Seba111 Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Witam : Jaki zakupić filtr tak (200-300 zł , kiedyś kupię lepszy jak będę miał kasy więcej ) do akwa 300l . Jakie nawozy do roślinek ? Co jest lepsze Sera Bio Nitrivec czy aqua art safe water ? Słyszałem , że safe water jest wydajniejszy .. I ile kg piasku będę potrzebował na takie akwarium ? Oraz czy to może być normalny piasek z sklepu budowlanego ? Edit: Odświeżam , bo już akwa zakupione Regulamin 6.2. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Filtrów jest kilka do wyboru, kup kubełek jakiś markowy. Zamiast lać płyny odczekaj 3 tygodnie i poczytaj w ten czas na spokojnie o obsadzie jaką chciałbyś mieć i o nawożeniu roślin. Co do podłoża to w zależności co chciałbyś tam mieć jakie ryby. Piasek nie jest praktyczny szybko się brudzi i rośliny gorzej rosną. Chyba, że chcesz pielęgnice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Chcę tam mieć : 1+1 P. scalare 25 Paracheirodon axelrodi 12 Corydoras auneus 1+1 Ancistrus sp. 1+3 Apistogramma agassizi -- Dobry będzie JBL E900? A jak nie piasek to jaki żwirek ? Żeby ładnie wyglądało ? Luna: Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 E900 będzie za słaby do takiego litrażu musisz pomyśleć na czymś wydajniejszym:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Zakup używanego Eheima 2228 za 250-300zł, to powinno wystarczyć. Ja do 450L właśnie zalanego mam e901 i Atmana at-203, ale tę głowicę wymieniam właśnie na 2228 lub e1501. Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 Jaka jest różnica pomiędzy HW 303 A a HW 303B ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 B jest z lampą UV o ile się nie mylę. Ja u siebie w 300L miałem przez 2 lata JBL e 900 i dawał spokojnie radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 Zakupię to i zobaczymy czy da radę Do czego jest potrzebna ta lampa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Praktycznie 1 na 100 przypadków jest potrzebna. Nie warto w nią inwestować, kup zwykłą wersję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 Okey , dzięki wielkie . A do czego ona służy jeśli można wiedzieć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Najprościej- do sterylizacji akwa. A jak chcesz coś więcej to Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Akwa przyszło Jakie testy zakupić (dobre i żeby wszystko w nich było ) Jakie bakterie i ile ich zakupić na 300l . I czy później to będę musiał stosować jeszcze ? I jakie nawozy dla roślinek kupić i ile ? I czy coś jeszcze zakupić ? Odpowiedzi na połowę pytań znajdziesz na forum. Wiem, że się nie chce ale lenistwo śmierdzi. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Z czasem przekonasz się że e900 nie da na 100% rady w tym akwarium by była krystalicznie czysta woda. U siebie w 260l dodałem eheima 2213 i wypełniłem po brzegi bio-ceramiką , natomiast e900 robił jako filtr mechaniczny. Efekty były zaskakujące, jakośc wody-nieporównywalna i przez ponad rok do nich nie zaglądałem. Z testów polecam te http://allegro.pl/jbl-testlab-elegancka ... 09341.html Bakterii, nie potrzebujesz, wystarczy wrzucić kostkę mrożonego pokarmu lub szczyptę sypkiego, efekt ten sam. W przyszłości nie musisz stosować bakterii ale, tu zdania mogą być podzielone. Ja uważam że to zbędnie wydane pieniądze. Polecam na początek nawozy z lini AquaArt, micro, macro, ferro. Nie widzę gdzie napisałeś że kupujesz cały zestaw ale, skoro pytasz o filtr to zakładam że wsio sam chcesz skompletować. Masz w tym akwarium już pokrywę, oświetlenie, grzałkę, sitko do wyławiania? Przydatna jest również długa penseta do sadzenia roślin. Na pewno będziesz potrzebował tła. Różne są ich kompozycje i metody wykonania, ja polecam zmatowaną płytę plexi 2-3mm i pomalowaną tanim czarnym sprayem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Tak mam akwa z pokrywą światło 2 x 30 Wat. Grzałkę mam 100W -> na teraz wystarczy bo lato idzie więc da rade . Co do tych testów , to można zakupić gdzieś mniejszą oraz tańszą paczkę ? Co do nawozów , to prosił bym o konkretny link (tak jak do testów:) Tła również mnie mam , będę myślał jak to zrobić I na razie brak pomysłu zrobienia środka Nie wiem jaki żwir zakupić czy piasek jednak Zrobię coś w stylu Black Waters akwa bo słabe oświetlenie Pionowa aranżacja -> pełno korzeni , roślin i myślę , że będzie to dobrze wyglądać ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 REF , co z tańszym (podstawowym) zestawem ? Oraz co dać na podłoże akwa bo słyszałem , że bazalt jest za ostry .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Do Bw to raczej piach będzie najodpowiedniejszy, rośliny w Bw to tak nie za bardzo i nawożenia bez nich nie potrzebujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Chcę tam mieć : 1+1 P. scalare 25 Paracheirodon axelrodi 12 Corydoras auneus 1+1 Ancistrus sp. 1+3 Apistogramma agassizi Jaką temperaturę masz/planujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts