olyvka Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Mam pytanie do znawców flory wodnej... Jakie substancje (pierwiastki) rośliny pobierają "z wody" a jakie przez korzeń... Dla przykładu może weźmy "Echinodorusy" Bo one i tak i tak pobierają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Może nie jestem znawcą flory wodnej, ale wg mnie odpowiedź jest bardzo prosta: rośliny pobierają z wody, to co w wodzie się znajduje, i tak samo z podłożem; jeżeli nie znajdą potrzebnych składników w podłożu, to pobiorą je z wody, jeżeli nie będą miały potrzebnych składników w wodzie, to pobiorą je z podłoża. Bardziej szczegółowo: rośliny z rozwiniętym systemem korzeniowym typu zwartki czerpią większość składników z podłoża, a rośliny pływające typu pistie czerpią wszystko potrzebne im do życia z wody; rośliny typu moczarka czy żabienica albo kabomba czerpią więcej z wody niż podłoża, bo mają silniej rozwinięte liście, a podejrzewam, że takie jak żabienica czerpią po równi z podłoża i z wody, bo mają dobrze rozwinięte korzenie i liście również Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts