lipega Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Witajcie !!! Mam pytanie trzy dni temu pojawiła się w akwarium ospa jeszcze nie wszystkie rybki się zaraziły, ale Molinezja która jako pierwsza najprawdopodobniej zaczęła chorować jest w 3 tygodniu ciąży jest już w kotniku. Do akwarium dodaliśmy preparat ale martwię się czy młode Molinki się urodzą żywe. Gupiczek też jest w ciąży. Pomóżcie. Czy maluchy będą żywe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Tutaj masz informacje o rybiej ospie: rybia-ospa-kompendium-wiedzy-t17129.html Wyjmij samiczkę z kotnika, bo będzie się w małym zbiorniku tylko stresować. Niech zostanie w akwa. Choroba+stres to nie wróży najlepiej. Podaj podstawowe informacje o akwarium: obsada, litraż, parametry wody, podłoże. Może wstaw jakieś zdjęcia. Tak z ciekawości, skąd wiesz, że to 3 tydzień "ciąży"? :> Raczej nie jesteśmy tego w stanie określić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 To że ospa pojawiła się 3 dni temu to nie oznacza stadium początkowego choroby. Gdy kulorzęsek już jest w baniaku nie ma co czekać 3 dni tylko trzeba działać od razu , poczytaj w necie o tej chorobie. Pomoże podwyższenie temp. wody , czy maluchy będą żywe czas pokaże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipega Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Akwarium o pojemności 54 l Obsada: 2x Gurami Marmurkowe 1x Gurami Złote 3x Gupik 1x Molinezja Złota 2x Skalary 1x Glonojad 1x Sum 2xTetra 2x Ramireza Ok czytałam że niektórzy nie preferują kotników, ale przecież narybek zostanie zjedzony jak nie będą w kotniku, nie wiem czy to dobry pomysł. Nie mam jeszcze tyle roślin aby młode mogły się ukryć. A co do ospy nigdzie nie znalazłam info o przebiegu ciąży u chorych ryb. Temp. wody teraz prawie 30C lekarstwo w zbiorniku. Mam nadzieje że będzie dobrze A moly dostałam 1,5 tyg temu od beczki z zoolog i tak określiła jej stan na oko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Masz za dużo ryb o różnych wymaganiach co do parametrów wody. W takiej ciasnocie będą chorowały i zdychały. Po co Ci narybek? Masz co zrobić z młodymi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts