hipcio_stg Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 Witam! Mam pytanie co lepsze? Jedna grzałka z termoregulatorem 300W czy lepiej dwie po 150W? Jak to się ma do poboru prądu, funkcjonalności i ew. awarii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 jedna naturalnie po co miejsce zajmować sa praktycznie bez awaryjne ale temp w aq sprawdza się codziennie;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 to normalne, że codziennie się sprawdza Jeszcze mi doradźcie jakiej firmy najlepiej kupić, żeby była najżywotniejsza i najkorzystniejsza w skali jakość/cena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 ja mam 3 akwa i w każdym elite z termostatem nie opowiem o innych bo nie zam;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 a jak u niego z trzymaniem temperatury? oscylacja chyba nie powinna przekraczać +/- 1 stopnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 ja polecam AQUAEL osobiście mam 100W już ponad 10lat co prawda zepsuł sie termoregulator ale mozna ją naprawić mam jeszcze tę szklaną montowaną w próbówce laboratoryjnej... Ale te termoregulatory to są kiepskie. Ja go skręciłem na stałe (ze grzeje cały czas) a dokupiłem zewnętrzny osobny. Jest dokładny a pozatym ma tę zalete, ze mozna sondę pomiarową umieścic w przeciwległym miejscu w akwarium... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 dokładnie myślałem, że to najlepsze rozwiązanie, ale jak tylko pytałem kogokolwiek (tudzież sprzedawcę w zoologu!) to powiedzieli, że po co osobny termoregulator? szkoda pieniędzy... jak już mi tak mówił sam sprzedawca ( z natury naciągacz ) to byłem przekonany, że tak faktycznie jest ale widać, że nie koniecznie :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 wiesz termoegulator to nic innego jak takie dwie sklejone ze sobą blaszki (bimetal) i ten termoregulator znajduje sie w samej grzałce... Wiec on tak na prawde nie mierzy temperatury wody tylko temperature w grzałce... A jeśli mierzy temp wody to bardzo blisko grzałki... a tan woda w trakcie grzania jest zawsze cieplejsza... Jak stosujesz osobny regulator to umieszczasz go i jak najbardziej oddalonym od grzałki miejscu... I poza tym jest duzo bardziej dokładny juz taki analogowy RT2 kosztuje około 35zł a jest dosyc dobry http://www.sklep.videozoo.pl/product_in ... ts_id=1629 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 22, 2009 Author Share Posted April 22, 2009 mam rt2 moja kobieta wczoraj jak oglądałem forum i przeglądałem zdjęcia to powiedziała, że "mam gdzieś coś takiego"... no i znalazła miała kiedyś amłe akwa i jeszcze przy rt-2 znalazłem ciekawą grzałeczkę aqua szut 20W... kozacka nie powiem To jak już kupię to jedną 300W np AQUAELLA ustawię ją na więcej niż rt-2, ale chyba nie za dużo, gdyby nawalił regulator to zawsze nie ugotuję ryb... dziękuję za porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 wiesz ja mam w 63L grzałkę 150W i na dodatek sam ją przerabiałem ze bez RT-2 grzała by non stop... I powiem CI ze RT-2 jest na milion procent lepszym czujnikiem niz to w grzałce.... stosuje go jakies 10lat i jeszcze mnie nie zawiodł... Tylko musisz pilnować aby sonda znajdowała sie w wodzie... U mnie jest akurat za filtrem wiec sie trzyma na stałe... W RT-2 nie ma sie co zepsuć... Predzej zagotujesz ryby bardzo dobrą grzałką z termoregulatorem w środku niz z grzalką i RT-2... RT-2 bardzo prosta budowa, a co za tym idzie funkconalność i niezawodność A ponieważ elektronicznie jest analogowy wiec i cena same plusy [pozdrawiam] Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 22, 2009 Author Share Posted April 22, 2009 super! Mam w planach jeszcze jeden rt-2 tylko z przekaźnikiem, żeby działał w odwrotną stronę. Chodzi mi o chłodzenie letnich upałów. Można mu odwrócić działanie i przez zasilcz 12V podłączyć wentylator komputerowy i chłodzić powietrzem a więc jak przyjdzie lato i będzie za gorąco to zakupię drugi rt-2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 odwrotnie to nie RT-2 z przekaźnikiem dokądnie odwrotnie działa RT-20 jak temperatura wzrośnie do ustalonej granicy to się robi ON jak spadnie to OFF dokładnie odwrotnie nazywa sie RT-20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 22, 2009 Author Share Posted April 22, 2009 proste ja tak sobie grymaszę, bo mój "teśció" jest elektronikiem i właśnie mi opowiadał o takim rozwiązaniu, ale skoro jest rt-20 no to heja banana Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 "tescio" ma racje tez jestem elektronikiem i własnie Rt-20 ma jeszcze jeden przekaźnik Ale po co kombinować.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 23, 2009 Author Share Posted April 23, 2009 jak bym nigdzie jednak nie mógł dostać to poproszę go o pomoc EDIT: Jakiej firmy są lepsze i bardziej długotrwałe grzałki? Nie interesuje mnie termostat, bo i tak będzie podłączony przez rt-2. raczej chodzi mi o jakość materiału i żywotności. Pytanie drugie: jak sie mają powyższe grzałki do EHEIM - JAGER? mod: nie pisz posta pod postem i nie zakładaj nowych tematów zamiast pisać w swoim poprzednim! Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 EHEIM - JAGER - są bardzo dobrymy grzałkami... Jednakże nigdy nie zawiodłem sie na AQUAEL'u - mam prawie same tej firmy Jedyne co zaobserwowałem w małych grzałkach aquaela to, to ze niby producent podaje 10W ale ona mi nie wygląda na 10. Bynajmniej Hagen 10W lepiej grzeje... Ale jeśli chodzi o duze to jak najbardziej z czystym sumieniem polecić mogę (150W mam juz hmmm 12lat) 20watową mam około 6lat 10W w tym roku kupiłem... Jak na razie bez zarzutów wszystkie śmigają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 24, 2009 Author Share Posted April 24, 2009 zdecydowałem się jednak na tetrę... nie wiem dlaczego, ale po wizycie w kilku zoologach wszędzie doradzili mi tetrę. Stąd mój wybór, ale dziękuję za porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 24, 2009 Share Posted April 24, 2009 jaggera nie polecam totalnie , do tego proponuje dwie grzałki a nie jeną . Dlaczego hmmmm możecie gdzieś znaleźć w necie ,mój temat z moimi ugotowanymi paletkami . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts