Duszek93 Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 Witam. Mam problem z pozbyciem się kompletnie azotanów w akwarium. Na początku ich stężenie wynosiło 200mg/l lecz zmalało do 100mg/l (tak tak wiem, górna granica to 60-80 mg/l ale nie o taką radę proszę, więc oszczędźcie sobie pisania, że za duże mam stężenie. Rybki żyją i wszystko fukcjonuje jak powinno, glonów nie mam.). A moim pytaniem jest, jaka roślina pochłania duże ilości azotanów? Czy są jakieś specjalne roślinki, które pobierają ich większą ilość? Dodam, że na razie nie mam zamiaru bawić się w aparaturę denitryfikacjyną opisaną na forum. Tak więc proszę o podpowiedź odnośnie roślinek. Aha i jeśli nieopłacalnym jest wkładanie roślinek, które pobierają azotany, to po prostu zainwesuje w kulki. P.S. Roślinki jakie posiadam przypominają kształtem Anubias Bartera, ale nie jestem na 100% pewien co mam. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 Dokup rośliny szybko rosnące jak rogatek czy moczarka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fritz666 Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 Najlepiej szybko rosnace, a takich jest sporo...(Rogatek, nurzaniec, pistia...) I, podmainy wody odstanej, rob testy co dziennie lub dwa dni i przestan podmieniac jak wszystko wroci do normy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 I, podmainy wody odstanej, rob testy co dziennie lub dwa dni i przestan podmieniac jak wszystko wroci do normy. A dlaczego niby ma przestać podmieniać wodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duszek93 Posted February 16, 2012 Author Share Posted February 16, 2012 Podmieniam wodę co 2-3 dni. W ilościach małej miski ok. 10 l (moje akwa 45l). Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 ww. Moczarki i przede wszystkim: rośliny pływające. Zwiększ światło, zacznij dozować CO2 - najlepiej w formie "węgla w płynie", a nie gazowej w tym wypadku. Szybszy wzrost roślin = dużo szybsze pobieranie NO3. Zrób kilka dni głodówki, rybom nic się nie stanie. To główne źródło amoniaku, a w konsekwencji NO2 i NO3. Jak robisz ciągle takie podmianki, to co chwile wymieniasz prawie całą wodę. Jaki masz tam filtr i jaką obsadę? Wyczuwam przerybienie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fritz666 Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 I, podmainy wody odstanej, rob testy co dziennie lub dwa dni i przestan podmieniac jak wszystko wroci do normy. A dlaczego niby ma przestać podmieniać wodę Moj blad, sorki chodzilo mi, ze ma przestac to robic tak czesto czyli co dwa a nawet co dzien a tego nie napisalem... I wroci do co tygodnowej podmiany lub co 2 tygodniowej, jezeli taka robi... moj blad! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duszek93 Posted February 16, 2012 Author Share Posted February 16, 2012 i przestan podmieniac jak wszystko wroci do normy. Sorki, kolego a gdzie widzisz "przestan"??? W sumie to tutaj. A co do przerybienia jest to możliwa opcja : ). Filtr: Aquael fan-mini Moc: 4,2W Wydajność: 260l/h Pojemność akwarium: 3-60l Używam do niego dokupowanej ligniny jako gąbki i jest czyszczony co 3 dni. Obsada: 13 Neonek innesa 4 Molinezje black molly X gupików 2 zbrojniki niebieskie 2 bocje pręgowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 A wymiary akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fritz666 Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 i przestan podmieniac jak wszystko wroci do normy. Sorki, kolego a gdzie widzisz "przestan"??? W sumie to tutaj ogolnie nie tak mialo byc, nie chodzilo mi, ze masz przestac podmieniac regularnie, ale o to, ze nie masz tego robic tak czesto jak przy wysokim NO3. Wiadomo, ze przy wysokim No3 czestotliwosc podmiany wody jest czestsza.. Zle napisalem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 No to wiemy co jest nie tak: - ten filtr jest jednym z najsłabszych modeli jakie są. - czyścisz go co 3 dni, za często, nawet dobrze wkłady nie dojrzeją. - do tego filtra, a pewnie też do akwarium, przerybienie. Ten filtr nie poradzi sobie z taką ilością ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duszek93 Posted February 16, 2012 Author Share Posted February 16, 2012 Wiem Wiem ; ) Wymiary: 50x30x30 (45l) A co do wkładów, nie dojrzeją w ogóle, bo po 3 dniach zapychają się odchodami rybek i filtr przestaje napowietrzać, bo ma za mały obieg wody przez zapchany wkład. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 Kupić dobry filtr. Zrobić porządek z obsadą. Wszystkie problemy znikną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duszek93 Posted February 16, 2012 Author Share Posted February 16, 2012 Pięknie dziękuję. Ale mimo wszystko roślinki można kupić, aby poprawiły obieg azotu w akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 To nic nie da i ograniczy przestrzeń do pływania rybkom,lepiej zredukować obsadę i dobrać odpowiedni filtr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duszek93 Posted February 19, 2012 Author Share Posted February 19, 2012 No, ale co do roślinek to i tak chciałbym trochę więcej roślin które zajmują środkowe i górne partie akwa, bo dotychczasowe to jakieś takie karłowate są. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts