misiulegia Posted June 10, 2013 Share Posted June 10, 2013 Witam Moja jedna z samic Pretnika Złotego ma czarne plamki pod łuskami. Wyglądają one podobnie jak gdy samica gupika jest w ciąży i ma taką plamkę pod brzuchem. Mój Prętnik ma dwie na brzuchu z prawej stronie i dwie z lewej strony pod płetwa grzbietową. Trudno mi jest zrobić zdjęcie. Może ktoś wie co to jest. Proszę o odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Bez zdjęć i większych szczegółów to ciężko będzie cokolwiek stwierdzić. Jak dawno się to pojawiło? Nagle, czy stopniowo rosły te "plamki"? Pierwszy do głowy przyszedł mi nowotwór (czerniak), ale to strzał, "zgaduj zgadula". Może to też być jakiś podskórny wylew (krwiak). Może jednak dasz radę z tymi zdjęciami? "Ciutkę" by to ułatwiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiulegia Posted June 15, 2013 Author Share Posted June 15, 2013 (edited) W końcu zrobiłem zdjęcie Prętnikowi z tymi plamkami.Edit:Proszę o pomoc. Luna: Regulamin, 6.2. - Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. Edited June 15, 2013 by Luna Regulamin 6.2, brak edycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 15, 2013 Share Posted June 15, 2013 (edited) Zdjęcie robione z daleka, trudno stwierdzić co to za rodzaj plam. Porównaj z tym tematem... http://forum.superakwarium.pl/topic/6452-czarne-plamy-na-tetrach-co-to-jest/ ..i daj znać, czy to jest ten rodzaj plam. Jeśli nie, to napisz coś więcej, od kiedy ma te plamy, są wypukłe, czy płaskie, jakieś zaczerwienienia w ich obrębie? Rybka zachowuje się normalnie, czy zaobserwowałeś jakieś niepokojące zachowanie? Edited June 16, 2013 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiulegia Posted June 15, 2013 Author Share Posted June 15, 2013 Mam jeszcze jedno. Zaobserwowałem że po jednej stronie zanikają te plamki. Po drugiej są. To nie jest to samo co w linku. Moja rybka ma tylko 3 plamki po jednej stronie i 2 po drugiej. Nie są one wypukłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 15, 2013 Share Posted June 15, 2013 (edited) Może to faktycznie są jakieś podskórne wylewy (krwiaki), na skutek jakiegoś urazu, albo z innej przyczyny i same się wchłoną, skoro piszesz, że znikają... Nic innego mi nie przychodzi do głowy (poza paroma nieuleczalnymi paskudztwami ) Jeśli ryby zachowują się normalnie to obserwuj na razie. PS To jest ta sama ryba co na pierwszym zdjęciu? Edited June 15, 2013 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiulegia Posted June 15, 2013 Author Share Posted June 15, 2013 Tak to ta sama ryba. Po za nią mam jeszcze 3 zdrowe Będę cały czas obserwował ją i jej zachowanie. Dzięki i Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts