damilio Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Witam. Po przeczytaniu tego tematu w-jaki-sposob-zautomatyzowac-podawanie-makro-t53027.html i korzystając z wolnej chwili, chciałem się podzielić układem, który działał u mnie w pracy w akwa od 6 miesięcy. Jako że sławek zamknął temat, twierdząc Sensowna automatyzacja nawożenia jest cholernie droga,a zwykły automat czasowy do dozowania nawozów to proszenie się o problemy w akwarium. Idea: Automatyczne podawanie płynu Wykonanie: prosty układ sterowania składający się z regulatora czasowego dobowego, przekaźnika czasowego, i filtra. Na zdjęciu jest inny filtr, gdyż oryginalny jest już spakowany (likwidacja akwa w pracy). A była zwykła głowica z filtra gąbkowego za 22zł z InterMarche. Ważne, aby miał jak najmniejszy przepływ. Działanie: Programator czasowy (1) był ustawiony, aby o 10.00 na 15 minut załączył zasilanie przekaźnika (2). A dlaczego 15minut? Bo te zwykłe programatory mają minimalne ustawienie tylko 15 minut (jeden ząbek, 4 ząbki to godzina). Po załączeniu się programatora, przekaźnik dostawał napięcie na cewkę, na stykach NO jest przepuszczona Faza, w chwili podania napięcia, styk zamyka się i podaje fazę na gniazdo (3), do gniazda podłączony jest filtr/głowica (4) (głowica była zatopiona w 0.5L kubku z nawozem, można to rozwiązać w inny sposób. Do wlotu głowicy wężyk, a ten do pojemnika z nawozem. Wylot głowicy wężykiem do akwa) który/a działa przez okres czasu ustawionego na przekaźniku (na zdjęciu sa to 2 sekundy) u mnie było, na oko, 0.5s. Przez ten czas głowica zasysała nawóz, i wężykiem wpompowywała go do akwarium. Na początku trzeba popróbować, i odpowiednio ustawić czas na przekaźniku jak i skorygować przepływ przez głowicę. Czas nie jest problemem tyle o ile, problemem jest ustawienie przepływu. Mimo że głowica była słaba, to dawała za dużo. Ja poradziłem sobie zwykłym zaworkiem z innego filtra. Układ dodatkowo jest zabezpieczony bezpiecznikiem C2, tak na wszelkie wu. Cennik/elementy: Zwykła głowica z filtra gąbkowego 22zł Przekaźnik z podstawką - jako elektryk, mam takie z urzędu , na portalu aukcyjnym ceny od 40 do 200zł. Ale może jakiś znajomy ma przekaźniki starszego typu, na zdjęciu jest RTx-152 firmy Alstom. Programator dobowy: 10-100zł Wężyk z głowicy do akwa, miałem jakiś, dopasowałem. Kilka przewodów. Jako że układ który ja zmontowałem, jest otwarty (gołe styki) apeluję o rozwagę przy próbie wykonania. Prad to nie jest zabawka, i jeżeli ktoś nie czuje się na siłach, bądź nie posiada podstawowej wiedzy o elektryce, niech poprosi o wykonanie kogoś wykwalifikowanego. Gotowy układ: Zbliżenie przekaźnika czasowego: Zawór do zmniejszenia przepływu przez głowicę: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Czyli jest to proszenie się o kłopoty. Nie ma tu żadnego miernika parametrów,a nawóz dozowany jest na ślepo,mimo tego że regularnie. Ps.Można było napisać o otwarcie tematu i nie zakładać kolejny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
globi112 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Mogło by być bardziej przydatne do codziennego dawkowania EC albo octu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczudlo Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Dużo lepszy automatyczny podajnik można zrobić z pistoletu na bańki mydlane, który posiada pompę "perystaltyczną". Wystarczy taką pompę podłączyć do zasilacza ja mam 3.5V a zasilacz podpiąć pod wyłącznik czasowy z 1minutowym nastawianiem. U mnie pompka w ciągu minuty pompuje 14ml płynu, sole z makro rozrobiłem tak by pompa działała 3minuty i podawała w sumie 42ml nawozu 3 razy w tygodniu. Taniej, prościej i bardziej precyzyjniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted November 10, 2012 Author Share Posted November 10, 2012 Hej. Wybacz Sławku, co prawda nie będzie to racjonalnym wytłumaczeniem, ale... byłem w domu na szybko, i nawet nie pomyślałem o tym, aby napisać o otwarcie tematu. Jeżeli chcesz, możesz go przenieść/scalić z pierwotną wersją. Co do kłopotów, u mnie nie było większych. Wlewał ok 2-2,5ml Classicala, nic się nie działo. No ale, jak kto woli. P_staszek szukał sposobu, to mu dałem swój. @szczudło. Lubię "dziabać", więc takie coś to dla mnie pikuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts