Bartixxx Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Na początku witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie Jestem nowy na forum więc w ramach przedstawienia się: akwarium posiadałem od kiedy sięgam pamięcią lecz były to zbiorniki zazwyczaj 60l - 80l takie bardziej dla dzieci Za 2 miesiące kończę technikum i wreszcie będzie mnie stać na zakup akwarium o poważnych gabarytach Planuje obsadę złożoną z 2x prętnik karłowaty 4x molinezje 3x mieczyki i moje ulubione 2x barwniak czerwonobrzuchy oraz 2x pielegniczki ramireza I tutaj mam pytanie do doświadczonych akwarystów do takiej obsady bardziej nadawał by się zbiornik 240l czy 300l? Oraz czy sprzęt jaki wybrałem będzie się nadawał (akwarium założyłem 300l): filtr- UNIFILTER 1000 UV (AQUAEL) grzałki- planowałem dać EHEIM JAGER 150W + 100W Dziękuje z góry za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Witam. Czym większe akwarium tym lepsze i możesz się pokusić o ciekawszą obsadę. Na początku podaj parametry wody kranowej ze strony wodociągów. Mieczyki, molinezje - woda zasadowa. Pielęgniczka ramireza - woda kwaśna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Odczyn pH dla Poznania wody podają 7,6 nie będe ukrywał że właśnie na pielęgniczkach ramireza mi najbardziej zależało Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Do zbiornika o takich wymiarach niezbędny jest filtr zewnętrzny a nie wewnętrzny tego co planujesz zakupić możesz zostawić ale tylko jako mechanika:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Miałem nadzieje że ten starczy tak myślałem że złudną ale miałem Bo przecież ten wewnętrzny ma wydajność 1000l/h a taki zewnętrzny np. TETRA TEC EX-1200 1200l/h co wydaje mi się zbliżone do siebie. wiem że tetra ma 4 wkłady a ten 3 ale czy to naprawdę taką robi różnice? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Masz rację, wydaje Ci się. To co podajesz to przepływ, nie wydajność. Ma on znaczenie głównie przy filtracji mechanicznej, a bardziej liczy się ta biologiczna. Wydajność filtracji zależy od ilości bakterii nitryfikacyjnych, a ta zależy od jakości i wielkości złoża. Duży filtr kubełkowy 400l/h, będzie dużo wydajniejszy od wewnętrznego 1200l/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Uuuuu proszę Czyli to prawda człowiek całe życie się uczy Dzięki za wyjaśnienie i nie będę się śpieszył lepiej miesiąc później założyć akwarium ale za to raz a dobrze Ok czyli stanęło na tym że będzie 300l akwarium grzałki jak wyżej i filtr TETRA TEC EX-1200 się nada pewnie Jeżeli coś byście zmienili to proszę o odpowiedź Edit: Ale jeszcze jedno czy filtr NCF-1200 dał by rade czy nie? Bo wiem że dużo ludzi powie bierz tetre to jest jakość i solidność lecz nie chce płacić 200zl więcej tylko za nazwę Regulamin 6.2. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Płacisz za jakość, pewność, gwarancje i dodatki. Jeśli możesz, to bierz coś markowego. Chinole są alternatywą gdy ktoś chce akwarium, ale brakuje mu funduszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Ok dziękuje wszystkim czyli już mam jasność Teraz tylko zdać szkołę i jazda Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Ja mam chinola HW i jestem bardzo zadowolny filtr jak na_razie bez żadnych awarii. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
zxsw Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Do 300 l wziął bym JBL CP 1500, mam go w 240 l i sprawdza się znakomicie. Dwie grzałki to chyba przesada. W zależności o temperatury pomieszczenia wydaje mi się że jedna 200 lub 150 W wystarczy. Mam u siebie 150 W i jest okej. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 150W w 300l to trochę mało, a zwykle mocniejsze grzałki od tej granicy kosztują bardzo podobnie. Czy 200W, 300W, czy więcej w granicach rozsądku - nie ma już specjalnego znaczenia. Słabsza będzie grzała wodę dłużej, ale pobiera w tym czasie mniej prądu - mocniejsza zagrzeje wodę szybciej, ale będzie ciągnęła więcej energii. Sumarycznie na rachunku wychodzi to bardzo podobnie. Za to zgadzam się z tym że jedna grzałka wystarczy Ci w zupełności, to 300l, nie 3000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Kamyz dzieki za wypowiedz a od ilu masz ten filtr? I co sądzicie o tych jbl-ach dobra firma czy kijowa? Skoro daje 4 lata gwarancji to musi być pewna siebie co? A co do grzałki to zetknąłem się z opinią że 2 nagrzewają wodę szybciej i do tego równomiernie ale wierze wam na słowo i koszty będą mniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 JBL'e to bardzo dobra firma. Można powiedzieć że takie Audi wśród filtrów - dobre, sprawdzone, warte swojej ceny. HW to chińczyk z krwi i kości. Jak nie masz absolutnie na nic lepszego, to od biedy można - w przeciwnym wypadku szkoda nerwów. Znam paru właścicieli tych filtrów, sam mam jednego HW i nie będzie przesadą gdy powiem że więcej niż jedna czwarta egzemplarzy ma wady. Gdy trafisz na jakiś lepiej złożony, to pewnie - może latami działać bezawaryjnie, ale równie dobrze możesz trafić na taki warczący i cieknący. Dwie grzałki, owszem nagrzewają równomierniej...ale przy dobrze dobranym filtrze i tak będziesz miał taką cyrkulację wody, że nie będzie żadnej różnicy między jedną grzałką, a dwoma w tym litrażu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 I co sądzicie o tych jbl-ach dobra firma czy kijowa? Skoro daje 4 lata gwarancji to musi być pewna siebie co? Ja osobiście posiadam JBL Cristal Profi E 900 już 1,5 roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Cichy, wydajny, woda w akwa kryształ. Do tej pory żadnych problemów, po prostu wart swojej ceny. POLECAM JBL-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Ok czyli postanowione będzie jbl lecz teraz pewnie każdy wie jakie zadam pytanie Czy wystarczy w 300l e900 czy mam zainwestować w e1500? Powiem nieskromnie że cena nie gra roli ale nie dlatego że mam dużo pieniędzy ale dlatego że wole później założyć akwarium a dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jak będziesz miał miejsce na filtr i cena nie gra dla Ciebie roli, to ja bym polecił e1501 a nie e1500 (przede wszystkim mniejszy pobór mocy, a poza tym prawie to samo), większa wydajność w porównaniu z e900. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 Muszę powiedzieć że jestem bardzo wdzięczny wszystkim za rady i za ostatnia szczególnie ponieważ nie wiedziałem wcześniej o istnieniu tego filtra Sądzę że ta drobna dopłata się zwróci po paru latach więc na pewno dołożę do niego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts