Jump to content

Mocno rozrastająca się pistia i brud

Koniu
 Share

Recommended Posts

Witam, mam pytanie w związku z bardzo mocno rozrastającą się pistią. Czy mogę ją płukać po bieżącą wodą ? I czy mocno rozrastająca się pistia stanowi jakiś problem ? Nie wiem jak to będzie ze światłem do roślinek poniżej. Korzonki czasami przycinam. Na dnie akwarium zbiera się taki brązowy pyłek jakiś syf. Czy możliwe że to od pistii ?

Witaj, że ładnie rośnie to dobra sprawa, tylko musisz co jakiś czas nadmiar wydawać albo wyrzucać bo do dna nie będzie dochodziło światło jak pokryje całą taflę wody. Z tym pyłkiem to ciężko stwierdzić bo nie wiem jak to wygląda. Wydaje mi się że płukanie korzeni np w wodzie kranowej nie zaszkodzi. Ja również wypłukałam mech w kranówce a potem dałam do akwarium i wszystko ok.

Pistia b. nie lubi polewania wodą od góry. Po co chcesz ją płukać? Korzonki wyglądają b. dekoracyjnie i nie obcinaj ich. Jak masz dużo azotu i fosforu to pistia rośnie doskonale. Jeszcze wymagany jest słaby ruch tafli wody.

Zabierze całe światło. Całkowicie zasłoni i rośliny poniżej będą marniały. Dbaj by nie było jej za dużo.

Ten syf na dnie to raczej nie od pistii. Jak jest to w jakimś jednym miejscu to znakiem jest, że masz dobrą cyrkulacje i cały syf z dna Ci się tam zbiera. To mogą być martwe części roślin, odchody i resztki pokarmu.