kriu Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Witam! Mam takie oto pytania związane z zawartością gazów w wodzie. Jak szybko woda nasyca się C02 i jak długo pozostaje on w wodzie? Chodzi mi oczywiście o czas. Nie wiem w ogóle jak proces ten jest rozciągnięty w czasie. To samo dotyczy tlenu. Czyli ja szybko nasyca się tlenem i jak długo wodę można uznać za natlenioną? Zakładam oczywiście, że w akwa panują normalne warunki, średnia obsada ryb i roślin, standardowe oświetlenie np. przez 12h. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 jest coś takiego jak rozpuszczalność tlenu w wodzie poszukaj sobie tak w ogóle stężenie tlenu spada w nocy wzrasta na dzień odwrotnie z dwutlenkiem węgla związane jest to z fotosyntezą jeżeli źle zrozumiałem pytanie to sprecyzuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 To wszystko to ja wiem. Pytałem tylko jak szybkie w czasie są to procesy. Np. jak szybko (w ciągu ilu minut, godzin) woda może nasycić się CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 w ciągu 15- 20 min , tak samo w ciągu 15-20 min możesz je wygonić Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted May 4, 2009 Author Share Posted May 4, 2009 w ciągu 15- 20 min , tak samo w ciągu 15-20 min możesz je wygonićO rany - nie wiedziałem, że tak szybko!! A jak jest z Ph wody po usunięciu CO2 - pozostaje obniżone czy wzrasta też tak szybko? To byłoby chyba nie dobre dla rybek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 To zależy , ale jeżeli ph spadło przez co2 to i wzrośnie po zakończeniu podawania. Tylko nie zawsze pH zbijesz podając co2. Ale zazwyczaj szybko wzrasta , i dlatego czasami trzeba zostawić CO2 na noc , lecz oczywiście sporo przykręcić. Co do tej szybkości jeżeli nie chcesz się szybko i na silę pozbyć CO2 z akwa to , samo bez ingerencji (czyli extra napowietrzania ) będzie wolniej ulatniał się z wody nawet do kilku godzin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts