krzychu-1995 Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Czy roślinki mogę wsadzić do zwykłego żwiru rzecznego oczywiście takiego ze sklepu ? Czy będą w tym żwirku rosły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 dostaniesz pewnie różne zdania na ten temat. Ja polecam zastosować jakis substrat... Tez zależy jakie rośliny bedziesz chciał trzymac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Będą rosły na pewno Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 same z siebie nie urosną.. żwir rzeczny to jałowe podłoże, a dla rozwoju roślin potrzebne są różnego rodzaju substancje. Jeśli będziesz miał sam żwir, niezbędne będzie bardzo dobre oświetlenie i nawozy. Same nawozy bez dobrego oświetlenia też nic Ci nie dadzą. Choć wszystko zależy od tego o jakich roślinach mowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu-1995 Posted April 22, 2009 Author Share Posted April 22, 2009 a jakie podloze byscie polecili ? i zeby bylo w miare tanie. Czy to prawda ze mozna dac ziemie ogrodowa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 viewtopic.php?f=43&t=5176&start=0&st=0&sk=t&sd=a Używaj opcji szukaj! Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 jeśli nie masz doświadczenia jeszcze z rośnami to nie radze stosować ziemi ogrodowej... Ponieważ zawiera kwasy humusowe, i powoduje bardzo duze zapotrzebowanie na tlen z powodu ogromnej ilości nierozłożonego materiału organicznego... Jeśli chcesz najtaniej to najlepsza była by glina rozsypana pod podłożem Zawiera ona dodatkowo Fe, Al i Si... Pamiętaj że niektóre rośliny pobierają składniki głównie przez korzenie. Takimi roślinami są: żabienice, aponogetony czy anubiasy... Jeśli zdecydujesz sie na substrat to co mogę polecić: - Tetra comlete substrate - Aquaclay ground "stare dno" (obecnie go używam) Ich jest bardzo duzo... zawsze warto wzbogacić substrat i tak w glinę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts