quieen Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Mam pytanie- rodzice są w posiadaniu nietypowych rozmiarów akwarium- w przybliżeniu 80cm wysokości, długość i szerokość-60 i 40 cm. Ma robioną specjalnie pod wymiar szafkę i pokrywę. Chciałabym za jakiś czas je zagospodarować- jakie gatunki ryb najlepiej by tam się czuły? Przyznam, że takie akwa byłoby dla mnie wręcz idealne z racji bardzo mikrego mieszkanka- niepokoi mnie jednak mała powierzchnia podstawy. Czy większa niż "normalnie" wysokość daje jakieś dodatkowe pole manewru? Przenoszę. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkonosz Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Moim zdaniem taka wysokość nie daje za wiele manewru, bo dla ryb ważniejsze są długość i szerokość zbiornika, a wymiary 60x40 nie powalają. Ja taki zbiornik wykorzystał bym na paludarium tzn wody nalałbym około 40cm, a pozostałą przestrzeń zagospodarowałbym roślinami nadwodnymi. Można też posadzić takie, które wyrastają z wody. Jako obsadę dać np jakieś małe rasborki i naprawdę świetnie będzie się to prezentować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted September 27, 2012 Author Share Posted September 27, 2012 Hmm, jeśli tylko taki manewr wchodzi w grę, to akwarium zapewne jeszcze sobie postoi czekając na lepsze czasy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkonosz Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 He to oczywiście nie jest jedyna opcja, a jedynie moja wizja aranżacji akwarium o takich rozmiarów. Można śmiało nalać wody do pełna tylko obsadę i tak trzeba dobrać z małych ryb, bo większe nie będą miały gdzie się rozpędzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Problemem będzie też w tym baniaku doświetlenie go.Świetlówki,które zmieszczą się w obudowie nie dadzą rady przy tej wysokości.Zostaje HQI. At. mnie uprzedził Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted September 27, 2012 Author Share Posted September 27, 2012 Jak było na chodzie- jedyną rośliną była gigantycznie rozrośnięta kryptokoryna, obsadę litościwie przemilczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 A może tanganika lub malawi? Wtedy nie musi inwestować w światło, bo i tak przy takiej wysokości ciężko by było doświetlić dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Wydaje mi się że było by to rozsądne rozwiązanie ze względu na oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Ślepce jaskiniowe... Czemu ich nikt jeszcze nie zaproponował....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts