grzegorz_kk Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Naszła mnie dziś taka wątpliwość, bo lubię otwarte akwaria i nowe prowadzę jako LT z pokrywą (bardzo estetyczną), ale gdybym w przyszłości chciał je "otworzyć", to czy ma to w ogóle sens? Chodzi o kwestię podmian wody i parowania. W LT podmian albo praktycznie się nie robi, albo co 2-3 miesiące niewielką część przy pokrywie rzecz jasna. A jeśli je otowrzymy to przykładowo ze 100L baniaka codziennie ubędzie litr mniej wiecej przy standardowej powierzchni. Wychodzi więc na to, że w ciągu tych 2-3 miesięcy wymieni nam się w skrajnych przypadkach prawie cała woda (w 100L akwarium jest ok. 80L może). Oczywiście dolewając codziennie niby te składniki tylko rozcieńczamy, ale jednak. Proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeśli źle kombinuje. Sprawdzałem w akwarium 25L ostatnio to. Przy otwarciu ubywało 1-1,5 cm wody dziennie! A wysokość słupa wody w nim wynosiła 20cm, więc codziennie ubywała mi 1/20 wody, czyli 5%. Dużo. Może w większych to wolniejszy proces, no i stało przewiewnym miejscu, ale jednak. Przy pokrywie i uchylanym czasami wywietrzniku przez tydzień ubyło ok. 0,7cm, czyli prawie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S'Sayan Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Z tymi składnikami to raczej nie jest tak, że ich będzie 0. Musisz wziąć pod uwagę, że w wodzie kranowej też są składniki mineralne + do tego odchody ryb więc o "pokarm" dla roślin się nie martw. Co do parowania to ciężko jest stwierdzić ile będzie Tobie parowało tej wody bo teraz jest lato czyli temperatura w domu dosyć spora = mocniejsze parowanie wody. U mnie w 54l 60x30x30 tygodniowo ubywa ok. 2 cm wody czyli jakieś 3,6l w dni ciepłe, a w chłodne dni ubywało może 0,5cm czyli tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
west000 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Niby dobrze kombinujesz ale... Dolewając wody "rozcieńczasz" składniki, ale woda odparowując je "zagęszcza" więc to chyba na jedno wychodzi. No chyba że teraz ja źle kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.