Feanor Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów, akwarium 250 L (100x50x50) założyłem na początku grudnia. Jako, że od tego czasu minęły już 3 miesiące - akwarium jest już w miarę ustabilizowane pH - 6,8 KH,GH - 4* (parametry od początku nie ulegają istotnym zmianom). Rozmyślałem nad obsadą - neon czerwony 30-40 szt. + parka lub dwie pielęgniczek Ramireza + stadko otosków. Proszę o inne sugestie dotyczące obsady, bowiem nie podjąłem jeszcze decyzji. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jakie masz oświetlenie? Ja dość słabo widzę pielęgniczki w takiej solarze ;]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feanor Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 Zdjęcie tak wyszło (trochę prześwietlone). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feanor Posted March 21, 2013 Author Share Posted March 21, 2013 No w akwarium jak dotąd 2+2 pielęgniczka ramireza (jedna parka blue). Jakaś ławica jeszcze musi być. Tylko nie wiem czy same neony czerwone powiedzmy 40 sztuk, czy 20 neonów czerwonych i 20 Hyphessobrycon Amandae albo same 40 Hyphessobrycon Amandae. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 Ramirezki dają radę przerzucać to podłoże przez skrzela? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feanor Posted March 23, 2013 Author Share Posted March 23, 2013 Nie wiem czy będą mogły - podejrzewam że nie. Za wyjątkiem może tej "plaży" w prawym dolnym rogu. A wracając do kupna kąsaczów, to którą opcję byście wybrali? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted March 23, 2013 Share Posted March 23, 2013 Neonki będą ładnie wyglądać z ramirezkami w tym akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feanor Posted March 24, 2013 Author Share Posted March 24, 2013 Czy myślicie, że do tych dwóch par Ramirezek mogę dołączyć Apistogramma trifasciata ewentualnie Apistogramma nijsseni lub Apistogramma Macmasteri? Czy to raczej będzie niebezpieczne połączenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 24, 2013 Share Posted March 24, 2013 Nie mieszaj apistogramma z microgeophagus ze względów optycznych. Pomyśl raczej o Dicrossus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feanor Posted March 24, 2013 Author Share Posted March 24, 2013 To się nazywa profesjonalna podpowiedź. Dzięki. Wcale nie zwróciłem uwagi na te pielęgniczki - chociaż myślałem że znam Atlas ryb akwariowych (Kahl, Vogt) na pamięć. Zobaczę, czy gdzieś dostane te rybki - bo widzę że nawet polskiej nazwy nie mają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts