quakemind Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Witam, mam akwarium juz ładnych pare lat, ale nigdy nie interesowalem sie tym strasznie, po prostu jest i tyle, takze nie mam duzej wiedzy. Pojawil sie problem bo co wrzucilem jakies gupiki to co chwile znajdowalem jakies trupy, poobgryzane ogony, nie mowiac o tym ze kazdy maly gupik momentalnie znikał w niewyjasnionych przyczynach. Pomyslalem wiec ze ktoras z rybek jest za bardzo agresywna i prawdopodobnie bedzie bawila sie w cichego zabojce. Dzisiaj przynioslem od kolegi malutkie gupiki i widzialem ze bystrzyk ozdobny zjadaly te male gupiki. Chce powiekszyc ilosc rybek ale boje sie ze znowu cos bedzie zjadane wiec prosze o pomoc co wykluczyc z akwarium zeby reszta rybek żyła w spokoju. Nigdy nawet nie uchowaly mi sie gupiki bo cos je wciagalo. Moje ryby to: Neon inessa (tylko 3 sztuki bo kilka zostalo zabitych przez cichego zabojce) Danio (tylko 1 bo reszta tez w niewyjasnionych okolicznosciach poginela) Mieczyk Gupiki Wiem ze te rybki sa spokojne i nie przeszkadzaja sobie. Mam jeszcze: Bystrzyk barwny 2 sztuki ale sa chyba raczej malo agresywne, mialem kiedys ich stadko to sie bardziej panoszylo Bystrzyk czerwony mam ich ok 6-8 nie zachowuja sie jakby byly agresywne ale widzialem jak jakas rybke czasem pogodnily. Plywaja jakby byly pijane i nie mogly rownowagi utrzymac Bystrzyk ozdobny I tutaj mysle ze to moze byc najwiekszy winowajca. Rybki zachowuja sie jakby byly panami akwenu, przylapane na zjadaniu malych gupikow, gonieniu innych ryb, walczą pomiedzy soba i sie stroszą jak bojowniki.. prosze o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Przydałby się litraż akwarium. No i koniecznie zrób coś z tymi neonami i danio, to rybki stadne, napewno im smutno:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 może cichy zabójca to zła woda? bystrzyki mogą mieć za małe akwa i temu są nerwowe... pozatym żadna ryba nie pogardzi małym gupikiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 a ile litrów ma zbiornik? może jest za małe akwarium i dla tego są agresywne co już zostało powiedziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 akwa to 60 litrow. chcialem kupic troche neonkow wlasnie. bystrzyki ozdobne odizolowalem i jedna albo wyżygala albo wysrała małego zdechłego neona, to chyba mordercy. jak piranie sie zachowuja czasem to co na focie tylko teraz duzo roslin jeszcze dosadzilem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 chłopie oddaj bystrzyki, potrzebują przestrzeni Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 wlasnie te bystrzyki ozdobne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 te największe Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 no te najwieksze to wlasnie te zabójcy, te pseudopiranie. Nie mam komu wydać tych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 to staraj się je dobrze karmić(nie dużo) powinny się trochę uspokoić Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 sa wylowione z akwa, dzisiaj przywiozlem troche malych gupikow i sie msze pozbyc tych bystrzykow ozdobnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Ehhh...sorki, ale wszystko się tu kupy nie trzyma...musisz coś pozmieniać, np. pozbyć się bystrzyków, dokupić neonków, bo to ryby stadne....dwie ławicę z danio w takim zbiorniku to moim zdaniem za dużo, więc albo danio, albo neonki:D Dla mieczyków akwarium to minimum 100l, wg naszej superakwariowskiej encyklopedii 80, sprzedawcy wciskają te rybki wszystkim, niezależnie od wielkości akwarium -> coś o tym wiem:D JA proponuje taką obsadę: 10 bystrzyków parańskich i otoski na dno:D Albo np. same neonki bądź gupiki i otoski na dno:D Albo może harem pielęgniczki kakadu lub bojownika i do tego jakieś fajne rybki:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Hmm a dałeś z 20-30 min dla termoregulacji wody przy wpuszczaniu nowych rybek? jakie pH i inne parametry i temp.? Moim zdaniem to bystrzyki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 23, 2009 Author Share Posted March 23, 2009 to jest dziwne, pozbylem sie tych bystrzykow ozdobnych, wydalem je znajomemu.... a ich role zajely bystrzyki czerwone... teraz te ryby maja jakies swoje rewiry w ktorych kraza, jak cos tam wplynie to atakują. Wiec stwierdzilem ze pozbede sie bystrzykow kolejnych. Mieczyka wydam, danio tez. Dokupie neonów zeby plywaly z gupikami i moze jakies inne spokojne rybki do tego... Co polecacie spokojnego do gupikow i neonow? czy dwa bystrzyki barwne tez sie pozbyc? Te bystrzyki jak byly male nie byly takie ostre, samice tak jakby grube sie zrobily u bystrzyków czerwonych i tak jakby maja problemy z plywaniem bo byly za ciezkie. Albo najadly sie narybku gupika i takie kloce sa albo moze sa ciezarne i tak atakuja.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted March 23, 2009 Share Posted March 23, 2009 Ja bym postawił na ławicę neonków, do tego gupiki, może np. harem bojownika, a na dno jako służby sanitarne gromadka kirysków(5) Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 23, 2009 Author Share Posted March 23, 2009 temp 25 stopni, ph nie wiem ale pewnie dobre nie bedzie. nie mam testerow. W akwarium zostawilem 4 malutkie glonojady, kilka duzych gupikow, kilka malych, neonki, jutro dokupie troche zeby bylo ich z 10. Czy dla mlodych gupikow robic jakies miejsce do dorastania czy moga byc z innymi rybami ? bo w sumie warunkow na drugie akwarium nie mam, jedynie co to moze jakis ojemnik ok 5 litrow ale to bez grzalki i filterka by bylo wiec chyba nawet niedobrze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 No cóż jeżeli nie masz warunków to kup kotnik i tam je trzymaj jak narazie. Proponuje zakup małego Aq na przypadek kwarantanny lub właśnie dla młodych. Jeżeli masz w ogólnym dużo roślin to mogą one tam się urodzić ale to już jest w sumie pewne że nie wszystkie przeżyją bo mogą być zjedzone Co do rozmnażania to właśnie się obudziłem i znalazłem w ogólnym 9 smerfów malutkich Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 24, 2009 Author Share Posted March 24, 2009 a co to znaczy male akwarium? Ile L? moze kupie gdzies gotowy zestaw ze wszystkim.... W akwa zagoscily dzisiaj neonki, jest ich 14. Myzle coby nie miec ich ze 30 tylko nie wiem czy to juz nie za duzo.. te 3 co byly same od razu inaczej sie czuja, nie sa juz pochowane tylko wyszly do gromadki. fajnie temp. do neonkow i fupikow jaka? I jeszcze jedno pytanie. Obecnie moim oświetleniem jest świetlówka kompaktowa philipsa 23 W, Zrobilem odblysnik z blachy i jakos kula. Chcialem kupic pokrywe ale do 60 L sa tylko swietlowki 15 W. Czy cos takiego starczy ? czy moze zrobic coś samemu? Obudowa to 115 pln + swietlowka na wybarwianie jakies 30 pln moze wiecej. Czy oplaci zrobic sie cos samemu czy lepiej kupic gotowa odbudowe i te 15 W wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Co do oświetlenia to możesz do zakupionej pokrywy dołączyć jeszcze 1 świetlówkę (liniowa chyba) Najlepiej jakbyś miał razem ok.30W co do temp. To juz było gdzieś A co do kotnika ja mam Aq 10L i styka wiadomo że lepsze byłoby większe Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 25, 2009 Author Share Posted March 25, 2009 nie moge znalesc nigdzie informacji jak pokrywe 15 W przekrztalcic na 30.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Na przykład tak: viewtopic.php?f=9&t=5573 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Pomyśl troszkę Parę dziurek, trochę przewodów i zestaw z świetlówką odpowiednio przyszykowane Wejdź w "Zrób to sam" lub "Akcesoria" i tam jest w sumie świeży temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
quakemind Posted March 25, 2009 Author Share Posted March 25, 2009 oki, bede kombinowac, zakupilem dzisiaj obudowe ze swietlowka, firma to Wromak czyli najzwyklejsza. Teraz pytanie czy swietlowka ktora jest w takiej obudowie to jakas zwykla standardowa? wymienic ja na jakas wybarwiającą czy cos ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts