Łukasz:) Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Witam. Na wstępie przepraszam bo może temat był już poruszany ale zapytam osobiście. Chciałbym na restarcie zbiornika dodać do akwarium ziemie ogrodową. I teraz moje pytanie. U mnie w ogrodniku jest taka owa ziemia ale tylko z torfem. Czy taka się nadaje? Słyszałem także że może być ziemia z kretowisk ale po dzisiejszych poszukiwaniach jak na złość nie ma kretowisk. Jak nie potrzeba to są, jak potrzeba to nie ma:D Po proszę o sugestie w tej sprawie i doradzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Teoretycznie taka ziemia ogródkowa z torfem jest lepsza od doniczkowej , jednak musisz mieć pewność że niema w niej żadnych nawozów i zanieczyszczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz:) Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 U mnie w ogrodniku jest ziemia bez żadnych mikro i makro ale z torfem. Nadaje się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Teraz trochę poczytałem i okazuje się że ziemia torfowa "jest bardzo bogata w garbniki i humus,garbniki powodują zabarwienie wody na kolor herbaciany". Więc jeśli chcesz mięć herbatkę to jak najbardziej ale jeśli nie to chyba lepiej doniczkową. Źródło http://akwaria.strefa.pl/low-tech.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz:) Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 A ziemia kwiatowa może być? Bo mam taką akurat w piwnicy:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Oczywiście ja sam taką stosuje (kupiłem najtańszą w kwiaciarni) ,tylko pamiętaj bez nawozów musi być aby nie zaszkodziła rybkom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz:) Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Ok idę popatrzeć czy ma jakieś nawozy. Jak co to zapodam fotkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz:) Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 A więc zrobiłem foty to co chyba najważniejsze bo o żadnych dodatkach nie pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Taka nie może być,zawiera dużo nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Trochę tego dużo nie znam się zbytnio na tych nawozach ale ja bym nie ryzykował. Idź do sklepu i poproś najtańszą ziemię do kwiatów , bez nawozów i żadnych udziwnień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz:) Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Ok ale może być z torfem? Bo niestety nie ma bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mekto Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Tak w takiej ziemi kwiatowej niema aż tak dużo tego torfu żeby wyszła Ci herbata Delikatne podmiany co tydzień i niema tragedii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Wbrew pozorom o zwykłą ziemię, bez udziwnień jest najciężej. A bynajmniej ja takiej nie mogę dostać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts