krzysiekroza Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Witam. Bardzo proszę wszystkich o pomoc i wprowadzenie w świat nawożenia solami. Przeczytałem artykuł Łorena i wiele innych, próbowałem wyliczać w kalkulatorze zulixa ale nici z tego. Chciałbym się dowiedzieć jakie sole mam kupić i gdzie, jak je wymieszać, jak dawkować i jakie testy mam robić (do tych celów mam cała walizkę zooleka). Moje akwarium: Pojemność-54l Proste (60x30x30) Oświetlenie-30w (15w T8 6500k i listwa led 16w 6500k) Podłoże-Tetra Complete Substrate na tym czarny bazalt Co2-12h na dobę (soda plus ocet) Parametry wody: Ph-7,0 KH-6 GH-12 No2-0,0 No3-30-40 Fe-0,1 Po4-1,5 Nh3-0,0 Obsada: 12x Neon Innesa 5x Otosek 2x Prętnik Karłowaty 6x Ślimak Helena 15x Krewetka Red Cherry Rośliny: Mech Jawajski Rotala rotundifolia Cryptocoryne Wendtii brown Cryptocoryne parva Eleocharis Parvulus Bacopa Caroliniana STAUROGYNE REPENS Limnophila sessiliflora Chciałbym dodać że na razie (dopóki mi się nie skończą) nawożę nawozami Aqua Art : Ferro+ K+ Carbo Classic Macro green Jeżeli czegoś nie dopisałem lub się pomyliłem proszę mnie poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Musisz kupić: KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSO4x7H2O, Mikro intermag plus i Chelat Fe (8 lub 13%) Robisz (w osobnych pojemnikach) cztery nawozy makro i jeden mikro. Całość zgodnie z kalkulatorem zulixa. W załączniku poniżej masz ilości (w gramach) do sporządzenia poszczególnych nawozów. Na czarno makro, na czerwono mikro. Na niebiesko masz dawkę dzienną tzn. 5 ml każdego nawozu. Tabele najbardziej po prawej mówią ci ile się zwiększy stężenie pierwiastka po dodaniu tych 5 ml (dziennie i tygodniowo) Osobiście, na początek proponuję podawać po połowie dawki czyli 2,5 ml dziennie i obserwować rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Odnośnie Twoich parametrów wody, tych które podałeś. Obniż No3 do 15-20mg/l, bo dorobisz się zielenic. Podnieś żelazo do 0,5mg/l. Kolega powyżej ładnie Ci już policzył. Teraz trzeba zmieszać wedle instrukcji mieszania. To ważne. Dodam, że wyliczenia to matematyka, która nie uwzględnia strat/konsumpcji pierwiastków przez rośliny. Np. Wlewam 60mg/l kno3 do akwarium a po tyg. mam w akwarium 10mg/l no3. Czy za dużo wlewam ? Nie . Bo dążę do uzyskania no3=10mg/l i tyle mam. Nie ważne ile mg/l dawkujesz, ważne to co chcesz osiągnąć i czy osiągasz to dawkując x mg/l (wlewając y ml strzykawką ze słoiczka z roztworu). Aha. Licz się z tym, że padną wszystkie krewetki. One nie lubią nawozów. U mnie padły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Co do krewetek - RC , dzikie i wszystkie ich mieszanki wytrzymują nawożenie - odmiany CR, CB i inne bardziej wrażliwe mogą mieć problemy z tym że najbardziej wrażliwe są na CO2 - łatwo je zagazować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Intermag mam zmieszać razem z Chelatem czy zrobić je osobno?. Czytałem także że ludzie dodają konserwanty do nawozów warto?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Intermag rozrabiasz razem z Fe. Ja do nawozów dodaje konserwanty w postaci kwasu askorbinowego i sorbinianu potasu. Nie wiem jak się zachowują nawozy bez konserwantów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Intermag mieszasz razem z chelatem i uzupełniasz wodą . Jak masz zamiar je przechowywać dłużej jak rok, to tak..można dać konserwanty - choć czy ma to sens kiedy 0,5 l nawozu kosztuje nas niecałą złotówkę... Trzymaj nawozy w ciemnej szafce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Bardzo dziękuję wam za naprawdę sumienną pomoc, dzięki wam już co nieco łapię . Poniżej moje aktualne parametry, jeżeli coś trzeba skorygować to proszę napisać. Parametry wody: Ph-7,0 KH-8 GH-16 No2-0,0 No3-20 Fe-0,25 mg/l Po4-1,5-2,0 Nh3-0,0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Parametry znacznie lepsze. Obserwuj rybki i krewetki. Ps. Łoren, zwrócę uwagę na co2 i krewetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Właśnie zakupiłem cały zestaw co2 z butlą 6kg bo mam dosyć zabawy w zaciery, kwaski octy itd. Jakie rozwiązanie będzie lepsze, podawać co2 12h czy 24h na dobę?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 W nocy nie zachodzi fotosynteza. Chcesz potruć ryby. 6kg ? Z grubej rury... Ile kosztował komplet ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Ja podawałem 24 h, nigdy nic się nie stało (reaktor narurowy). Dodatkowy plus: mniejsze skoki pH, po nocnym podawaniu spada, ale nie aż tyle, ile wzrośnie pH bez podawania CO2 w nocy. Ps. pytania o ceny na pw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Właśnie chodziło mi o te skoki ph, zdecyduję się chyba na podawanie cały czas co2. Myślę że będą mniejsze skoki i nie będę rybkom fundował "bonanzy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Zamówiłem te sole które mi podał tomeksup, nie było chelatu 8% więc kupiłem 13% czy jego też mam dodać tyle samo co chelatu 8%?. Teraz przy podawaniu co2 z butli jest sens lania easycarbo do akwa? Sole mogę rozrobić w wodzie destylowanej? Bo do wody RO nie mam dostępu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Zamówiłem te sole które mi podał tomeksup, nie było chelatu 8% więc kupiłem 13% czy jego też mam dodać tyle samo co chelatu 8%?. W kalkulatorze musisz zmienić przy chelacie z 8 na 13 % i sam ci wyliczy. Teraz przy podawaniu co2 z butli jest sens lania easycarbo do akwa? Moim zdaniem nie ma sensu. Sole mogę rozrobić w wodzie destylowanej? Bo do wody RO nie mam dostępu. Tak, możesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 Próbowałem wyliczyć i nic z tego, wychodzą mi całkiem inne dane niż które mi podałeś na początku tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Zmieniasz 8% na 13% i wyskakuje w tabelce nowa wartość gramów Fe, które trzeba rozp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 No tak ale nie wiem co dokładnie basior wpisywał i gdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Powiedzcie mi teraz czy dobrze policzyłem?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Makro jest ok. Ale warto by policzyć rzeczywistą ilość wody w akwarium. Np. Ja mam 96l, a faktycznie wody mam 80l i na 80l obliczam dawki. Policz wewnętrzne wymiary akwarium i odejmij objętość podłoża. Pewnie wyjdzie Ci ok 42l. Co do mikro. Masz przekroczony mangan i Bor. Ja bym bardziej rozcieńczył. Masz tam z prawej dop. stężenia. Kiedy u siebie eksperymentowałem z nawozem ogrodniczym pokon, to prawdopodobnie przedawkowałem miedź i od razu padła ampularia. Później heleny. W mikro moim zdaniem jest coś co łatwo przedawkować i zabija ślimaki (łącznie z zatoczkami - populacja spada). Czy to miedź? 100% pewności nie mam. Żelazo ok. Jeszcze jedno. To co policzyleś to pierwszy krok. Później musisz zbadać testami ile z tego co wlewasz zużywają rośliny i określić tak dawkę aby po tyg. wlewania np. no3 no3 utrzymywało się na poziomie 10mg/l. To jest tzw. zapotrzebowanie roślin w warunkach luksusowego pobierania. Ja w pewnych momentach lałem 60mg/l no3 tyg. aby utrzymać no3 na poziomie 10mg/l. Teraz wlewam 20mg/l no3 i mam po tyg. 10mg/l. Czyli rośliny przez tydz. zużywają 10mg/l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekroza Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Poprawiłem teraz ok?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Jeżeli faktycznie masz 45l to jest ok. Teraz zobacz na ile Ci wystarczy makro 500/5=100dni= 3 mies. Za 20zł masz nawozy na przynajmniej rok. Gdyby okazało się, że trzeba czegoś więcej lać to zwiększysz dawkę. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts