kr99pl Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Witam ! Mój problem to GLONY ! są one wszędzie w formie stosunkowo ciężkiego do zdrapania brązowego osadu. Mam już ich dość, restartowałem parę razy już akwarium, wyparzałem kamienie, korzeń, filtry, dosłownie wszystko co się w nim znajduje, niesety po takim zabiegu akwarium utrzymuje się w takim czytym stanie max tydzień, potem znów wszystko powraca. Filtry są włączone cały dzień i noc, a oświetlenie od 7 rano do 19 wieczorem. Temperatura to ok 26 stopni.Nie wiem co jest przyczyną powstawania glonów, oraz jak z nimi walczyć. Pomocy ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pullon Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 A może trochę więcej byś napisał o parametrach w akwarium i jak długo dojrzewa po tych restartach ? Bo nikt tu wróżbitą nie jest zapewne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Opisz akwarium wghttp://forum.superakwarium.pl/glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 (edited) Przepraszam, że tak długo odpisuję, lecz mam przejściowe problemy z internetem. 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- Akwarium zalane było może z pół roku temu, lecz ostatni restart był przedwczoraj.2.Litraż i wymiary akwarium - 112l 80x35x40 cm 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- nie mam pojęcia co to za lampy 1 na pewno jest z oryginalnego zestawu diversy 4.Jak długo świecisz (ile godzin)- od godz 7 do 19 (17h)5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa- są to kamienie, nie znam konkretnej nazwy, są trochę ostre i duże.6.Filtracja - 2 filtry jeden na 60 litrów, a 2 oryginalny z zestawu diversy dziś jadę kupić jakiś 1 porządny 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz, np.ogólny, roślinny itd.) - Ogólny8.Ozdoby (jakie)- Duży korzeń na środku akwarium, 3 długie kamienie.9.Rośliny (ile,jakie)- Nie znam za bardzo na roślinach, jest ich ok. 6 10.Ryby - obsada (jw.)- 1xSkalar 3x bocje 5x brzanki sumatrzańskie i jeszcze 1 tylko mi nazwa wyleciała :> 2x bocje 11.Podmianki (jak duże, jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 1x w tygodniu 35%, zwykła woda z kranu.12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- Mam nawozy z żelazem oraz CO2 w płynie, to są pompki i po 3 psiknięcia na dzień.13. CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- w płynie 14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe - PH 6.6 -6.8, GH 5, KH 4, NO2 0, NO3 0 (wg testów paskowych z Sery)15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? Odstawiłem pokarm na jakiś czas i nawozy w płynie.16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Dwa razy dziennie, mała ilość, nie zostaje wiele. Po jakimś czasie filtry wciągają resztki.17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Fotki chwilowo brakOpis problemu- Na kamieniach, ścianach, roślinkach i filtrach pojawia się ciężki do zdarcia osad, pojawia się on natychmiast nawet po wymianie wody, mam już ich dość, kiedyś nawet wyparzałem wszytko co możliwe a to nadal się pojawia. Co robić ? Edited June 28, 2013 by damilio Drobne literówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Nie znam się na tych glonach, ale: Akwarium zalane było może z pół roku temu, lecz ostatni restart był przedwczoraj. Akwarium potrzebuje stabilizacji poprzez dojrzewanie, min. 2-3tyg. Zresztą zalane pół roku temu ale restart wczoraj ? Zdecyduj się. nie mam pojęcia co to za lampy 1 na pewno jest z oryginalnego zestawu diversy Zorientuj się, bo to ważne. od godz 7 do 19 (17h) Za długo. Swiecimy 10-12h. są to kamienie, nie znam konkretnej nazwy, są trochę ostre i duże. Niezbyt trafne podłoże. 2 filtry jeden na 60 litrów, a 2 oryginalny z zestawu diversy dziś jadę kupić jakiś 1 porządny Jak będziesz zmieniać filtr to niech początkowo działają dwa, tzn. jeden nowy i jeden stary przez 2 tyg. Nowy musi dojrzeć. 1x w tygodniu 35%, zwykła woda z kranu. Wodę podmieniamy raz na tydzień w ilości 10-20%, większe ilości rozwalają parametry wody. Woda ma być odstana 24h. Mam nazwozy z zelazem oraz co2 w płynie, to są popmki i po 3 psiknięcia na dzień. Masz ale nie wiesz do końca co. Lejesz nie znając zapotrzebowania akwarium. Lejesz na pałę. PH 6.6 -6.8, GH 5, KH 4, NO2 0, NO3 0 (wg testów paskowych z Sery) Testy paskowe są obarczone błędami. Już widać no3, że jest za niskie. Powinno być 10mg/l i po4=1mg/l. N:P = 10:1. Odstawiłem pokarm na jakiś czas i nawozy w płynie. Błąd. Dwa r dziennie, mała ilość, nie zostaje wiele, po jakimś czasie filtry wciągają resztki. Syp tyle aby nic nie zostawało, bo skoczy Ci po4. kiedyś nawet wyparzałem wszytko co możliwe a to nadal się pojawia. To nie pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 Chodziło mi o to, że pierwszy raz miałem do czynienia z moim akwarium pół roku temu, co do lamp są to - 1x Powerglo 20 W, oraz 1x standardowa 18W jak w zestawie.Oświetlenie skrócę do tych 10-11h, dziś kupiłem filtr z aquael'a - Fan filter 2 plus, a stary zostawię na te 2 tygodnie jak mówisz, jest to filtr również z aquael'a tylko fan 1 .Co do nawozów jest to "rodzina" aqua art i mam z nich- K+, Ferro+ oraz Carbo. Mam również pałeczki nawożące pod rośliny- tetra initialsticks. I jeszcze dodaję fotkę akwarium. https://www.dropbox.com/s/n4s0jmamxghzn9l/IMAG0214.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Kluczem do sukcesu są odpowiednie stężenia azotu i fosforu. Tymczasem masz no3=0. Po4 nieznane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Witam ! Mój problem to GLONY ! są one wszędzie w formie stosunkowo ciężkiego do zdrapania brązowego osadu. Mam już ich dość, restartowałem parę razy już akwarium, wyparzałem kamienie, korzeń, filtry, dosłownie wszystko co się w nim znajduje, niesety po takim zabiegu akwarium utrzymuje się w takim czytym stanie max tydzień, potem znów wszystko powraca. Szkoda, że nie pisałeś wcześniej, uniknął byś restartów Najprawdopodobniej masz okrzemki, które są normą w większości nowo odpalonych akwariów. Restertując akwa powodujesz tylko kolejne pojawianie się tego glona, który po jakimś czasie sam znika. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 (edited) Zwykłe okrzemki a Wy byście zaraz chłopakowi kazali kupować pakiet testów Wyczyść szybki mechanicznie ( nawet zwykłą kartą do bankomatu), pilnuj podmian i będzie ok Edited June 27, 2013 by gracjanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 Dziękuję bardzo, a co to może być, mam takie dziwne coś na korzeniu, są to takie kłaczki czy coś w tym stylu. Jutro dodam foto, i chyba się rusza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Te białe kłaczki to może być pleśń, ale poczekamy na foty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 10.Ryby - obsada (jw.)- 1xSkalar 3x bocje 5x brzanki sumatrzańskie i jeszcze 1 tylko mi nazwa wyleciała :> 2x bocje Jakie to bocje i daj koniecznie foty tej pleśni, być może to nic wielkiego ale nie doradzam na chybił trafił, chyba że to zaznaczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Dzisiejsze zdjęcia https://www.dropbox.com/s/cmzrcc42x0wnc7y/IMAG0221.jpg https://www.dropbox.com/s/wyxfruw045lr3cl/IMAG0220.jpg Mój telefon coś dodaje kolory, normalnie kolor tego "meszku" to taki szary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Korzeń nie był dostatecznie suchy i stąd te polipy,korzeń najlepiej wysuszyć ale, to trochę potrwa. Spróbuj go najpierw wyszorować i porządnie wygotować w solance. Dwie duże łyżki na 1l wody. Jak wróci pleśń to, trzeba suszyć. Ponawiercaj w niewidocznych miejscach to skrócisz ten proces. A co z bocjami? Pytałem o nie. Kup dwa testy kropelkowe na po4 i no3, polecam serę. Dalej się wyjaśni jak zrobisz te testy. Okrzemki ścieraj mechanicznie i natychmiast rób podmianę. Potem tylko pilnuj podmian, najczęściej same ustępują ale, można im pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Ojj faktycznie, umknęło mi, są to bojce wspaniałe, a co do tego korzenia to jak długo mam go gotować ? Czy po prostu przelać wodą z solą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Korzeń nie był dostatecznie suchy i stąd te polipy,korzeń najlepiej wysuszyć ale, to trochę potrwa. Grzesiu, na tym korzeniu wyraźnie widać krasnale, więc suszenie/gotowanie raczej nic nie pomoże Widzę też, że skierowany na niego jest wylot filtra, zmniejsz przepływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kr99pl Posted July 23, 2013 Author Share Posted July 23, 2013 Zmniejszyłem przepływ wody w filtrze, a jego wylot skierowałem na tylną ściankę. Wodę podmieniam co 2 dni około 12l, oraz czyszczę filtry, nie wiem co robić, bo całe akwarium marnieje w oczach, i coraz bardziej mi się ono nie podoba.Nawet jeśli zrobię cały restart, wyparzę kamienie itd, to "coś" powraca :/ Już sam nie wiem co robić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 Nie możesz robić ciągle tych restartów bo to będzie powracało cały czas od nowa. Musisz doprowadzić do stabilizacji zbiornika raz a dobrze i cierpliwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts