Nemo7 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Projekt Krewetkarium (Kotnik) Akwarium: 25x25x25 biały silikon, bez pokrywy Oświetlenie: 11W, 6500K żarówka Osram rodzaj świderek czy jakoś tak. (nie wiem czy dobrze to liczę ale wychodzi 0,73W/1L) Filtr: Aqua Szut Pat Mini Ogrzewania nie używam ponieważ temperatura nie spada poniżej 26 stopni, a nawet mam problem bo czasami dochodzi do 28/29 stopni. Obsda: Red Cherry (30 dorosłe i około 20-30 maluchów) tyle posiadam w 25L z którego zamierzam je przenieść Ampularia x 1 Helena x 1 Rośliny: - Hemianthus callitrichoides (Mały Heniek) - Mech Phenix - Ricia - Hydrocotyle sp.Japan - Hemianthus Micranthemoides - Pogostemon H. Nie mam zamiaru pchać do takiego akwarium wszystkich tych roślin jednak w wstępnym projekcie wypisałem sześć które biorę pod uwagę. Na razie w moim 25L podaje Aqua Art Carbo, a do podłoża Crypto. To samo zamierzam podawać w/w akwarium. Ozdoby to tylko jeden lud dwa mniejsze kamienie coś jak w Akwarium w stylu Iwagumi. Podłoże: Mam problem z wyborem podłoża bo się na tym kompletnie nie znam zawsze dawałem czarny żwirek o granulacji 2-5. Chciałbym aby to było porządne podłoże, aby nie zmarnować kasy na roślinki. Na necie znalazłem informacje jedynie że podłoża firmy ADA i Aqua Substrate są dobre. Jednak nic nie mogę znaleźć jak to ma wygląda jaka warstwa i czego bo wiem że niektórzy dają nawet 3 warstwy. Podobają mi się podłoża te granulki czy kuleczki może mi to ktoś wyłożyć łopatologicznie co pod to trzeba dać, czy te granulki wystarczą ? Prosił bym o pomoc w doborze podłoża i ogólna ocenę projektu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Do tak małego akwarium kup sobie podłoże ADA. Warstwa 4-5cm będzie wystarczająca. Tam gdzie będziesz miał duże wzniesienia możesz podsypać keramzytem lekko zmieszanym z podłożem. Ja bym dał dwa duże kamienie w narożnikach na wzniesieniu i kilka małych z przodu. Mały i duży heniek jest ok, wgłębkę bym sobie darował bo w tak małym akwarium to nerwicy będzie można z nią dostać. Mech jak najbardziej, a w szczególnie phenix, bo jest drobniutki. H. japan też dobry wybór. Jeśli będziesz miał dobre podłoże np. ADA oraz dobre nawożenie (w tym CO2) to proponuję zakup roślin in-vitro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts