maziama Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Za tydzień planuję ruszyć z małą szklaneczką dla bojownika. W planach jest zakup Shrimp Set-a Aquael 30 litrów. Co prawda w zestawie jest filtr, ale mam do dyspozycji filtr Aquaela Fan Micro (myślę, że spokojnie da radę). Jest tam też grzałka, ale bez termostatu, tak więc zostanie zamieniona na taką z termostatem. Oświetlenie w zestawie 11W, 6500K. (co ciekawe w mniejszych zestawach oświetlenie jest takie samo, więc żeby zwiększyć ilość światła wystarczy kupić mniejszy zestaw - ale bojek to jeszcze ewentualnie do 20 litrów, do 10 odpada przecież) Planowane: - podłoże - jasny drobny piasek - dekoracje - naturalne korzenie - rośliny - anubiasy, mikrozoria, mchy - obsada - bojownik, samiec, sztuk 1 - woda - akwarium wystartuje na dojrzałej wodzie z dużego zbiornika Pytanie nr 1 brzmi: czy jest sens nawożenia takiego zbiornika? Nie chcę szaleństwa we wzroście, jedynie, żeby roślinki ładnie rosły i nie miały ubytków, a jednocześnie nie dorobić się glonów. Pytanie nr 2 brzmi: czy potrzebuję testów No3, Po4 do szczegółowego kontrolowania ewentualnych dawek nawozów, tak jak przy typowym roślinnym zbiorniku? Do dyspozycji mam: - nawożenie - butla CO2, nawozy: Aqua-Art (Carbo, Micro, Macro, Ferro, K+), Tropical (AquaPlant, AquaPlant Potasium, FerroActiv), Tetra (Initial sticks - pałeczki do podłoża) - rośliny - rzęsa, nurzańce (prosty i spiralny), kryptokoryny, rogatek, jakieś niedobitki wgłębki - podłoże - żwir rzeczny granulacja 2-4mm Jeśli polecacie choć minimum nawożenia, to proszę o konkretne wytyczne, chcę w ciągu najbliższego tygodnia wszystko sobie zaplanować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 No cóż... Dziękuję za żywe zainteresowanie tematem Z tej ciszy wnioskuję, że: - na grzyba jest w takim wypadku potrzebne nawożenie, wystarczy nieco światła, podmiany wody i tyle, rośliny dadzą sobie radę. Ale to można było choć tyle napisać "Kobieto, daj sobie spokój!" - pytania okazały się być zbyt banalne, żeby ktokolwiek zechciał się schylić do ich poziomu. W takim razie także dziękuję, że nikt nie zechciał się wypowiedzieć, po co się poniżać... - pytania okazały się być zbyt trudne dla tzw. "znawców" i "ekspertów" tego forum, co by oznaczało, że trudniej jest prowadzić zbiornik słabo oświetlony, z mało wymagającymi roślinami (tak, żeby zdrowo wyglądały), niż typowy silnie oświetlony roślinniak, gdzie w nawożeniu jest pole do popisu dla znawców tematu. Jakkolwiek by nie było strategię obmyśliłam sama. Brak nawożenia nie do końca się sprawdza w takim zbiorniku (braki i ubytki z czasem się pojawiają), więc zacznę od minimum nawożenia potasem i makro, mikro dadzą podmiany, do tego carbo - bardziej przeciwko glonom, niż dla roślin. Zobaczmy co z tego wyjdzie. Temat do zamknięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts