Jump to content

W jaki sposób zautomatyzowac podawanie makro V.2.0

damilio
 Share

Recommended Posts

Witam. Po przeczytaniu tego tematu w-jaki-sposob-zautomatyzowac-podawanie-makro-t53027.html i korzystając z wolnej chwili, chciałem się podzielić układem, który działał u mnie w pracy w akwa od 6 miesięcy. Jako że sławek zamknął temat, twierdząc

Sensowna automatyzacja nawożenia jest cholernie droga,a zwykły automat czasowy do dozowania nawozów to proszenie się o problemy w akwarium.

Idea: Automatyczne podawanie płynu

Wykonanie: prosty układ sterowania składający się z regulatora czasowego dobowego, przekaźnika czasowego, i filtra.

Na zdjęciu jest inny filtr, gdyż oryginalny jest już spakowany (likwidacja akwa w pracy). A była zwykła głowica z filtra gąbkowego za 22zł z InterMarche. Ważne, aby miał jak najmniejszy przepływ.

Działanie: Programator czasowy (1) był ustawiony, aby o 10.00 na 15 minut załączył zasilanie przekaźnika (2). A dlaczego 15minut? Bo te zwykłe programatory mają minimalne ustawienie tylko 15 minut (jeden ząbek, 4 ząbki to godzina). Po załączeniu się programatora, przekaźnik dostawał napięcie na cewkę, na stykach NO jest przepuszczona Faza, w chwili podania napięcia, styk zamyka się i podaje fazę na gniazdo (3), do gniazda podłączony jest filtr/głowica (4) (głowica była zatopiona w 0.5L kubku z nawozem, można to rozwiązać w inny sposób. Do wlotu głowicy wężyk, a ten do pojemnika z nawozem. Wylot głowicy wężykiem do akwa) który/a działa przez okres czasu ustawionego na przekaźniku (na zdjęciu sa to 2 sekundy) u mnie było, na oko, 0.5s. Przez ten czas głowica zasysała nawóz, i wężykiem wpompowywała go do akwarium.

Na początku trzeba popróbować, i odpowiednio ustawić czas na przekaźniku jak i skorygować przepływ przez głowicę. Czas nie jest problemem tyle o ile, problemem jest ustawienie przepływu. Mimo że głowica była słaba, to dawała za dużo. Ja poradziłem sobie zwykłym zaworkiem z innego filtra. Układ dodatkowo jest zabezpieczony bezpiecznikiem C2, tak na wszelkie wu.

Cennik/elementy:

Zwykła głowica z filtra gąbkowego 22zł

Przekaźnik z podstawką - jako elektryk, mam takie z urzędu :), na portalu aukcyjnym ceny od 40 do 200zł. Ale może jakiś znajomy ma przekaźniki starszego typu, na zdjęciu jest RTx-152 firmy Alstom.

Programator dobowy: 10-100zł

Wężyk z głowicy do akwa, miałem jakiś, dopasowałem.

Kilka przewodów.

Jako że układ który ja zmontowałem, jest otwarty (gołe styki) apeluję o rozwagę przy próbie wykonania. Prad to nie jest zabawka, i jeżeli ktoś nie czuje się na siłach, bądź nie posiada podstawowej wiedzy o elektryce, niech poprosi o wykonanie kogoś wykwalifikowanego.

Gotowy układ:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zbliżenie przekaźnika czasowego:

Dołączona grafika

Zawór do zmniejszenia przepływu przez głowicę:

Dołączona grafika

Dużo lepszy automatyczny podajnik można zrobić z pistoletu na bańki mydlane, który posiada pompę "perystaltyczną". Wystarczy taką pompę podłączyć do zasilacza ja mam 3.5V a zasilacz podpiąć pod wyłącznik czasowy z 1minutowym nastawianiem. U mnie pompka w ciągu minuty pompuje 14ml płynu, sole z makro rozrobiłem tak by pompa działała 3minuty i podawała w sumie 42ml nawozu 3 razy w tygodniu. Taniej, prościej i bardziej precyzyjniej.

Hej.

Wybacz Sławku, co prawda nie będzie to racjonalnym wytłumaczeniem, ale... byłem w domu na szybko, i nawet nie pomyślałem o tym, aby napisać o otwarcie tematu. Jeżeli chcesz, możesz go przenieść/scalić z pierwotną wersją.

Co do kłopotów, u mnie nie było większych. Wlewał ok 2-2,5ml Classicala, nic się nie działo. No ale, jak kto woli. P_staszek szukał sposobu, to mu dałem swój.

@szczudło. Lubię "dziabać", więc takie coś to dla mnie pikuś :P