flappjack Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Witam Niestety po krótkim czasie posiadania będę wkrótce zmuszony do sprzedaży akwarium - z powodu przeprowadzki. Niestety nie mam pojęcia ile mogę dostać za mój zestaw. Podpowiecie ile to może kosztować? Akwarium - wymiary 80x35x45= 126l - stan bardzo dobry - filtr Aquel fan 2 - oświetlenie - 2 świetlówki 18W w pokrywie + belka 13W dorobiona - grzałka Aquel 150 w - napowietrzacz - termometr - korzeń, podłoże, roślinki - nurzaniec i kabomba - podbierak, chwytak, czyścik - ogólnie pełne kompletne akwarium (obecnie funkcjonuje) Ile to może być warte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Wystaw do licytacji na Allegro,to się dowiesz Daj cenę minimalną,poniżej której nie zejdziesz i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flappjack Posted November 10, 2012 Author Share Posted November 10, 2012 Tylko pytanie jaka ta cena minimalna ma być Nie mam pojęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Tylko pytanie jaka ta cena minimalna ma być Tego Ci nikt nie powie.Sam ja musisz określić. A przede wszystkim wypadało by wstawić zdjęcia. Przyjmijmy,że ja chcę to kupić. Puścisz mi to za stówę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Podpowiecie ile to może kosztować? Według mnie to tak: - akwarium wymiary 80x35x45= 126l - cena: ok. 80 zł - filtr Aquel fan 2 - cena: ok: 40 zł - oświetlenie - 2 świetlówki 18W w pokrywie + belka 13W dorobiona - cena: ok. 100 zł - grzałka Aquel 150 w - cena: ok. 30 zł - napowietrzacz - cena: ok. 15 zł - termometr - cena: ok. 1 zł - korzeń, podłoże, roślinki - nurzaniec i kabomba - trudno ocenić ale: korzeń 10-30zł (chyba, że jakiś bardzo fajny to więcej), podłoże ok. 30-50 zł , roślinki ok. 1zł gałązka - podbierak, chwytak, czyścik - ogólnie pełne kompletne akwarium (obecnie funkcjonuje) - cena: ok. 20 zł Zakładam ze roślinek wyjdzie 10-20 sztuk to w sumie wyszło mi ok. 350 zł. Kompletny nowy zestaw z wyposażeniem (wiadomo nie idealnym) to koszt ok 280-300 zł. Jeśli zamierzasz sprzedać taki zestaw od sumy jaką podałem odejmij jakieś 30% i masz realną wartość. Podsumowując: Ile to może być warte? Moim zdaniem ok. 250 zł. (zakładając bardzo dobry stan, oraz pewną wyżej określoną liczbę roślin) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flappjack Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Tylko pytanie jaka ta cena minimalna ma być Tego Ci nikt nie powie.Sam ja musisz określić. A przede wszystkim wypadało by wstawić zdjęcia. Przyjmijmy,że ja chcę to kupić. Puścisz mi to za stówę? nie Sławek, za stówkę by raczej nie poszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 ile za chwytak chcesz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Tylko pytanie jaka ta cena minimalna ma być Tego Ci nikt nie powie.Sam ja musisz określić. A przede wszystkim wypadało by wstawić zdjęcia. Przyjmijmy,że ja chcę to kupić. Puścisz mi to za stówę? nie Sławek, za stówkę by raczej nie poszło No,czyli coś już wiesz Po prostu zastanów się za ile najmniej możesz to puścić,wystaw taką cenę minimalną na aukcji,a wszystko to co będzie ponad, potraktuj jak bonus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Podpowiecie ile to może kosztować? Według mnie to tak: - akwarium wymiary 80x35x45= 126l - cena: ok. 80 zł - filtr Aquel fan 2 - cena: ok: 40 zł - oświetlenie - 2 świetlówki 18W w pokrywie + belka 13W dorobiona - cena: ok. 100 zł - grzałka Aquel 150 w - cena: ok. 30 zł - napowietrzacz - cena: ok. 15 zł - termometr - cena: ok. 1 zł - korzeń, podłoże, roślinki - nurzaniec i kabomba - trudno ocenić ale: korzeń 10-30zł (chyba, że jakiś bardzo fajny to więcej), podłoże ok. 30-50 zł , roślinki ok. 1zł gałązka - podbierak, chwytak, czyścik - ogólnie pełne kompletne akwarium (obecnie funkcjonuje) - cena: ok. 20 zł Zakładam ze roślinek wyjdzie 10-20 sztuk to w sumie wyszło mi ok. 350 zł. Kompletny nowy zestaw z wyposażeniem (wiadomo nie idealnym) to koszt ok 280-300 zł. Jeśli zamierzasz sprzedać taki zestaw od sumy jaką podałem odejmij jakieś 30% i masz realną wartość. Podsumowując: Ile to może być warte? Moim zdaniem ok. 250 zł. (zakładając bardzo dobry stan, oraz pewną wyżej określoną liczbę roślin) Ja 112L (80x35x40) w stanie idealnym, jeszcze na gwarancji kupiłem za 50zł. W tym przypadku nie zmieniłbym tej ceny. Ja te Aquaelki nowe kupuje w cenie ok. 37zł, więc używkę osobiście opchnąłbym za max 25zł Świetlówki używane są nic nie warte, tym bardziej, że nowe 6000K w Castoramie kupisz po 5zł. Pokrywa używana z oświetleniem max 70zł Grzałka ok. 15zł. termometr - GRATIS - korzeń, podłoże, roślinki - nurzaniec i kabomba - trudno ocenić ale: korzeń 10-30zł (chyba, że jakiś bardzo fajny to więcej), podłoże ok. 30-50 zł , roślinki ok. 1zł gałązka - podbierak, chwytak, czyścik - ogólnie pełne kompletne akwarium (obecnie funkcjonuje)- cena: ok. 20 zł Ja nie wiem skąd taka dziwna wycena. Podłoże powinno być za free, tym bardziej, że jeżeli to zwykły piach/ żwirek Korzeń w zalezności od faktury i wielkości, ale dokładając go do kompletu nie powinno się przesadzić z ceną. Ja bym zaproponował 10zł Roślinki sprzedaje się hurtem, a nie na gałązki- komplet 30zł (jeżeli są tam droższe gatunki, to cena odpowiednio większa) Podbieraki, chwytaki, czyściki i inne pierdoły za darmo lub za symboliczne 5zł Teoretycznie wychodzi ok. 195zł. Ja bym taki zestaw sprzedał za max 160zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flappjack Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Pley tak sobie przeglądam oferty używanych na allegro, tablica itp. i takie jak moje np. akwa+pokrywa bez niczego - 200zł, 225zł, 180zł akwa+pokrywa+filtr+grzałka+termometr - 250zł, 280zł akwa - 100zł Więc dlaczego tak drastycznie mój zestaw wyceniasz na 160zł Może ktoś poważnie jest zainteresowany? Ale tylko odbiór osobisty - Kalisz lub Ostrów Wlkp - cena do negocjacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Pley tak sobie przeglądam oferty używanych na allegro, tablica itp. i takie jak moje np. akwa+pokrywa bez niczego - 200zł, 225zł, 180zł akwa+pokrywa+filtr+grzałka+termometr - 250zł, 280zł akwa - 100zł Więc dlaczego tak drastycznie mój zestaw wyceniasz na 160zł Jak słusznie zauważyłeś te ogłoszenia są. Tych w sensownych cenach już nie ma Może ktoś poważnie jest zainteresowany? Ale tylko odbiór osobisty - Kalisz lub Ostrów Wlkp - cena do negocjacji Załóż temat w dziale Giełda,tylko z konkretną ceną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Ja kupuje rzeczy na giełdach. Coraz więcej ludzi tak robi. 100zł za takie akwa? Wolałbym dołożyć 20zł i mieć nowe na gwarancji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Ja nie wiem skąd taka dziwna wycena. Podłoże powinno być za free, tym bardziej, że jeżeli to zwykły piach/ żwirek Korzeń w zalezności od faktury i wielkości, ale dokładając go do kompletu nie powinno się przesadzić z ceną. Ja bym zaproponował 10zł Roślinki sprzedaje się hurtem, a nie na gałązki- komplet 30zł (jeżeli są tam droższe gatunki, to cena odpowiednio większa) Podbieraki, chwytaki, czyściki i inne pierdoły za darmo lub za symboliczne 5zł Teoretycznie wychodzi ok. 195zł. Ja bym taki zestaw sprzedał za max 160zł. Moja wycena jest jak najbardziej subiektywna. Większość cen na podstawie lokalnych sklepów, reszta na podstawie znanego serwisu aukcyjnego. Cena podłoża wzięta z ceny z 1-5 zł za1 kg (wybrałem pewną wartość) do akwarium 126 litrów potrzeba ok. 15 kg. Wiadomo można kupić taniej można kupić drożej jak kto woli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Ale używane rzeczy wycenia się inaczej. Teraz wiele osób najpierw zagląda na giełdy, a potem na używany sprzęt. Jeżeli może ktoś dołożyć nie wiele więcej do Twojej wyceny i mieć wszystko nowe, to nie połasi się na taki zestaw. Za taką cene + bodajże (nie pamiętam) 100zł sprzedałem komplet 150x61x36 akwa z szafką i pokrywą z Reynobondu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Play masz sporo racji od każdej ceny próbowałem odejmować ok 10-15% . Wszytko zależy w jakim to wszytko jest stanie. Poza tym moja końcowa cena nie jest, aż tak bardzo odbiegająca od twojej. (w sumie wyszło ok. 90(?) zł różnicy więc ok. 3 butelki wódki lub 30 piw. ) Każdy i tak zrobi jak uważa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 moja końcowa cena nie jest, aż tak bardzo odbiegająca od twojej. No faktycznie,ponad 50% różnicy-niewiele Pomijam już przeliczanie czegokolwiek na gorzałę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 No faktycznie,ponad 50% różnicy-niewiele Pomijam już przeliczanie czegokolwiek na gorzałę. Przy niewielkiej sumie w złotówkach 50% (niespełna) to nie jest aż tak dużo. Polak nie kaktus pić musi . Jak ktoś woli inny przelicznik to na podstawie tematu: cube-k-no-2-t51125.html to różnica niespełna 2 litrów akwarium morskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flappjack Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Czyli ja chciałbym sprzedać: - wymiary 80x35x45= 126l - stan bardzo dobry - 100zł - filtr Aquel fan 2 plus - 65zł - gwarancja 1,5 roku - oświetlenie - 2 świetlówki 18W w pokrywie + belka 13W dorobiona - 120zł - grzałka Aquel 150 w- 50zł - gwarancja pół roku - napowietrzacz - 15zł - termometr - 5zł - podłoże - 10zł - podbierak, chwytak, czyścik, odmulacz - 20zł - mata pod akwarium - 5zł - testy paskowe JBL 30szt - 20zł - programator dobowy - 10zł - przedłużacz/filtr z zabezpieczeniem - 30zł Czyli nowe będzie kosztować coś około 450zł powiedzmy tak orientacyjnie - to nie uważasz SLAWEK121, że 160zł to trochę mało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Moim zdaniem jak chcesz to w miarę szybko sprzedać to tak: - wymiary 80x35x45= 126l - stan bardzo dobry -50 - filtr Aquel fan 2 plus -35 - oświetlenie - 2 świetlówki 18W w pokrywie + belka 13W dorobiona - 100 - grzałka Aquel 150 w- 20 - napowietrzacz -10 - termometr -gratis - podłoże -gratis - podbierak, chwytak, czyścik, odmulacz - gratis - mata pod akwarium -gratis - testy paskowe JBL 30szt - gratis - programator dobowy -10 - przedłużacz/filtr z zabezpieczeniem -zostaw sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flappjack Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Czyli 225 zł - to będzie dobra cena :DD: Ogólnie to dziękuje za tak duży odzew, nie spodziewałem się Fajna dyskusja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Czyli 225 zł - to będzie dobra cena :DD:Moim zdaniem tak. Ogólnie to dziękuje za tak duży odzew, nie spodziewałem się Duże forum,duży odzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts