wojas109 Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 Chciałem zrobić własnoręczne oświetlenie LED z 20 LED-ów tylko nie wiem jaki ma być zasilacz ??? Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctorX Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 DC 8-) temat wczesniej wałkowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 i to chyba kiedys nawet ja z DoktorX wałkowaliśmy hehehehe z tego co pamiętam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojas109 Posted April 20, 2009 Author Share Posted April 20, 2009 odpowiecie mi na pytanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 DoctorX juz Ci napisał Potrzebujesz zasilacz DC Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 i to chyba kiedys nawet ja z DoctorX wałkowaliśmy hehehehe z tego co pamiętam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojas109 Posted April 20, 2009 Author Share Posted April 20, 2009 a moze być AC DC ?? i to ma być 12v Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojas109 Posted April 20, 2009 Author Share Posted April 20, 2009 na 20 led ów Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 kup 20 diod LED na 12V i wtedy kup zasilacz 12V DC Diody połącz równolegle wszystkie. I podłącz zasilacz... Nie baw się w łączenie szeregowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 Chciałem zrobić własnoręczne oświetlenie LED z 20 LED-ów tylko nie wiem jaki ma być zasilacz ??? Proszę o pomoc Możesz łączyć typowe 3-woltowe diody po 4 szeregowo i zasilać z zasilacza 12V. Ja połączyłem tak 4 diodki po 1zł. Poza tym mam listwę z 12 diod. Do zasilenia 20 typowych LEDów łączonych po 4 powinien wystarczyć zasilacz nawet 1/4 ampera choć często można spotkać takie na 1A. Proponuję tzw. impulsowy - jest bardziej ekonomiczny od transformatorowego. Całość pobierać będzie coś ok. 3-4W - a więc mało. Jak masz zasilacz 24V to możesz połączyć po 8 LEDów (szeregowo oczywiście). A takie ósemki (na 24V) czy czwórki (na 12V) równolegle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctorX Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 3V /LED z tego co pamietam to chyba morderstwo? napiecie zalezy od koloru świecenia przynajmniej kiedyś tak było... a z resztą te nowe superjasne to i może tyle wytrzymują/potrzebują... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 3V /LED z tego co pamietam to chyba morderstwo? napiecie zalezy od koloru świecenia przynajmniej kiedyś tak było... a z resztą te nowe superjasne to i może tyle wytrzymują/potrzebują... Wiesz... nie wiem czy morderstwo, ale moje świeca już ok. miesiąca. Próbowałem zasilić taki zestaw (4 szeregowo) napięciem 9V - nie ruszyły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojas109 Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 a mógł byś dać jakieś zdjęcia ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctorX Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 Nie mówię że nie ,te najnowsze wynalazki mogą mieć większe zapotrzebowanie na napięcie,choć pewnie dobrze będą świecić już przy 2,3V (DC olyvka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 wiem ze DC (DoctorX) wiem Przeciez to ja sie zawsze upierałem na DC dla diód a Ty mi udowadniałes ze prze AC tez beda swiecic.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctorX Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 wiem ze DC (DoctorX) wiem Przeciez to ja sie zawsze upierałem na DC dla diód a Ty mi udowadniałes ze prze AC tez beda swiecic.. errata - diod BTW właśnie kombinuję ksenony do baniaka ,będzie nowy trend!A na alle...szał ! OK ustalamy że DC i połączenie równoległe pasuje? schemaciki i rysunki znajdziesz w tym samym dziale nie daleko tego tematu,tak ciężko poszukać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts