sylwia160585 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 mam awkarium 112l i swietlówki były juz z pokrywa 2 razy 18 w czy te swietlówki mam zmienic na wieksze i mam takie pytanie czy jak woda paruje to nie uszkodzi ich ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Świetlówki,które masz są standardowe i jest to najtańsza lipa jaka tylko istnieje więc warto je wymienić na inne bardziej odpowiednie do akwa.Światło 2x18W daje nam 0.3W na litr czyli całkiem nieźle aczkowiek 0.5W/L będzie super.Na początek bym proponował wymianę świetlówek na akwarystyczne dokupienie odbłyśników i oklejenie pokrywy folią aluminiową,nie zaszkodzi a na pewno pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamb Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 sam mam taką pokrywę i na sam początek wymieniłem same lampy na hagena 1x20W power-glo 1x20W flora-glo efekty były zadowalające ale po dodaniu bimbrowni dołożyłem jeszcze 1x20w sun-glo i teraz są efekty wyśmienite roślinki śmigają ze hej a i rybki są super wybarwione ,jest tylko jeden dylemat ze świetlówki hagena śa strasznie droge cały komplet kosztował mnie 150zł wiec możesz poszukać tańszych odpowiedników Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwia160585 Posted May 4, 2009 Author Share Posted May 4, 2009 czyli jakie będą najlepsze bo chce znaleźć w internecie i przez neta kupić tylko potrzebuje nazwę ich mod: pisz poprawnie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 Do Adamb: również mam akwa 112l. i prawdopodobnie taką samą pokrywę, świetlówki hagen aqua glo i power glo 20W, też myślałam o dodaniu jeszcze jednej, ale zastanawia mnie jak ją dołożyć? Przecież tam nie ma już miejsca. Jak to zrobiłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwia160585 Posted May 5, 2009 Author Share Posted May 5, 2009 czyli bede musiała załozyc mocniejsze te świetlówki?? Bo akwarium mam zalane tydzien i roślinki tak jakby troche żółkną Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 możesz zamienić na większe- czyli 20W (większe Ci nie wejdą)ale dołożenie jeszcze jednej świetlówki również będzie Cię czekało, dodatkową świetlówkę w 112 zakłada się przed dziurami na wrzucanie pokarmu- jest tam sporo miejsca, a nawet jeżeli świetlówka wejdzie na te dziury to nic się nie stanie. Ja tak mam i wszystko sprawnie funkcjonuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 mam awkarium 112l i swietlówki były juz z pokrywa 2 razy 18 w czy te swietlówki mam zmienic na wieksze i mam takie pytanie czy jak woda paruje to nie uszkodzi ich ??Zależy jakie rośliny chcesz chodowac... Zawsze można dołożyć świetlówkę T5 - jest znacznie mniejsza od tradycyjnej T8. A jeśli nastawiasz się na roślinki bardzo wymagające to polecam dołożenie 2x 24W świetlówka T5, bo 0,5W na litr może okazać się niewystarczające Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 linf zrób zdjęcie i powiedz dokładnie jakich części użyłeś, żeby dodać do pokrywy dodatkową świetlówkę. Będę Ci bardzo wdzięczny, jakby coś to pisz proszę na moje GG ,zapytam Cię o wszystkie szczegóły. Z góry dziękuję i pozdr. Yakasu PS. też mam PowerGlo i FloraGlo i cały czas zastanawiam się jak tu dodać przynajmniej 1dną świetlówkę. Także, temat mnie szczególnie interesuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 linf zrób zdjęcie i powiedz dokładnie jakich części użyłeś, żeby dodać do pokrywy dodatkową świetlówkę. Będę Ci bardzo wdzięczny, jakby coś to pisz proszę na moje GG ,zapytam Cię o wszystkie szczegóły. Z góry dziękuję i pozdr. Yakasu PS. też mam PowerGlo i FloraGlo i cały czas zastanawiam się jak tu dodać przynajmniej 1dną świetlówkę. Także, temat mnie szczególnie interesuje. Do wszystkich, którzy maja podobny problem: Wchodzicie np. na stronę http://www.zoolight.pl bądz http://www.aquario.pl ( to tylko przykładowe strony) i zamawiacie statecznik elektroniczny 1x24W bądź jeśli chcecie więcej światełka to zamawiacie 2x24W do świetlówki T5. Polecam świetlówki T5 gdyż są o wiele mniejsze od standardowych T8 Następnie zamawiacie oprawki bryzgoszczelne wraz z przewodem ( 2 oprawki dla 1 świetlówki bądź 4 dla 2 świetlówek ), 2 bądź 4 obejmy do świetlówek oraz jeden przewód z włącznikiem i wyłącznikiem na przewodzie ( taki jaki jest przy lampce nocnej ) Podłączacie oprawki do statecznika według schematu i kabel zasilający... Wkładacie świetlówki w oprawki, na świetlówki nakładacie obejmy przymocowujecie do pokrywy i wszystko gra! Zanim to zrobicie możecie wykleić od spodu całą pokrywę folią lustrzaną, tak to wygląda --> http://allegro.pl/item622542147_odblysn ... ratis.html Jeśli wykleicie całą pokrywę ową folią, to nie sadzę aby odbłyśniki były koniczne, ewentualnie możecie zrobić odbłyśniki sposobem NirwAni Myślę, że to wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted May 5, 2009 Share Posted May 5, 2009 linf zrób zdjęcie i powiedz dokładnie jakich części użyłeś, żeby dodać do pokrywy dodatkową świetlówkę. Będę Ci bardzo wdzięczny, jakby coś to pisz proszę na moje GG ,zapytam Cię o wszystkie szczegóły. Z góry dziękuję i pozdr. Yakasu PS. też mam PowerGlo i FloraGlo i cały czas zastanawiam się jak tu dodać przynajmniej 1dną świetlówkę. Także, temat mnie szczególnie interesuje. zamówiłem oświetlenie poprzez sklep ze stronki http://www.zoolight.pl i sklep mi sprowadził taki komplet.Kosztował mnie 70 złotych + świetlówka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts