Jump to content

[200l] biotop Europa Środkowa

conus69
 Share

Recommended Posts

niedawno założone, niekompletne, ale już działa i ma się dobrze :)

jesiotr, liny, wzdręgi, karasie do robienia porządku.

do tego małże ślimaki i pijawki które skutecznie zjada jesiotr ;)

brakuje szczupaka i węgorza, ale jeszcze nie sezon.

BOSKO! czekałem na to tu na forum! ja bym dał:

3xokoń

1xjesiotr

i to wszystko byłoby cudne :)

okoń podgryza ogony, wszystkiemu co sie napatoczy, nie polecam jednak.

kolorowe liny mi nie pasuja i zrobia wyjazd, ale po prostu normalne ryby kupic to wyzwanie.

wegorz do sprzatania resztek ryb, szczupak jako pokazowa sztuka calego zbiornika.

pozdrawiam :)

ale żeby trzymać same okonie i jesiotra ;-)

akwarium robiłem pod szczupaka, więc pod niego będę ewoluował.

tylko jeszcze nie ma skąd go zdobyć więc czekam na niego, potem zrobię znaczne czystki :)

BTW fajne foto, okonie rzeczywiście jako główny aktor są kotem :)

Mam pytanie na jakim poziomie utrzymujesz temperature i jak radzisz sobie z ciepłych porach roku??

temperatura `sie utrzymuje` sama jak na razie nie dogrzewam, a jest koło 21'C.

w lecie nie mam pojęcia, akwarium dopiero wystartowało, ale jestem elektronikiem, więc może zrobię klimatyzacje na wentylatorze albo na modułach Peltiera, ale one sporo kosztują jednak.

Fajny pomysł na taki biotop i tu należą Ci się brawa,ale nie robi on na mnie żadnego wrażenia.Może dlatego,że te ryby są spotykane w naszych zbiornikach i wolę mieć z nimi "kontakt" w ich naturalnym środowisku.

hehe czy te rybki mają wymiar? :D bo sądzę że nie :D

grOm a to wazne cz maja wymiar?? :mrgreen: to tak samo jak z prywatym lowiskiem na ktorym wlasciciel ustala wymiary szczupak nei nadaje sie do akwarium sam mailem i okonie tez mialem fajnie wygladaly ale za dobrze sie nie czuly w nim a zamiast krasnopiorek radzilbym płotki

Mam pytanie na jakim poziomie utrzymujesz temperature i jak radzisz sobie z ciepłych porach roku??

takie awarium nie powinno byc ogrzewane w ogole obnizanie tez nie jest konieczne przy tych rybyach wazne zeby woda byla dobrze natleniona ale tu moze byc problem z oswietlniem ktore bedzie nagrzewac woda i moze byc konieczne jakies chlodzenie

fajny biotop

fajne rybki

a to akwa to chyba 180l? a nie 200l bo jest profilowane a profil odejmuje litry

takie akwa nie długo dostane identyczne moze tez taka obsade sobie zrobie

np.2 szczupaki , karp pare okoni

akwarium bardzo bardzo ładne BRAWO :D:o

ryb nie obowiązuje wymiar bo są kupione a nie złowione, i tego sie trzymajmy ;)

amur nie podejdzie, bo dziennie zjada tyle roślin ile waży, a to za dużo.

ryb OWSZEM JEST za dużo ale pisałem ze będę robił resekcje, to widać ktoś nieuważnie czyta.

a nawet jeśli nie ja, to szczupak ją zrobi.

wody nie grzeję, światła sporo jest naturalnego, więc może nie będzie aż tak źle, a chłodzenie będzie na pewno.

natlenowanie wody jest prawidłowe, nawet za duże, więc nie ma z tym problemu :)

wszystko wytłumaczyłem ?

hehe amura i karpia w akwarium ludzie maskara te ryby ogole sie tam nie nadaja!! to meczarnia dla nich tak samo jak szczupak 8-) ja ci proponuje zrobic to chlodzenie akwarium i staral sie zeby temperatura nie przekroczyla 25 stopni i naprawde zrezygnuj ze szczuplego zamiast tego zostaw te dwa linki do tego do ze 3 albo 4 płoteczki i i 5 malych okoni takich okolo 7 cm max 10 cm i okolo 15 sztuk slonecznicy ktore po kilku dniach znikna z akwarium zostana zjedzone przez okonie i co jakis czas trzeba dorucac slonecznic jak zabraknie ich w akwarium. Co masz na dnie w akwarium?? zwir czy piasek??

hehe amura i karpia w akwarium ludzie maskara te ryby ogole sie tam nie nadaja!! to meczarnia dla nich tak samo jak szczupak 8-) ja ci proponuje zrobic to chlodzenie akwarium i staral sie zeby temperatura nie przekroczyla 25 stopni i naprawde zrezygnuj ze szczuplego zamiast tego zostaw te dwa linki do tego do ze 3 albo 4 płoteczki i i 5 malych okoni takich okolo 7 cm max 10 cm i okolo 15 sztuk slonecznicy ktore po kilku dniach znikna z akwarium zostana zjedzone przez okonie i co jakis czas trzeba dorucac slonecznic jak zabraknie ich w akwarium. Co masz na dnie w akwarium?? zwir czy piasek??

dziewiec lat mialem oczko wodne w ktorym trzymalem szczupaka wiec troche wiem o takiej imprezie. karpie i amury owszem, to juz pisza ludzie ktorzy nie maja o tym pojecia. temperatura nie przekroczy 25' nie ma nawet szans, a chlodzenie juz sie robi :) okonie pisałem, podgryzaja ogony, a te ryby maja wygladac i czuc sie dobrze, nie byc pokiereszowane.

na dnie jest zwir, miejscowo piasek bo szczeżuje w nim siedzą.