mo81 Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 Witam wszystkich Od dzieciństwa chciałem posiadać akwarium. Przyszedł w końcu czas na realizację marzeń. Na początek myślałem o takim zestawie: 1. Akwarium proste 80x35x40 - 112l 2. Pokrywa 80x35 z oświetleniem 2x18W, 3. Filtr Aquel turbo 350l lub Aquel Turbo 650l, 4. Grzałka Elite Hagen 100W z termostatem, Jeśli chodzi rybki to chciałbym mieć: neony innesa, danio lamparcie, molinezja black molly, kiryski pstre, razpora klinowa. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych akwarystów: 1. Czy wymienione powyżej filtry są dobre i czy ten 350l da rade filtrować akwarium 112l ? 2. Czy wymieniona grzałka 100W wystarczy na takie akwarium? ( w mieszkaniu mam temperaturę około 19ºC-21ºC zimą latem oczywiście jest cieplej) 3.. Czy nie myślę o zbyt wielkiej ilości gatunków jak na początek i tą pojemność akwarium ? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi nawet te bardzo krytyczne Z poważaniem mo81 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 Zestaw wydaje się dobry na pierwszy rzut oka, ale... 1. Zainwestuj w filtr zewnętrzny - nawiasem pisząc filtr powinien mieć wydajność 4-5x większą od pojemności akwarium, czyli jeżeli się uprzesz, to już lepiej drugi wymieniony, chociaż znajomy ma wydajny 650l/h w 63 litrach i stale brudną wodę, no i musi dodatkowo napowietrzać (ale to już kwestia opieki chyba, mimo to lepiej dmuchać na zimne). 2.Nie jestem pewna - sama mam taką, ale znowuż u mnie w mieszkaniu jest zimniej niż u Ciebie, więc się nie wypowiem. 3. Danio, razbory, neony to ryby stadne. Za dużo ławic - wybierz jeden z tych gatunków. Osobiście wybrałabym danio lamparcie - dorosłe pięknie się prezentują, ale to Twoje akwarium i Ty zdecydujesz. Molinezje i kiryski wydają się O.K. 4. Nie zapomnij o roślinkach - wybierz mało wymagające i "sprzątające" akwarium - mile widziane wszelkie paprotki, nurzańce, rogatki, moczarki itp. I zwartki oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts