duchyo Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Witam forumowiczów, dziś rano zauważyłem nad prawym okiem skalara 1-2 milimetrowe białe wypustki, wczoraj ok 1 w nocy jeszcze tego nie miał. W wodzie pojawiły się również białe kropki, jak kurz. Szkło 125l, temp 27/28, filtr 600/h. Dziś ten skalar zaczyna u mnie 3 dzień http://imageshack.us/photo/my-images/100/dsc02895r.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/407/dsc02896q.jpg/ Bardzo proszę o porady. Luna: Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Witaj, wygląda mi to na ospę. Oto link do poradnika na temat tej choroby: kompendium-wiedzy-rybia-ospa-t17129.html Znajdziesz tan pełen wypis informacji jak walczyć z ospą, skąd się bierze itp. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Nadmienię tylko, że skalary w za ciasnym zbiorniku, będą miały problemy z płetwami i stresem. Przez co będą podatne na różne choroby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
duchyo Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Skalary są 2 na te 125l. Niedawny transport i stres z nim związany mógł się przyczynić do ospy, do tego ciężko oddycha ale co z kurzem, co go może powodować i co on może oznaczać? Ruch tafli wody jest, filtr ma dołączoną rurkę z bąbelkami na full. Kolejna sprawa, czy jeśli te wypustki są tylko na jednej rybie, to czy warto ją odizolować do mniejszego akwarium i czy 30l wystarczy na czas rekonwalescencji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Ważne by zbiornik miał te 50 cm wysokości. Leczenie ryby mija się z celem, jak i tak będzie niedługo chorować. Przy rybiej ospie nie ma sensu odławiać jrdnego osobnika. Pasożyt i tak już jest w wodzie i trzeba leczyć w ogólnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
duchyo Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Panowie i Panie, a co wy na to że to dziurawica? Warunki sprzyjające to - stres ryby spowodowany transportem i zmianą środowiska, przeczytałem już pół internetu i dalej nie mam pewności, chyba pozostaje czekać... ryba się chowa i nerwowo oddycha, dodałem soli, podwyższyłem temperaturę, efekt po paru godzinach - to coś białego to już nie wypustka a jakby kształt krostki na linii bocznej, jeśli się zmienia to chyba nie ospa, sami oceńcie, porównajcie z tymi z ranka: http://imageshack.us/photo/my-images/10/dsc02908r.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/62/dsc02910gi.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/689/dsc02911o.jpg/ Ciekawe za to jest zachowanie partnerki, która zdaje się odganiać inne ryby od chorego samca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 To nie jest dziurawica. Już prędzej ospa. O tej porze roku najczęstsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal105 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Wiesz nie_jestem pewien, ale na 99.9% to jest pleśniawka.Też moje skalary ją miały i po_prostu nie_da się tego wyleczyć. To i tak wróci. Jedynie odkażalnik uniwersalny zwany CMF, ale ja miałem 9 skalarów chorych na pleśniawkę, a przeżyły tylko 2. Pisownia. Ortografia, znaki interpunkcyjne. Dulle Link to comment Share on other sites More sharing options...
duchyo Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 W zoologu kazano mi dodać formisol, w efekcie w ciągu kilkunastu godzin zniknęły białe kropki, nie zostawiając dziur, zachowanie ryby bez zmian szybko oddycha, przyjmuje pokarm. Dziś wieczorem, tym razem po lewej stronie pojawiła się biała kropka nad okiem. POMOCY - nie potrafię sklasyfikować choroby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
duchyo Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Wiesz nie_jestem pewien, ale na 99.9% to jest pleśniawka.Też moje skalary ją miały i po_prostu nie_da się tego wyleczyć. To i tak wróci. Jedynie odkażalnik uniwersalny zwany CMF, ale ja miałem 9 skalarów chorych na pleśniawkę, a przeżyły tylko 2. Pisownia. Ortografia, znaki interpunkcyjne. Dulle pleśniawka rozwija się przy zbyt niskiej temperaturze, jeśli się mylę poprawcie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
duchyo Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Kolejny, 4 dzień choroby skalara, biała kropka z lewej zniknęła(ok 10h od pojawienia się do zniknięcia), zachowanie bez zmian, może to rodzaj reakcji na zmianę środowiska u dorosłego osobnika? Może to jakiś śluz który wychodzi pod wpływem stresu... Powoli wracam do optymalnych warunków, podmiana wody po lekach i soli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
duchyo Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 kolejny raz coś białego wyrosło i znika, to się dzieje dosłownie w kilka godzin... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 W takim razie to pleśniawka. Na forum jest kilka jak nie kilkanaście tematów jak ją leczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts