Jowisz Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Niedługo zakupię grzałkę do zbiornika 200L. Planuję o mocy 150W, powinna być odpowiednia? Modele które mnie interesują: -Aquael Comfort Zone 150W -Aquael EasyHeater 150W -Tetra Tec HT150 Zastanawiam się czy te grzałki są dobre? Każda z nich dobrze spełni swoje zadanie? A może któraś jest porównywalna z chińskimi które padają po miesiącu? I która z ww będzie najlepsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Każda z nich będzie dobra. Wybierz tańszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Grzałki aquaela są dobre, i w ich przypadku w razie uszkodzenia np termostatu w ramach gwarancji wymieniane są na nowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 Tylko wyczytałem kilka opinii, że w przypadku aquaela termostaty sa nieprecyzyjne, np. w akwarium 20L ktoś miał grzałkę 25W a różnica ustawienia termostatu i temperatury w akwarium wynosiła 4°C. Jak to z nimi jest? Czy ewentualnie gdyby termostat był tak niedokładny to podlega to pod gwarancję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Tak, mi wymienili na nową właśnie w takim przypadku. Poza tym jak miałam w krewetkarium 25 W (25l) też miałam problem. Wymieniłam grzałkę na 15 W i dopiero temperatura się ustatkowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Nie bierz plastikowej Aquaela, jak coś to Comfortzone/Aqn. W 200l, da radę 100W, 150W, 200W, 300W. Przy czym czym grzałka mocniejsza, tym będzie krócej grzała wodę, ale też będzie pobierać więcej prądu w danym odcinku czasu. Sumarycznie, na jedno to wychodzi. Ja brałbym 200W. 150/200W w przeciwieństwie do 100/150W Aquaela mają nawet tą samą cenę i wielkość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 ja będę miał akwarium 225l (90x50x50). Wybrać dla niego: a) AQUAEL COMFORTZONE 200W (31 cm) czy b) AQUAEL COMFORTZONE 250W (37 cm) Zastanawiam się tu czy brać krótszą czy mocniejszą i dłuższą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 Bez jakiejkolwiek zauważalnej różnicy. Czy to w akwarium, czy na rachunkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldiwaldi Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 Praktyczniejsza mniejsza czy większa (dłuższa)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 Mniejsza, łatwiej ukryć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts