agra5 Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Akwarium 45 litrów,założone 16 marca tego rokufiltr Turbo 550l\hgrzałka z termostatem50wbrzęczyk Oxybos t50hz 2,5 wOświetlenie jarzeniowe 6500 14-16 T8flora jak na fotkachfauna:2xmieczyk2xplatka3xmolinezja4xkirysek5xgupik4xdanio7xneon inesaAkwarium trochę z przypadku,bo...założone na szybkiego w ramach prezentu dla moich córek. Było trochę kłopotu z wodą i obsadą,bo kompletnie nieprzygotowana zalałam wodą sztuczne rośliny i jaskinię i wpuściłam tam dwa gurami,sześć brzanek sumatrzańskich,parę ramirezek,kilka molinezji,gupików,kirysków i neonek.Po trzech dniach woda zrobiła się biała(akwa nie dojrzało).Weszłam na wasze forum i wywaliłam rośliny,dodałam drobnego żwiru,pomału dokupiłam kilka roślin,jakiś tam drobny korzeń.Brzanki i gurami trafiły z powrotem do zoologika.W między czasie przeżyliśmy ospę,uratowaliśmy chorego ,poobgryzanego mieczyka.Nieświadoma,że ramirezki przeszły tarło i zrobiły się agresywne,oddałam je znajomej z wielkim akwa.Tego samego dnia na ścianie między kotnikiem z odizolowanym mieczykiem,a akwa dojrzałam kilkanaście malusieńkuch,prawie niewidocznych ramirezek.Niestety juz ich nie ma.Akwa trochę zagracone i przerybione,ale to są efekty zakładania akwa od dooopy stony, cóż ..cały czas się uczymyMieczyki w najbliższym czasie trafią do znajomej od ramirezek,a reszta chyba zostanie,czekając na większe akwa.A to nasze fotki,słaba jakość ,bo z telefonu,ale zawsze:Smutne początki:A potem zmiany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agra5 Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agra5 Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 4 molinezje-oddaj(za małe akwa) 4 gupiki-ok 4 danio-oddaj 7 neonek- za małe akwa 4 kiryski-ok 2 mieczyki- oddaj 1 platka samiczka- dokup samca Za grube kamienie na dnie. Nie bardzo mi się podoba ; / Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Akwa wygląda ładnie. Duży plus za rośliny. Jest ich dużo i chyba o to chodzi Niestety ryb masz za dużo i źle dobrane gatunki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Akwarium bardzo ładne, tylko trochę dużo rybek jak na ten litraż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Trochę to taka zupa rybna.Akwa ładnie urządzone ale rozpędziłaś się z obsadą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
air Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Mi mimo obasady nie podoba się ze względu na kamienie ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agra5 Posted May 11, 2009 Author Share Posted May 11, 2009 dziś,dosłownie dziesięć minut przed porodem przełożyłam gupiczkę do kotnika.Tak sobie siedzę i patrzę,że reszta towarzystwa ją obskubuje.Myślę,co tam ,może to już i tak...z nienacka zostałam babcią ,a moje dziewczyny ciotkami.Odchowamy i oddamy koledze z większym akwa. A oto nasze kolejne fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agra5 Posted May 11, 2009 Author Share Posted May 11, 2009 i jeszcze jedna fotka obiecuję dopisać w najbliższym czasie...jaki filtr,oświetlenie,grzałka itd...muszę znaleźć pudełka fotki z k800 ,więc trochę lipa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
love_gr Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Albo jestem ślepa, albo na liściu jest mały, prawda??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agra5 Posted May 13, 2009 Author Share Posted May 13, 2009 Albo jestem ślepa, albo na liściu jest mały, prawda??? tak to nasze przedszkole......dziś odłowiliśmy dwa maluchy mieczyka,które też pójdą do naszego znajomego...już mamy zamówienie Swoją drogą,to czytamy regionalne anonse i polujemy na akwa 150 litów .Jak na razie nie napalamy się,ale kto wie...moze to już tuż,tuż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agra5 Posted May 18, 2009 Author Share Posted May 18, 2009 narybek gupika ,jak na razie w 100% się trzyma...............są wszystkie maleństwa...dwa mieczyki też się mają dobrze....patrząc na wasze akwa planuję zmianę żwirku ,ale ...jak to zrobić????????.........jak na dzień dzisiejszy nie chcę stresować rybek......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Rybki do wiadra, spuść wodę i daj nowy żwirek. Musisz mieć naszykowaną wodę i odstałą najlepiej kilka dni. Do świeżej wody dolej spuszczoną z akwa^^ Ja też się przygotowuje do zmiany żwirku ; p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts