luna1976 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Około 20 II założyłam 120l o tradycyjnych wymiarach 80x35x45 oświetlenie 3x 18w (865 philips) filtr kubełkowy jebao 502 (wkłądy: gąbka, keramzyt) grzałka 100w (temp 27st) podłoże ziemia + grugy piach/drobny żwirek kwarcowy parametry ph 7,4 gh 12 kh 5 no2 0 no3 5 po4 0,2 zieleninka: anubias mech jawa sagitaria kryptokorynki blyxa hydrocotyle japan rogatek nużaniec lotos ludwigia respens zwierzaki (wpuszczone wczoraj i dziś) akara z maroni x4 kirysek psyrt x4 platka 3+5 molinezja złota 1+2 obecnie mam problemy z glonami ale już zaczęłam panować nad sytuacją oto fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 112l na Maronii... i to w takiej wodzie.. słabo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 112L Dla C. maroni jest dobrym zbiornikiem Sver. Nie patrz na mutanty +15cm tylko na ich prawdziwą, normalną wielkość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Tak, ale dodaj do tego molinezje wyrośnięte. Przecież to aktywne ryby. Będą źle wpływać na odwagę akar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 No właśnie szybko pływajace ryby ośmielają akary- molinezje (pomijajac kwestie parametrów) mogą być dobrym rozwiązaniem oczywiście jeżeli to są ładne ostrouste, a nie "black molly" czy też wielkopłetwe, które rosną do ponad 10cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Przymierzałem się do akar do 160l i wiele osób stwierdziło że za małe akwarium. To jak z nimi w końcu jest? Platki z akarami jak dla mnie co najmniej dziwnie wyglądają. Pewnie ktoś jest w stanie doradzić lepsze towarzystwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Mpro. Zbiornik o długości 80cm jest dobry dla dobranej parki akar. Problem pojawia się, gdy zakupujemy stadko hodowlane by parka dobrała się u nas w zaciszu domowym. Ryby te długo dobierają się w pary (przykładowo u mnie równiutki rok. U znajomego czekanie na zaloty trwało jeszcze dłużej...). Miałem 8sztuk tych ryb w zbiorniku 200litrowym. Pływały one same i z czasem dla nich miejsca zaczęło brakować. Na szczęście dobrała mi się parka, a pozostałe zbędne akary wyprzedałem za grosze- byle tylko szybko opuściły zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Pley, a czy 2 dobrane pary mogły by zamieszkać 160l(100x40x40) zbiornik? //Jak masz jakieś pytania, to załóż własny temat. Proszę nie śmiecić w nieswoich tematach! Nantai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna1976 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Miałam kiedyś akary w jeszcze bardziej szalonym zestawieniu - z brzankami sumatrzańskimi, akary pływały z nimi i nie były płochliwe a przy jedzeniu wręcz pierwsze. Wcześniej były tam neony i wtedy strasznie ospałe było całe towarzystwo. Były też przeniesione do 240l ale tam cos im nie pasowało gdyż cały czas się chowały. Potem musiałam skasować akwaria gdyż się przeprowadzałam do nowego M . W 240 l zamieszkały ryby mojego męża, a ja po dłuższej przerwie wróciłam do 120l to fota sprzed 2 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna1976 Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 fotki z dziś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Ładnie, czym karmisz ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna1976 Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 w tej chwili dostają tropical chichlid gran, bio-vit roślinny, wysokoproteinowy, oraz mrożonki: kryl, szklarka, oczlik, dafnia, czarny komar i moina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts