kamilp Posted September 23, 2012 Share Posted September 23, 2012 Witam.Mam problem zdychają mi co jakiś czas ryby, niektóre są osowiałe itp. Rybki typu gupik mieczyk molinezja żyją, ale np gurami prętnik zbrojnik zdychają, otoski, Powiem coś o zbiorniku : Wymiary 160x60 wysokościx55 szerokości Oświetlenie 2x58w T8 osram włączone róznie od 12 do 14h Zbiornik kupiłem używany, mam go ok 4 miesięcy Wodę podmieniam ok raz na tydzień dwa , z 30% parametrów dokładnych nie znam wiem że GH jest koło 20-24 i KH też bardzo wysokie. Ph coś koło 7,5 Leków żadnych jedynie CMF bo ryby często ospy dostają jakichś plam itp. Rzadko grzebie w akwarium odmulanie bardzo rzadko. Temperatura pokojowa coś koło 24*C Nawozów brak, jedynie kulki gliniano torfowe brak co2 żwir ok 3mm , brak substratu pod spodem, grubość ok 10cm żwiru, dwa korzenie, i parę kamieni większych Filtracja- sump media to karemzyt, ceramika, gąbka, wata, Ryby karmię 1-2 dziennie , pokarm znajomy mi załatwił z Holandii który ma ok 70% białka. Mój zbiornik , akwarium-ogolne-t49227.html brak korzenia po lewej stronie iż był sosnowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Up. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Możesz podać dokładną obsadę i zdjęcie zbiornika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Zdjęcia zbiornika są w linku, gupiki, mieczyki, zbrojniki, kosiary, gurami, prętnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 A ich liczba? Link jest do zadawania pytań nie do Twojego zbiornika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Teraz już jest dobry link , mieczyków ok 6szt, zbrojniki para, i parę młodych, gupiki ok 8-10szt gurami 5szt,prętnik sztuka samiec, kosiarki ok 11szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Dowiedziałem się z czymś takim jak "nitryfikacja" może być przyczyną tego. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Nic się nie wypowiesz, bo Atreyu Cię uprzedzi Mogę tylko na przyszłość powiedzieć, że obsada źle dobrana liczbowo i gatunkowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Faktycznie, ale to powód nie jest do tego żeby zdychały . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Dowiedziałem się z czymś takim jak "nitryfikacja" może być przyczyną tego. ?Najpierw trzeba było przeczytać o nitryfikacji a potem pisać to co zacytowałem. Dokładną odpowiedź dostałeś na gg - zrobiłem dla ciebie wyjątek - mam nadzieję, że skorzystasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Chętnie chce wykorzystać tylko szczerze nie za bardzo tego rozumiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Więc wypuść wodę z akwarium, daj tam trociny i kup chomika. To forum powinno kupić multum chomików i wysyłać je ludziom, którzy nie rozumieją najprostszych rzeczy, bo można do człowieka tłuc i dalej nic.. A rybki mogą sobie zdychać, a komu to przeszkadza.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Słuchaj jak by mi nie zależało na rybkach nie pisał bym tutaj, a pół forum filozofuje a nawet nie umie doradzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Dostałeś porady a Ty stwierdziłeś, że tego nie rozumiesz. Mamy Ci to rozrysować? Mogę jeszcze rozpisać: 1. Oddaj ryby 2. Wylej wodę i wyciąg wszystko z akwarium 3. Umyj wszystko 4. Zalej akwarium 5. Poczekaj minimum 2 tygodnie 6. Kup ryby A i jeszcze jedno, przed punktem 1. poczytaj poradniki akwarystyczne. Możesz takie znaleźć na naszym forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Spokojnie chłopaki, kamilp już dostał odpowiedź(na gg) i albo się zastosuje albo nie - jego sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2012 Author Share Posted September 24, 2012 Trochę inne porady dostałem.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 27, 2012 Author Share Posted September 27, 2012 Podmieniłem ok 50% wody włożyłem filtr wewnętrzny z węglem do środka. Co dalej robić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts