kika Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Hej przeszukałam dział Inne zwierzęta akwariowe i nic. Proszę o pomoc mam na zbyciu akwarium 25l. chciałam tak dać żółwia. Czy mogę to zrobić? Jeśli tak to jakiego? Może wodno-lądowego? powiedzcie mi też jak urządzić takie akwarium ( co potrzebne, czy dać rośliny, żwir?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 po pierwsze: żółw to gad. To co nazywasz akwarium to terrarium. po drugie: pomyliłaś forum no może ci jakoś pomogę: zdecyduj się jaki rodzaj żółwia chcesz. I powiedz czy miałaś już żółwia. (napisz na pw) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kika Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 Chyba wodno-lądowego. Czego on potrzebuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 przykłady: Pudełecznik żółtobrzeżny (Cuora flavomarginata) Żółw piżmowy (Sternotherus odoratus) Żółw sundajski (Cuora amboinensis) polecam portal http://www.terrarystyka.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaśka25 Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 akwarium 25l to za mało na żółwia, ale na początek dla malucha może być, jeżeli będzie to żółw wodny pamiętaj musi mieć wyspą aby odpocząć . Mój znajomy w większym akwarium ma mniejsze w tym mniejszym jest woda i stabilny korzeń po którym żółw się wspina aby odpocząć, (w tym większym jest też piasek) . o ile pamiętam przy żółwiach wodnych potrzebny jest bardzo wydajny filtr, lampka podtrzymująca temperaturę, przy niskiej często chorują. roślinki i jakieś rybki oczywiście nie wchodzą w grę chyba że w charakterze pożywienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 25l na żółwia jest dużo za małe, na malucha będzie dobre, wystarczy na jakieś pół roku, może mniej. Docelowe akwa powinno mieć jednak ok. 200l Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted May 22, 2009 Share Posted May 22, 2009 to jakiego w końcu żółwia wybrałaś Link to comment Share on other sites More sharing options...
kika Posted May 22, 2009 Author Share Posted May 22, 2009 wodno-lądowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted May 22, 2009 Share Posted May 22, 2009 ale gatunek wrzuć zdjęcie jak będziesz mieć 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 WODNO LĄDOWEGO?!? dziewczyno. Miałem żolwia wodno lądowego. On musi miec specialne napromieniacze, specialne dno, miejsce na wylegiwanie... a pozatym żółwie jedzą ryby :/ ja mu dawałem po jednym małym gupiku na dzien :/ Poza tym one nie są takie hop-siup! łatwo chorują na posocznice (sepse) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 ja mu dawałem po jednym małym gupiku na dzien :/Widze ze o "Stynkach to ty nie słyszałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 Stynki to zagrożony gatunek ryby, jeśli o co ci chodzi. U weterynarza sama lekarka mowila ze moge podawac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 Prawda jest taka, że wielu kupuje stworzenie pod wpływem emocji, nie zdając sobie sprawy z wymagań. Potem robią się wielkie oczy jak się okazuje, że utrzymanie jest kosztowne i wymagania hodowlane także. Z czasem okazuje się, że trzeba większe akwarium, lepszy filtr, lepszą konstrukcję, wyżywienie sporo kosztuje....i wtedy zaczynają się problemy. Co bardziej wrażliwi zaczynają żałować zakupu nie ze względu na ciągłe obowiązki, a sympatię do zwierzęcia i chęć hodowania go w jak najlepszych warunkach. Wielu oddaje wtedy swoich pupili do zoo, czy innym hodowcom. Znajdują się także i tacy, którym obojętne są cierpienia gada i trzymają dorosłego osobnika w akwarium, w którym nie może się ledwo odwrócić.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dEn Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 Stynki to zagrożony gatunek ryby, jeśli o co ci chodzi. Mrożone do jedzenia dla twojego pupila zamiast żywych gupików. Kupowałeś pokarm w zoologicznym dla żółwia w ogóle??? Trzeba było sie zapytać o mrożone ryby. I nie wiedziałem że firma Katrinex zabija zagrożony gatunek żeby sprzedawać go w formie mrożonek. Jasne że nie chodziło mi o żywa Stynke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 ze sklepu brałem tylko odżywki ... pokarm przewaznie- jedynie od weterynarza, albo sam robilem. Wpisz sobie w google.pl stynka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kika Posted May 26, 2009 Author Share Posted May 26, 2009 Słuchajcie wiem że tak się trzeba nim zajmować. I to wy wyolbrzymiacie sprawę. Co za problem dać jeść. pracuję więć i z utrzymaniem nie będzie problemu. Ja zakładając ten temat chciałam się dowiedzieć co mu potrzebne a nie dostać kazanie jak to jest trudno się nim opiekować. Żółw jak każde zwierze, przy każdym są obowiązki. Mam 2 psy akwa 112l i 25l oraz chomika więc wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 Ja karmiłam swoje żółwie suchym i mięsnym pokarmem tak na zmianę. Z mięsnych to były gupiki i mieczyki, ale to tak odświętnie. Inne mięso które uwielbiały to krewetki koktajlowe. Ale to duże żółwie jedzą. Małemu możesz te krewetki rozdrabniać na malutkie kawałeczki bo one maja bardzo małe dziobki. Gamarusa i suszone stynki tez można dawać. Trzeba tez pamiętać by w akwarium była zawsze wrzucona kostka wapienna dla wzmocnienia skorupy. Wysepka i lampka ogrzewająca zwykła żarówka dawająca ciepło wystarczy. Grzałka utrzymująca ciepło około 25 stopni i akwarium bez pokrywy. Ja preferuje dużą ilość wody by żółw mógł sobie popływać, a nie pochodzić po dnie. Bo często widuje takie akwaria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 Żółw to nie takie zwierze jak pies, czy chomik. mowie stanowcze NIE! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted May 27, 2009 Share Posted May 27, 2009 kika proponuję poczytać http://www.superakwarium.pl/poradnik-ak ... id215.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 Na tej stronie super akwarium to błąd mają podany jeżeli chodzi o jedzenie. Jest dużo błędnych produktów które żółw nie powinien jeść. A to są klasyczne błędy podawane na stronach internetowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 ludzie przewaznie mysla, ze zolwie to tylko suchy gammarus jedza :/ a to musi byc odpowiednia dieta, itp... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 http://www.zolwie.net <0--- kompendium wiedzy, na prawdę obszerne. Sam studiowałem jak zabierałem się do zakupu gada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted May 29, 2009 Share Posted May 29, 2009 Nie tylko suchy gammarus, Ale tez nie aż taka urozmaicona dieta jak to jest przedstawione na super akwarium. Żółw wodny to nie żółw lądowy. A ta strona żółwie net to jest bardzo dobra strona. Na niej wychowałam swoje żółwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted June 1, 2009 Share Posted June 1, 2009 Zółw wodny, to jeszcze co innego niz wodno lądowy Wodny, zywi sie niektorymi rybkami. A wodnolądowy pokarmem lądowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted June 2, 2009 Share Posted June 2, 2009 Wodno lądowy nie tylko pokarmem lądowym się żywi. Powiedz mi gdzie na lądzie w naturze żółw dorwie chude i surowe mięso cielęce, wołowe, indycze, serca wołowe ???? Albo pomidory, marchewki, cykorie, jabłka, ogórki, dynie, wiśnie, czereśnie, truskawki, gruszki, pomarańcze, arbuz, śliwki ???? Rozumiem wparuje do czyjegoś ogródka i będzie ucztował ? Albo na drzewo wejdzie po czereśnie ? Zastanówmy się nad tym jak chcemy karmić swojego żółwia. Czy pokarmem takim jak na wolności czyli krewetki, kawałki ryb słodkowodnych i morskich, kurze jaja, dżdżownice, czy chcecie go karmić produktami jak powyżej i uśmiercić go po jakimś czasie, albo przetłuścić go. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts