RYBA237 Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Witam. Mam pytanko odnośnie mojej obsady, a mianowicie nie jestem pewien czy jest odpowiednia. W chwili obecnej mam: 1. skalar 1 gupik 1 platynke 2 mieczyki 2 glonojady 2 żałobniczki 2 tetry kolor 2 neony w tym jeden inesa 2 hokejówki 1 molinezja 2 danio 1 welon 1 brzanka purpurowa 1 brzanka różowa Proszę doradźcie mi czy powinienem coś zmienić i dodam że zależy mi najbardziej na skalarku i danio. Z góry dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 A co jeżeli powiem Ci, że to kiepskie połączenie ? Skalary przy danio ześwirują. Są zbyt niezręczne dla tych pasiastych cwaniaków. Wygooglaj wodociągi w swojej miejscowości, a następnie sprawdź twardość i odczyn wody w wynikach badań okresowych. PH i GH. Dopiero potem możemy gdybać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Nie jest odpowiednia. Rzekłbym - jest bardzo zła. Danio i skalary? Odpada. Te pierwsze wolą zimniejszą wodę. Welon to samo. Żyworódki wolą twardszą wodę od pozostałych i trzyma się je w haremach. Reszta rybek (które posiadasz po sztuce lub kilku) to ryby stadne. Skalary trzymamy w parach. Podaj jeszcze wymiary akwa. Jeśli jest wysokie na 50cm i nie masz super twardej wody w kranówie to proponuję: 4xskalar 2x glonojad - przypuszczam że to zbrojnik niebieski tak? No i najlepiej jedna ławica (jak już trzymamy się A.Południowej to może żałobniczki)? Tak z 20-25 sztuk? Do tego jakieś kiryski (z 10 sztuk jednego rodzaju) i styknie. Reszta do oddania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RYBA237 Posted October 5, 2012 Author Share Posted October 5, 2012 Tak to zbrojnik niebieski. Ale jak do tej pory(czyli jakieś 3 miesiące) się wszystkie trzymają, a tak bardzo chciałem mieć akwarium wielogatunkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RYBA237 Posted October 6, 2012 Author Share Posted October 6, 2012 pH - 7,7 twardość - 227 mg/l Moje akwarium: 120*50*50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 Zaopatrz się też w torf włóknisty do filtrowania wody. Wg mnie powinieneś się skupić na zestawie: -skalary -hokejówki -żałobnice -zbrojniki Kwestia ilości jest do ustalenia, najpierw określ czy takie połączenie Cię rajcuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RYBA237 Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Tak pasuje a czy dało by się wymienić np. hokejówki na gurami? Dziękuje za rady. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Dać się da, ale w moim doświadczeniu łączenie kąsaczowatych i skalarów z gurami kończy się skróconymi płetwami u gurami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts