siano601 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Witam jestem nowy wiec nie dokładnie wiem czy w dobrym miejscu post,proszę o trochę dystansu i się nie denerwować jak coś źle napisałem,zrobiłem XD Kupiłem akwarium 60l z roślinami i rybkami,pokrywą,filtrem aqua szut turbo 550 była w nim gąbka poczytałem ze można go tuningować wiec kupiłem Mikromek czytałem ze to jeden z najlepszych wkładów biologicznych. Ryby 6x neon innesa 2x molinezja 2x danio pręgowane 2x kirysek pstry Podłożę żwir rzeczny ok 12kg Grzałka z termostatem 50W Oświetlenie 1X 15W nie wiem jaka firma napis jest nie czytelny Na roślinach się nie znam wiem ze mam Gałązatke Jutro będzie korzeń Wszystko kosztowało mnie 100zł myślę ze zrobiłem dobry biznes jak myślicie? Od zawsze chciałem mieć akwarium 60l to chyba dobre na początek,wiem ze to ciężka praca i cierpliwość. Proszę mi powiedzieć co mogę zmienić no i co myślicie o tym baniau Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Primcio Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Akwarium za małe na molinezje, a żółty żwirek stresuje neonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Z tym żółtym żwirkiem Primcio chyba przesadza (neony to ryby rzeczne, widziałeś w rzece czarnoziem?), moja rada na początek: UMYJ SZYBY Z ZEWNĄTRZ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Witam Zmień tapetę z tyłu na jakieś czarne (bristol lub worek ) już się zmieni na lepsze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krucka Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Z tym żółtym żwirkiem Primcio chyba przesadza (neony to ryby rzeczne, widziałeś w rzece czarnoziem?), moja rada na początek: UMYJ SZYBY Z ZEWNĄTRZ Ja też słyszałam, że neonki nie lubią jasnego podłoża. Może dlatego, że lubią nieco ciemności (czarne wody), a jasne podłoże nieźle odbija światło i źle wpływa na niektóre ryby. Akwarium małe na molinezje, a danio i kiryski są rybami stadnymi, powinno ich być co najmniej po 6 osobników. Jednolite tło znacznie lepiej by wyglądało od tej fototapety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Kiryski stadne minimum 6 i danio też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savannah Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Dodaj jeszcze z 2 neonki, one lubią żyć w stadzie. Zamiast jasnego tła weź ciemniejsze, one lubią ,,czarne wody" i wode o kwasnosci (kup termometr Ph, by lepiej ją znać) 5 Ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Posadź więcej roślinek jak możesz. Tak jak poprzednicy, za male na molinezje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siano601 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 No ok dzięki za rady zrobię jak piszecie,pokombinuje z tłem i umyje aqua,postawiłem je tak jak kupiłem dużo nie robiłem no możne trochę w środku bo był syf.ale chyba nie jest aż tak źle Jak się uda to może molinezji znajdę inny dom miałem 2 duże skalary ale szybko oddałem;) Czyli dokupić neony i kirysy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Ja bym danio też oddała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siano601 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Sory zapomniałem o danio a jak oddam molinezje i danio to mogę jeszcze coś dokupić jakiś inny gatunek czy to już będzie zupa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savannah Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Dokup neonki i z 2 kiryski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Co wy za głupoty piszecie z kiryskami. One się tutaj nie nadają. Wymagają piachu na dnie, a ja tu widzę tylko gruby żwir. Neony też odpadają. Zbyt pstrokate podłoże, a do tego są bezpośrednio narażone na światło, za którym nie przepadają. Najlepiej jakby właściciel zbiornika podał parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Na danio też małe akwa. Będą zestresowane. Wymagają długości zbiornika 80 - 100 cm, żeby się wyszumieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siano601 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 No dobra postaram się wszystko ładnie ułożyć kupie 1-2worek ciemnego żwirku przysypie ten co jest bo przecież nie będę wymieniał całego,czy lepiej wymienić?? kupie jakieś rośliny zęby był cień oddam danio i molinezje szkoda mi kirysów no ale jak trzeba. w następnym tygodniu zrobię test ph,w zoologicznym kupie tester? ile kosztuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Dużo. Nie kupuj paskowych, bo są niedokładne. Bardziej opłacają się kropelkowe i starczają naprawdę na długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siano601 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Na pewno wszystko pomału będę realizował,mam w planach zrobić tło strukturalne zewnętrzne co o tym myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 I tak żadna ryba, którą masz się tu nie nadaje, więc na Twoim miejscu zrobiłbym restart akwa dając na dno piach. A potem np. coś takiego: Parka prętnika, ławica razborek, na dno kiryski lub krewetki i cześć A tło rób jakie chcesz, byleby ciemne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siano601 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Dziękuję za wszystkie rady dzięki wam wiem w jakim kierunku zmierzać ;p zawsze będę tu zaglądał i pisał jak będę potrzebował waszej pomocy jeszcze raz dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts