JubuS Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 Posiadam grzałkę ELITE 100W. zostawiłem na noc i woda prawie nic się nie nagrzała, i się wyłączyła(termostatyczna). Wie ktoś czemu się wy.łącza jak jeszcze wody nie nagrzała? Ustawiam na 24 C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 z tymi termostatami w grzałce jest tak, że ona bada temp wody, ale w związku z tym, że jest wbudowana w grzałce to mirzy temp tuż przy niej. Wiadomo, że woda jest tam cieplejsza stąd grzałka się wyłącza. Jeżeli termometr masz w drugim końcu akwarium to różnica może być widoczna. Inną rzeczą to może być niedokładność termoregulatora grzałki. Polecam zaopatrzyć się w najzwyklejszy termoregulator RT-2 i do niego podłączyć grzałkę, a sondę pomiarową umieścić w przeciwnym rogu. RT-2 http://www.allegro.pl/item627439523_ter ... _rt_2.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 Najprościej... ustaw temperaturę na grzałce na maxa i sprawdzaj na termometrze (najlepiej po przeciwnej stronie aqwa) kiedy zostanie osiągnięta ta właściwa, która ma być w zbiorniku. W tedy cofnij pokrętło aż zgaśnie dioda (tak jest w większości grzałek) i grzałka będzie dalej utrzymywać temperaturę na stałym poziomie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JubuS Posted May 5, 2009 Author Share Posted May 5, 2009 Dziękuje za pomoc. Ustawiłem temperaturę na 30 C i jest teraz dobrze, termometr pokazuje 24 C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 ta grzalka moze byc tez sa slaba bo liczy sie tak mniej wiecej litr wody=1 wat zalezy tez jaka masz temperature w pokoju choc teraz jest cieplo to jest to mniej istotne.ja bym ci proponowal kupic grzalke 150 wat i bedziesz mial spokuj i jeszcze wazny jest przeplyw wody jezeli woda jest slabo mieszana to tak jak kolega napisal na gurze woda kolo grzalki jest cieplejsza i nie rozchodzi sie rownomiernie po akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 a skad masz grzalke? moze oddaj ja na gwarancje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trot Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 mam dwie grzałki ellite (300 i 100) obie z termostatem i stwierdzam u nich błąd termostatu -> jest ustawiona na 28 a akwa ma 25 podobno fabryczne złe ustawienie -> nie reklamowałem bo to jest bez znaczenia -> wyczułem je i służą mi bardzo dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts