba, że masz basen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 No cóż rozmawiałem z osobą, która podarowała mi Adonisa. Zaklina się ona, że rybka urośnie max. 30cm. a w naturze do 50cm. Dla pewności podaje link do rybki. Ta na zdjęciu wygląda identycznie do mojej. http://www.mojeryby.com.pl/artykuly/ryby/tarczobok-adonis-zaglopletwy-acanthicus-adonis,722_1_1.html Chcę mieć 100% pewności, że mowa o rybie dorastającej do ponad metra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Powiedz tej osobie, żeby zajęła się zbieraniem znaczków bo wciskaniem takich idiotycznych rad może zapewnić wielkie szkody rybom. To żywe stworzenia, a skoro on bagatelizuje ich wymagania to widocznie to hobby nie jest dla niego.Podrośnięty adonis http://4.bp.blogspot.com/-dG2ocJFoWS8/T185o1j7x2I/AAAAAAAAANw/rLVPsPwJ5Po/s320/acanthicus+adonis+adulte.jpgJeżeli dla niego to jest 30cm to ja nie mam pytań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 Dziękuje za info. Kopnę w d. kogoś. Jakie mam szanse na wydanie lub sprzedaż tego "potwora"?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Zaoferuj go w niskiej cenie jakieś palmarni/ zoo bo tylko do takich zbiorników ten stwór się nadaje.Napisz dokładnie adres sklepu w którym go kupiłeś bo trzeba cos z nim zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 Dokładniej dostałem od szwagra. Ma zniżki jako pracoiwnik. A ryba pochodzi z Kakadu w Łodzi w Manu. ten sam glonojad jest w sklepie zoologicznym w Grudziądzu przy placu stycznia i w kakadu w centurm hadlowym "port łódź". W kakadu mają je w akwarium 200l. wraz z zbrojnikami kolubijskimi i innymi glonojadowatymi. Nie ma żadnej ustway czy przepisów normujących sprzedaż takich zwierząt?? Już pomijam to, że one się męczą w sklepie, ale jeżeli są sprzadawane, a pracownicy zaklinają się że ryba ma 30cm max. !! To jakaś paranoja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Mateusz, właśnie nie ma i to jest wielki problem bo ryby taie jak adonis, sum czerwonoogonowy/ kaczoczoby, L. pardalis, G. gibbiceps, niszczułki, a nawet Arapaima są stosunkowo łatwo dostępne. Nie wspominam już o Sumiku rekinim, który tak nprawdę jest Pangą...Jedyny sposób to nie kupować takich ryb by nie nakręcać rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 A może inicjatywa obywatelska?? Zebranie 100000 podpisów, aby to unormować. Jeżeli są przepisy doptyczące węży i pająków to dlaczego nie dużych ryb. Niech te lenie na wiejskiej się wezmą do roboty. "Swojego" Adonisa oddam do łódzkiego zoo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Postępujesz bardzo słusznie. Cieszy mnie takie podejście.Ja nie wiem jak jest z kwestią prawną i czy faktycznie takie petycje coś dają; jeżeli tak, to działaj. Mój podpis masz zapewniony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 (edited) Nie przejdzie, za mało Nas jest. 49/50 osób, które posiadaja akwarium nie wiedzą o tej stronie, i w ogóle nie maja jakiegokolwiek pojęcie o akwarystyce. Reszta słucha się sprzedawców i kupuje co popadnie. Jakby każdy, kto miał akwarium w domu, przeglądał tą stronę albo inną akwarystyczną, wtedy byłaby szansa zebranie tylu podpisów. Edited July 7, 2013 by ArMasteR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Nie przejdzie, za mało Nas jest. 49/50 osób, które posiadaja akwarium nie wiedzą o tej stronie, i w ogóle nie maja jakiegokolwiek pojęcie o akwarystyce. Reszta słucha się sprzedawców i kupuje co popadnie. Jakby każdy, kto miał akwarium w domu, przeglądał tą stronę albo inną akwarystyczną, wtedy byłaby szansa zebranie tylu podpisów. Użytkowników SA jest ponad 10tys., nie twierdzę, że aktywnych, ale gdyby wstawić taką ankietę/temat dość szybko uzbierało by się spore grono. Pozostaje tylko kwestia tego ile osób jest potrzebnych do przepchnięcia tego w Sejmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 Zakładając, że to inicjatywa społeczna i nie mająca nic wspólnego z planami partii w sejmie to przejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts