Miszczu1203 Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Kirysy złożyły mi wczoraj ikrę przełożyłem go do drugiego akwarium z filtrem napowietrzającym i teraz mam kilka pytań a więc: 1.Ile te kiryski będą się wykluwać i jakiej wielkości będą? 2.Jak wygląda zapleśniała ikra ponieważ wczoraj była całkowicie biała a teraz tak jakby w środku ikry jest jakaś biała nitka ikra nie jest cała biała i dlatego się pytam jeśli można to proszę o fotki. 3.Czy mam przerzucić do małego akwarium rodziców? Proszę o szybką odpowiedz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 A wlałeś do małego akwarium wodę z ogólnego?. Rodziców nie dawaj. PS.Tutaj masz podobny temat ikra-kiryska-spizowego-t50949.html . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Tak dałem a czy mam oświetlać to akwarium I jak wygląda zapleśniała ikra? Bo w mojej są tak jakby nieduże nitki po jednej w jajeczku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Nie oświetlaj. Tutaj masz coś o ikrze viewtopic.php?f=36&t=9288 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Zapleśniała ikra wygląda tak, że robi się biała i zwiększa swoją objętość (przez pleśń dookoła). Dobrze jest oddzielić takie spleśniałe od tych dobrych. Ikra kiryska kiedy jest z nią wszystko ok robi się szara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Na razie część jest przezroczysta a część ma kropki i kreski w środku ale nie zwiększyły swojej objętości co dziwne skrzyżowały mi się kirysek spiżowy i albinos ciekawe co z tego będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Bo kirysek spiżowy i albinos to jeden gatunek Więc to jest tak jak byś skrzyżował Zielonego mieczyka z Czerwonym W wypadku twoich kirysków wyjdą albo spiżowe albo albinos'y Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Aha dzięki za info, a czy one teraz regularnie będą składać ikrę, bo one złożyły mi 1 raz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 aha dzięki za info a czy one teraz regularnie będą składać ikrę bo one złożyły mi 1 raz? Całkiem prawdopodobne. Najczęściej przystępują do tarła po podmiance wody. Ps. Zaczynaj zdania od wielkiej litery... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Dzięki za info mi złożyły przed podmiana miałem robić podmianę jutro. A i mam pytanie bo kilka ziarenek podczas przenoszenia odkleiło się czy ona może być uszkodzona ja nie widzę żeby była pęknięta ani uszkodzona ale wolę się upewnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bomadaad Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Nic jej nie będzie, ja sam odcinałem ikrę kirysków z szyby żyletką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Co do częstotliwości, to im dłużej będą w zbiorniku, tym częściej będą składać ikrę i przystępywać do tarła. Najpierw np. co tydzień, potem co kilka dni itd.. U mnie regularnie składają ikrę co kilka dni, czasami codzień, to im weszło w krew i od dłuższego czasu nic z tym nie robię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted October 21, 2012 Author Share Posted October 21, 2012 Mam kolejny problem, ponieważ złożyły mi 2 raz ikrę, ok 60 sztuk wykluły się 2, a reszta zgniła, co zrobić żeby nie gniła? Sprzedawca dał mi Healthosan od Tropicala, ale to nie pomogło. Proszę pomóżcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BAZAR Posted October 28, 2012 Share Posted October 28, 2012 Witam Jaka może być przyczyna zdychania młodego narybku kiryska pstrego od tygodniowego po miesięczny? Zaznaczę , że parametry wody mam dobre mierzone testami kropelkowymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted October 28, 2012 Author Share Posted October 28, 2012 Może masz słabe napowietrzanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BAZAR Posted October 28, 2012 Share Posted October 28, 2012 Napowietrzanie w 6 litrach 24/dobe działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszczu1203 Posted October 28, 2012 Author Share Posted October 28, 2012 Mam problem, ponieważ kiryski składają mi ikrę co 2 tygodnie po ok 60 sztuk, ale wykluwa się tylko 2, reszta gnije. Mam dobre napowietrzanie, temperatura 25-26 stopni taka jak w ogólnym, woda z ogólnego, do wyklucia ikry nie włączam oświetlenia oraz dodałem HEALTHOSAN TROPICALA żeby ikra nie gniła, ale to nic nie daje. Pomóżcie mi co zrobić żeby nie gniła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BAZAR Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Może słabo samiec się stara ? Jakie masz no3 i no2? Edit: Dziś pandy złożyły mi ikrę odłowiłem 5 ziarenek i dowiedziałem się który to samiec a która samica mam 3 samce i 1 samice:) zobaczymy ile się odchowa. Michał84:Po pierwsze to nie jest odpowiedź na zadane pytanie,po drugie edytuj posty.Ostrzeżenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts