Chesole Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Plaunuje mieć akwa 25l które będzie brdzo porośniete zywymi roslinami a w nim mieć : 10 gupików ( samców ) 1 slimka ampularie i 1 neritine ale nie wiem czy cos jeszcze mam dokupowac Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Radzę mieć to na uwadze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 25L to za mało na 10 gupików. W tak małym akwarium to 3 lub 6 gupików Pawie oczko, bądź bojownikarium lub krewetkarium. W odpowiednim dziale masz dużo więcej obsad. Do 30L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 (edited) Plaunuje mieć akwa 25l które będzie brdzo porośniete zywymi roslinami a w nim mieć : 10 gupików ( samców ) 1 slimka ampularie i 1 neritine ale nie wiem czy cos jeszcze mam dokupowac Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Radzę mieć to na uwadze. Pamiętaj że w obsadzie obowiązuje zasada: Conajmniej 1l wody na 1cm ryby. Lepiej nie męcz 10 gupików(5-6cm jeden) w tak małym akwa. 6 to też trochę dużo... Edited May 19, 2013 by Kot-akwarysta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal105 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Miej tylko 5 gupików: 3 samce i 2 samice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Michal105 - nadrób braki w wiedzy zanim zaczniesz doradzać takie głupoty... Gupiki trzyma się w haremach (np. 1x3), samców musi być zawsze mniej niż samic, gdyż ryby te większość czasu poświęcają natarczywym zalotom. W układzie z przewagą samców samice są nieustannie męczone i zestresowane. Do takiego litrażu lepiej odpuścić pawie oczka, gdyż rozmnażają się szybko, same do szczególnie małych wcale nie należą a ich mioty są bardzo liczne. Ewentualnie można by trzymać tu razem góra 4 samce (same). Z gupików lepsze do takiego zbiorniczka byłyby jednak endlery, gdyż są mniejsze a ich mioty mniej liczne. Jednak w ich wypadku również radziłabym ograniczyć się jedynie do kilku samców. 25l to bardzo mały litraż, gupiki to aktywne ryby o niemałej przemianie materii. W dodatku to, jak szybko się rozmnażają może stanowić spory problem, jeśli nie masz co zrobić z dużą ilością potomstwa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts