Jump to content

Migdałecznik morski (ketapang)

Nantai
 Share

Recommended Posts

Chciałbym przedstawić moją hodowlę Migdałecznika Morskiego. Troszkę o tym drzewku:

KETAPANG - liście migdałecznika morskiego (Terminalia catappa) - to środek zdecydowanie poprawiający jakość wody akwariowej. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antystresowo chroniąc w ten sposób hodowane w zbiornikach ryby ozdobne. Wprowadza do wody naturalne garbniki oraz nieznacznie obniża pH wody, dzięki czemu jej właściwości zbliżone są do biotopu naturalnego ryb żyjących w miękkiej, kwaśnej wodzie.

Migdałecznik Morski jest drzewem tropikalnym i może osiągnąć wysokość nawet 35 metrów. Rośnie w pozycji pionowej o symetrycznej koronie z poziomymi gałęziami wyraźnie ułożonymi w rzędach.
Drzewo to występuje w strefie zwrotnikowej od Afryki przez północną Australię i Nową Gwineę, południową
Azję aż do Indii. Najczęściej rosną na piaszczystych i kamienistych brzegach zbiorników wodnych, lecz można spotkać je także na terenach bagnistych, torfowiskach, czy też na słonych plażach nadmorskich.
Nazywany drzewem z wielu imion.

Ze względu na swoje pochodzenie gatunek ten znany jest (w języku angielskim) pod nazwami takimi
jak Indian Almond, Bengal Almond, Singapur Almond, Malabar Almond, Talisay Almond, i oczywiście Tropical Almond,
Sea Almond (Migdałecznik Morski), Wild Almond, drzewa Umbrella, Ketapang, Ebelebo i Zanmande.
Swoją popularność u ludzi zawdzięcza właściwościom leczniczym o bardzo szerokim zastosowaniu.
W miarę starzenia się drzewa, korona staje się coraz bardziej spłaszczona, aby ostatecznie przyjąć kształt wazonu.
Co ciekawe (jak na klimat zwrotnikowy) drzewo Migdałecznika w porze suchej gubi liście nawet 2 razy do roku.
Taką sytuację można zaobserwować w rejonie Malezji i Tajlandii, gdzie większość drzew jest wiecznie zielona.

keti1.jpg

keti2.jpg

keti3.jpg

keti4.jpg

keti6.jpg

keti5.jpg

Dlaczego akwaryści używają liści migdałecznika:
-przyspiesza regenerację błony śluzowej, naskórka oraz płetw;
-zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybiczych np. pleśniawki;
-chroni złożoną ikrę przed pleśnieniem i zwiększa przeżywalność narybku;
-nieznacznie obniża PH wody;
-jest także znakomitym źródłem pokarmu dla krewetek i zbrojników.

nfgu.jpg
 64zp.jpg
q5co.jpg

Hodowla Migdałecznika:

Ja swoje nasiona zakupiłem na allegro. Kupiłem trzy nasiona.

Nasiona trzymałem do namoknięcia w wodzie 24 godziny. Woda o temperaturze pokojowej, ok. 21 oC.
Przygotowałem doniczki o średnicy 17 cm/wysokość 12 cm. Podłoże dla drzewka to ziemia tropikalna ph 5,5-6,5 + piasek bardzo drobny. Piasku około 1/5 w stosunku ziemi. Na sam dół doniczki dałem na 2 cm wysokości keramzyt.
Zasypałem ziemią na wysokość ok. 8-9 cm. Nawilżyłem wodą. Namoczone nasionka umieściłem w pozycji poziomej i uzupełniłem ziemią i ponownie podlałem delikatnie wodą.

Tak przygotowaną doniczkę z nasionkiem trzymałem na parapecie w miejscu najbardziej nasłonecznionym. Do momentu wykiełkowania, doniczki przykryte folią w celu większej wilgotności. Podlewane codziennie wodą z akwarium, najlepiej po podmiankach (najlepsza woda-nie dość, że bogata w nawozy, to jeszcze o temperaturze pokojowej). Ja taką wodę po  podmiance trzymam w butelkach i systematycznie podlewam mój migdałecznik.
Czekałem na wykiełkowanie półtora miesiąca.

ketapang1.jpg

ketapang2.jpg

Miesiąc później:

keti1.jpg

keti2.jpg

Dwa miesiące później:

ketapang3.jpg

Trzy i pół miesiąca później:
Niestety trzecie nasiono nie wykiełkowało i byłem zmuszony je usunąć.

ketiiii1.jpg

ketiiii2.jpg

Zimę ketapangi u mnie ciężko zniosły. Mało słońca więc nie rosły zbyt dobrze. Na dzień dzisiejszy czyli 9 miesięcy po wykiełkowaniu mają 70 cm i wygląda to tak:

keti1.jpg

keti2.jpg

Temat będę aktualizował i uzupełniał co jakiś czas. Pozdrawiam

Na początku przeszło mi przez myśl że te drzewo na pierwszym zdjęciu masz u siebie na podwórku :D

Bardzo ładne roślinki.

Nawet jako kwiatek/parapeciak ładnie wygląda, chyba się skuszę na jego hodowlę w przyszłości.

Nasiona nie są drogie a jak oceniasz trudność uprawy?

Trudność uprawy jest dość wysoka. U mnie z trzech nasion wykiełkowały dwa, ale i tak w krótkim czasie. Niektóre nasiona kiełkują 6 miesięcy, a inne w ogóle nie wykiełkują. Wszystko zależy od różnych czynników. Warunki hodowli niedługo opiszę i wrzucę do pierwszego postu. :)

• 2 weeks later...
Guest Norbi

Z ciekawością będę obserwował dalszą hodowlę Migdałecznika pod warunkiem że autor będzie co jakiś czas zamieszczał nowe foty z opisem co się u niego dzieje. Sam kupiłem kilka nasion na Allegro i czekam aż do mnie dotrą - niestety ale w miejscu gdzie mieszkam cieżko o nasiona. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - co zrobisz jak drzewo będzie sięgało sufitu - przytniesz zmuszając roślinę do rośnięcia na boki czy przesadzisz do ogrodu?

Guest Norbi

Hmm, racja. Ja u siebie mógłbym pokusić się o zasadzenie na zewnątrz ale gwarancji żadnej że drzewko będzie rosło. Ok, czekam na dalsze zdjęcia i opisy ;)

• 1 month later...
Guest Norbi

Czekałem koło miesiąca. Nasiona w ilości sztuk 4 zostały zasadzone jak widać w doniczce ze zwykłą ziemią dla kwiatów doniczkowych, bez jakichkolwiek dodatków. Przed posadzeniem zeszlifowałem/uszkodziłem delikatnie skorupę nasion. Zrobiłem tak specjalnie żeby przyspieszyć kiełkowanie a sposób znalazłem gdzieś w internecie. Jak widać wzeszło jedno więc czekam na jeszcze trzy ;-)

Guest Norbi

Tak, cztery nasiona w jednej doniczce. Jestem o tyle w dobrej sytuacji że na dzień dzisiejszy doniczka stoi i będzie mogła stać na zewnątrz. Taki klimat w NJ - od kilkunastu dni gorąco i wilgotno. W domu niestety ale nie bardzo mógłbym ustawić 4 sztuki. Zaczekam jeszcze parę tygodni, powiedzmy do końca wakacji i to co wykiełkuje przesadzę pojedynczo a dalej zobaczymy.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...

Witam, chciałbym pokazać pierwsze zbiory migdałecznika. Są to liście zbierane odrazu po spadnięciu oraz takie które dopiero są na etapie suszenia oraz spłaszczenia. Ilość sztuk ok. 300, o wielkości w przedziale od 10 cm do 40 cm.  Mam też sporą ilość kory migdałecznika.

i2oy.jpg

• 1 month later...

Migdałecznik już ma 86 cm i cały czas rośnie. Zrzucił wszystkie dolne liście, może z tego względu, że przez jakiś czas nie miał go kto podlewać. Odbija nowymi górnymi liśćmi.
Drugi wylądował 2 tygodnie temu na dworze w ogrodzie. Zobaczymy czy przetrwa naszą zimę, Jestem w szoku bo przy temperaturze 10 stopni na plusie wypuszczał małe listki. Ostatnio go przygotowałem na zimę,  ocieplając otuliną z liści, kartonu i foli. Fotki wrzucę innym razem.

A to drzewko domowe:

r5fq.jpg
vts7.jpg
2qf3.jpg

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...

Ja zamówiłem już drugą partię nasion bo z poprzednich nic nie wyszło. Pół roku i nic. Teraz nowe nasiona po dwa wsadziłem do jednej doniczki i czekam. Stare nasiona które wyjąłem z donicy nie były nawet naruszone. Postanowiłem je jeszcze raz posadzić. Podlewanie codziennie wodą z akwarium. Jednak ziemię pod folią porasta mech i zastanawiam się czy przykrywać te doniczki folią... Może ktoś coś poradzi?

• 11 months later...

OSTRZEŻENIE !

W doniczce zalęgły mi się ziemiórki. Podlałem POLYSECT 005 SL firmy SUBSTRAL zgodnie z instrukcją (lub mniej).

Opadają lub skręcają się liście. Pewnie odpadną wszystkie.

Nie wiem czy drzewko (1 m wysokości) przeżyje.