Seba111 Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Witam baniak stoi już sobie 9 dni i wczoraj jakiś kumpel od brata , wsadził paluchy do wody brudne i pływają mi takie śmieci chodźby szczątki jakiegoś kisielu albo co i na rurze ssącej się też to osadziło a reszta sobie pływa dalej . No i do tego taka mętna powłoka jakby się zrobiła .. Można to jakoś wyłapać ? Bo trochę mnie to nie pokoi. .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Może to nie przez "brudne paluchy", tylko po prostu miałeś kożuch bakteryjny na tafli wody. Jeśli wytworzy się dość gruby, to po rozbiciu go pływa w toni wodnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 Jeśli akwarium jest odkryte to na pewno kożuch bakteryjny i tak jak napisał przedmówca. Po rozbiciu wala się po akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 17, 2013 Author Share Posted May 17, 2013 Akwarium ma pokrywę , no jak rozwalę palcem to sobie pływa po akwa ;] Co z tym zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 17, 2013 Share Posted May 17, 2013 Skimmer albo odlewanie wody tak aby to ściągnąć i wylać. Kiedyś też sciągałem ręcznikiem papierowym. Później zapewnić mocny ruch tafli wody żeby nie powstał ponownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 17, 2013 Share Posted May 17, 2013 Jak dojrzeje i się w końcu ustabilizuje to powinien zniknąć - u mnie najpierw skimmer załatwił sprawę, przestał działać- pojawił się lekki kożuszek - coś jakby rozlana benzyna - tylko nie tęcza - a teraz powoli zanika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Na razie z tym nic nie robiłem i chyba się trochę to poprawiło . Akwa ma już 13 dni i mam pytanie do tego zrobić jakąś podmanę wody czy nie ? I jeszcze jedno czy napowietrzacz musi chodzić czy nie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Wyłącz napowietrzacz, wylot filtra skieruj tak aby poruszał taflą wody, to wystarczy. Przez pierwsze półtora miesiąca nie podmieniałem wody ale każde akwarium jest inne ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 (edited) napowietrzacz chodzi raz za kiedy akwa 300l sam filtr sobie chodzi z grzałką i akwa jest puste sam piach i woda;) Zdania zaczynamy z wielkiej litery. Regulamin 6.1. Mapet Edited May 20, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 21, 2013 Author Share Posted May 21, 2013 Trochę wyżej umieściłem deszczownice i zauważyłem poprawę , nie ma takiej mętnej "skorupy" na wodzie , pewnie do filtra ją wciągło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Akwa ma już 13 dni i mam pytanie do tego zrobić jakąś podmanę wody czy nie ? Przy dojrzewającym akwarium nie polecałbym podmian wody (jedynie dolewaj wody tyle co zdąży odparować). Niech wszystkie parametry się ustabilizują. Po wpuszczeniu rybek możesz zacząć robić podmianki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 Okey panowie , znikło prawie do końca tak jak pisałem a dzisiaj zauważyłem coś takiego Co to jest ? Pomocy ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 ref. Znikło powietrze ale za to jest takie "niteczki" jakieś takie kawałeczki czegoś pływają , zacząłem to wyławiać szklanką , jest tego trochę mniej już . To ten kożuch bakteryjny jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted May 28, 2013 Share Posted May 28, 2013 Kożuch to raczej nie takie niteczki, a właśnie taki zwykły kożuch. Po jakimś czasie zaczyna się czasem "łuszczyć" i są takie kożuchowate plamki pływające po tafli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 No tak , teraz mam taką tafle na samej górze i próbuje ją wyławiać szklanką ;P Jak to zwalczyć ? Akwa ma ponad 3 tyg za sobą , będę wpuszczał za niedługo rybki , a najpierw muszę zrobić wystrój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Zwiększyć ruch tafli wody. Jak to nic nie pomoże poczytaj o skimmerze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Innymi słowy to cienka warstwa bakterii, kurzu i substancji organicznych. A akwarium masz otwarte czy masz może pokrywę? Tak jak pisze Mapet - zapobieganie to odpowiednio duży ruch tafli wody lub skimmer. Niektóre ryby też pomagają w walce z tym problemem, np. molinezje lub platki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted June 1, 2013 Author Share Posted June 1, 2013 Mam pokrywę ale miałem otwarte otwory .. Zwiększyłem ruch taflą i jest chyba lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts