zygmuntpompa Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Witam wszystkich. Wczoraj tj. 19.04 kupiłem jak zawsze w Biedronce świeży Brokuł zapakowany w folię. Podgotowałem jak zwykle i siup do akwarium. Dzisiaj rano wchodzę do pokoju gdzie znajduje się akwarium i od razu poczułem zapach brokuła, nos do akwarium a zapach jeszcze intensywniejszy. Zapaliłem światło a tu !!! 20 szt. Red Cheery padło, reszta siedziała przy tafli wody na filtrach i roślinach mocno śnięte, nawet zatoczki pouciekały do góry. Padły mi też Helenki. Zbrojnik który zawsze wcinał Brokuł tym razem nawet się nie zainteresował. Po szybkiej podmianie wody 50% zaczęły dawać znaki życia. Zrobiłem testy spuszczonej wody i NO2 - 0,2 NO3 - 50 albo i więcej PO4 - >5 Dodam że akwarium działa ponad 2 lata i w ostatnim okresie nic ale to nic nie zmieniałem. Mam wrażenie że ten Brokuł musiał być potwornie przenawożony lub pryskany jakimś świństwem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Najlepiej rybkom kupować mrożone warzywa, bo takie marketowe-pakowane muszą trochę poleżeć i ładnie wyglądać przez dłuższy czas. Co do brokuła to akurat takie warzywo co bardzo łatwo pije te wszystkie świństwa i nawet dla ludzi przed ugotowaniem powinno się go długo moczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Świeże warzywa tylko z upraw b. ekologicznych szczególnie o tej porze roku. Przecież to, to musi przejechać kilka tysięcy kilometrów a to z tydzień będzie w ciężarówce. Jak gracjanna wspomniała lepiej mrożone bo te są zbierane dojrzałe i od razu mrożone a nie zbierane "zielone" i dojrzewają przemysłowo. współczuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygmuntpompa Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Brokuły kupuję i podaję do akwarium od ponad roku i nigdy się nic nie działo, ale teraz mam nauczkę, dobrze że redki mnożą się jak szczury bo moja populacja to ponad 100 szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 ... amoże to tylko zbieg okoliczności. W sumie parametry wody nie były za ciekawe i niekoniecznie tak bardzo musiały się pogorszyć od warzywa. Od padniętych stworów już prędzej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygmuntpompa Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Regularnie co 7 - 10 dni podmieniam odstaną kranówkę 20-30 %, ostatnia w miniony poniedziałek i dzisiaj 50%. Raczej wątpię żeby coś innego zdestabilizowało zbiornik ale mogę się mylić Zresztą jestem prawie pewny tego warzywa bo jak pisałem nawet zatoczki pouciekały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 NO2 - 0,2 NO3 - 50 albo i więcej PO4 - >5 Ewidentny znak rozkładu brokuł. Po prostu kupiłeś nieświeży produkt i wpakowałeś do akwarium. Woda stała się katalizatorem rozkładu oraz "sorbentem" zanieczyszczeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygmuntpompa Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Napewno jest świeży;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 (edited) Ale ciekawe... dowiedziałam się, że do akwarium można wpakować warzywa A czym można karmić krewetki Amano (warzywo)? I jeszcze jedno pytanie przy okazji... czy bojownik może być w jednym akwarium z 4 danio pręgowanymi (40 L)? Apropo danio i Twojej obsady masz inny temat. Nie zaśmiecaj forum! Mapet Edited June 1, 2013 by Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwaman Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Warzywka. Zdrowe, niepryskane. Plusy mieszkania na wsi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Heh, czyli ja Nie tyle, że mieszkam na wsi, to mam własne poletko z warzywami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts