Evelyn Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Mam mieczyki weloniaste i bardzo trudno je rozmnożyć z tego co słyszałam bo mają za długie gonopodia. Dwa tygodnie temu kupiłam trzy gupiki samce. Jeden niestety zdechł podejżewam, że ze starości bo był na prawdę okazały. Ale zauważyłam, że te samce pięknią się przed samicami mieczyka. Teraz zauważyłam, że te właśnie samice są bardzo grube i zaczyna jej widać plamkę ciążową. Staram się nie przekarmiać ryb. Inne mają malutkie brzuszki więc nie są przekarmione. Proszę o odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 u mojego kolegi jest gupik, który nawet do skalara startuje może jakoś im się udało "TO" zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Ojej to chyba będę mieć mieszankę 8-) . Już jestem ciekawa jak będą wyglądać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 chodziło mi o mieczyki, bo taka mieszanka gupik-mieczyk nigdy (sposobem naturalnym) nie zaistnieje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 nigdy nie mówcie nigdy, może to nowy krok ewolucji;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 to nierealne z punktu widzenia genetyki. więc ja bym się nie cieszył Czasem ryby tak mają. Ale nic z tego nie będzie, a co do mieczyków jeżeli nie ma w stadzie samca to najbardziej dominująca samica mieczyka przeobraża się w samca, więc już masz odpowiedź jakim cudem jest ewentualnie w ciąży jakiś mieczyk. nigdy nie mówcie nigdy, może to nowy krok ewolucji;]Ta, albo brakujące ogniwo w teorii Darwina Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 może to ciąża urojona moja suczka tak miała;d Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 W stadzie jest samiec. Ale te mieczyki mam już od kilku miesięcy (chyba pół roku) i żadna samica w ciąży nie była. I nagle bum. Widać plamkę ciążową i jest już ma na prawdę okazały brzuszek. Czy to może dlatego, że mieczyki były za małe i musiały podrosnąć i nagle zachciało im się rozmnażać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 pewnie tak, wiosna przyszła więc sie nie dziw;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 dokładnie. nie tylko rybom się chce po zimie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Zakochały się xD. No cóż to chyba będę mieć śliczne mieczyki ;]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 W ten sposób do niczego nie dojdziemy,mieczyk i gupik to jak pies i człowiek,mówienie o krzyżówkach to totalne brednie więc odpowiedź na twoje pytanie brzmi to NIEMOŻLIWE. Ile masz samic i ile samców mieczyka tej odmiany i czy masz jakiegoś samca innej odmiany. Tak na marginesie to mieczyki weloniaste łatwo jest rozmnożyć,wystarczy żeby połączyć samicę weloniastego z samcem mieczyka innej odmiany,ale nie liry(dwumiecza)ponieważ u tej odmiany samce także mają wydłużone gonopodia.Tylko część potomstwa uzyskanego ze skrzyżowania będzie odmiany weloniastej. Evelyn teraz tak przeglądam zdjecia tojego zbiorniczka i widzę że nie wszystkie twoje mieczyki są weloniaste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Wyszło tak, że mam tylko samce weloniaste. Samice też miały być ale okazały się zwykłe. Mam dwa samce ale jednego chcę oddać i zamienić na samicę. Więc trzy pozostałe to samiczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 miałem kiedys samice mieczyka zielonego ale nie miałem samca mieczyk zyl ze samcami gupika i patrze plamka ciazowa jest i urodził sie 11 małych ale po 2 dniach zdechły chyba cos z genetyka było nie tak a jak byprzetrwały to bym miał gupiko mieczyki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 fajne bajki piszesz. a widziałeś kiedyś żeby kot był w ciąży z psem? przestań pisać głupoty, bo potem ludzie zakładają bezsensowne tematy o gupikomieczykach :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 ale tam samca nie było mieczyka i samica urodziła małe nie kłammie naprawde po 2 dniach małe zdechły wiem ze to niemozliwe ale zdarzaja sie krzyzowki ale mi te małe zdechły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 nie, nie zdarzają się takie krzyżówki, proponuję lepiej uważać na lekcjach biologii. Skoro nie było samca w stadzie to najbardziej dominująca samica przeobraża się w samca stąd owe zapłodnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 to ona sama sie zapłodniła musi byc jakies wytłumaczenie jesli jej gupik nie zapłodnił Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 już ci to wytłumaczyłem wyżej, ale skoro dałeś właśnie dowód tego, że nie czytasz uważnie to nie dziwię się, że piszesz takie bajki Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 ale te małe były jakies takie dziwne czarne ,siwe jakies takie dziwne płetwy no moze masz racje nie wiem nie mam pewnosci ze to gupikomieczyki Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Rybki są tylko krzyżowane genetycznie w specjalnych hodowlach nie możliwe jest ich skrzyżowanie... Nie sądzę żę gupik by zapłodnił mieczyka... w domowych warunkach nie da się ich skrzyżować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 mozliwe ale w takim razie co sie urodziło ja nie gupiko mieczyki moze to były mieczyki a samica była zapłodnioina przez samca w zoologicznym ale urodzziły sie małe po 4 miesiacach chociaz logicznie podchodzac do tego to to jest niemozliwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 neo czy do ciebie w ogóle dociera co się tutaj pisze czy udajesz kompletnego kretyna i tylko nabijasz sobie posty? DWA RAZY JUŻ TO NAPISAŁEM, czytaj do cholery. co do mieczyków jeżeli nie ma w stadzie samca to najbardziej dominująca samica mieczyka przeobraża się w samca, więc już masz odpowiedź jakim cudem jest ewentualnie w ciąży jakiś mieczyk. nie, nie zdarzają się takie krzyżówki, proponuję lepiej uważać na lekcjach biologii. Skoro nie było samca w stadzie to najbardziej dominująca samica przeobraża się w samca stąd owe zapłodnienie. Dalej nie rozumiesz!? To przeleć psa i zobacz co się urodzi idąc twoim tokiem myślenia człowiek podnoszący nogę gdy się załatwia i merdającym ogonem Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 no juz rozumiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Albo inne wytłumaczenie,kupiłeś samice w ciąży i przegapiłeś ze trzy porody,ale przy czwartym zauważyłeś młode zanim zostały zjedzone.Raz zapłodniona samica ryby jajożyworodnej może rodzić kilka razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts