ryb2ka Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Dwa miesiące temu kupiłam 7 danio różowych. Kilka dni temu zauważyłam, że 3 z nich są bardzo grube a na brzuchu równo w połowie mają ciemny pasek. Pływają normalnie nie chowają się ani nie są ganiane przez inne ryby co im może być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Masz zdjęcia chorych ryb? Uzupełnij informacje dotyczące zbiornika z mojego podpisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Zbiornik 60l, mam go od 2 miesięcy. 7x danio, 4x gupik, 10x neon czerwony, 4x molinezja; lampa T8 15W DL, filtr aquael turbo filter 500, grzałki nie ma; stała temperatura wody to 26, parametrów nie znam; rośliny: anubias x3, wywłócznik x3, lilaeopsis brasiliensis x2; uzdatniacz sera aquatan. Czy to może być oznaka tarła? Edit: A to zdjęcie jednej z rybek: agunia997- Pisownia. Edytuj posty! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Czy ryby mają objawy takie jak: - silny obrzęk - spadek apetytu - wyłupiastością oczu - odchody w charakterystycznej galaretowatej konsystencji - nastroszone łuski - deformacjami i skrzywieniem linii ciała - problemy z oddychaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Rybki wyglądają normalnie tylko u jednej ogon jest jak by wykrzywiony w dół, na jedzenie wręcz się rzucają, odchody wyglądają normalnie tylko brzuchy mają takie jak by zaraz miały pąknąć. Niewiem czy to ma jakieś znaczenie ale zauważyłam też, że ostatnio zaczęły ganiać samców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Zdjęcie jest dosyć małe, ale widać na nich obrzęk, proponowałabym przenieść chore rybki do akwarium kwarantannego, ponieważ wydaje mi się że jest to puchlina wodna. Obserwuj rybki i ich zachowanie. Te objawy co napisałam wyżej, są objawami puchliny wodnej, pierwsze oznaki to obrzęk, taki jak na zdjęciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Co mam zrobić jeśli nie mam akwarium kwarantannego, a jak to ta choroba to jak ją leczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtass9 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 A mi to wygląda na samicę,jest gruba bo nosi ikrę Nic jej nie dolega niedługo się pewnie danio wytrą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Co mam zrobić żeby doszło do tarła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtass9 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 U mnie danio wycierały się we mchu zawsze rano,piękny widok,ja nic nie robiłem same się wycierały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 A co z ikrą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtass9 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 To dobry pokarm dla innych ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Jednak chciała bym żeby ikra przetrwała i coś z niej było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts