ArMasteR Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Witam. Nie wiem czy dobry dział ale jest FILTR Ro wiec dałem ten dział. Zamierzam kupić filtr Ro ale nie mam pojęcia jaki. Znalazłem takihttp://allegro.pl/osmoza-akwarystyc ... 78298.html , lecz pytam was o poradę czy warto się brać za coś takiego. I jeszcze jedno pytanie. Mamy tam wężyk do kanalizacji, a ten do ujęcia wody idzie jaki? Czy mogę go podłączyć do wejscia na wąż od pralki? Do takiego wejscia http://www.google.pl/imgres?q=w%C4%85%C ... x=79&ty=67 9ten bez tego dużego na końcu) jeszcze się dopytam sprzedawcy na jakiej zasadzie go podłączyć do ujecia wody ale może macie jakieś pomysły? Dzięki z góry. EDIT: doczytałem że w sprawie innego węzyka zasilającego jest kontakt ze sprzedawcą czyli bedzie może możliwość takiego podłacza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Jest opcja podłączenia na wąż od pralki,tylko musisz kupić odpowiednie przejście,ja mam u siebie zamontowany na wejściu do spłuczki standardowy gwint,wężyk z odpływu wkładam normalnie do wanny i leci do kanalizacji,a z czystą wodą do wiaderka,ja nie montowałem go na stałe na instalacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 też tak bedę robił, w linku masz w drugiem zdjeciu na aukcji ten zaworek zobacz czy taki masz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadzia Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Kupowałem taki sam zestaw ro 3 to mam taki sam zaworek tj.gwint tej przelotki jest na 1/2 cala a ten mały wkręcony z boku jest na 1/4 cala bodajże. Wąż zasilający do pralki w standardzie jest na 3/4 cala(przynajmniej u mnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Nie mogę otworzyć tego linku ja mam taki filtr http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna- ... 78298.html tylko że ten zaworek nie podejdzie ci pod wejście pralki tam jest większy gwint. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 A na wejscie od pralki do poboru wody jest jakie ile cali ? Wejscie ma 2cm szerokosci (nie licząć grubości gwintu) sam otwór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadzia Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 3/4 cala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 Chce podpiąć pod coś takiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Jeżeli jest to standardowe wejście prysznicowe to powinno być 1/2 cala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 Jutro śmigam do sklepu gdzie kupiłem ten wąż od pralki i się spytam jaki ten wąż ma gwint. Z góry dzięki wam a ten link rafalo24x to ja chce kupić taki sam:D W ten sposób nie będziemy się bawić.Ostrzeżenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadzia Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Zmierz tą plastikową nakrętkę od węża jeśli średnicę wewnętrzną ma 2,5 cm razem z gwintem to masz 3/4 cala jeśli mniej to 1/2 cala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 22, 2012 Author Share Posted January 22, 2012 W <---(for Sławek) kranie średnica bez gwintu ma 2 cm wiec pewnie to 3/4 cala:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Tak Ci napisałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted January 23, 2012 Share Posted January 23, 2012 Zbyt wiele ci nie mogę powiedzieć o nim bo dopiero co też kupiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted January 23, 2012 Author Share Posted January 23, 2012 mi napisał że Musze dopłacić 6.90 zeby doszedł zawór na 3/4 cala:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 Odświeżam ten temat, ale z innym pytaniem. Mam obecnie Filtr RO 3. Minęło już 6 miesięcy więc będę się przymierzał do wymiany prefiltrów i membrany. (bo podobno te zastosowane u mnie są na taki okres) (woda pobierana to ok 60-70 L co tydzień ) Zestaw składa się z Membrany 100 gpd liniowy węgieli i propylen (standard) i 550 ogranicznik. Teraz moje pytanie. Zastanawiałem się nad rozbudową tego filtru. Chciałem zakupić zestaw 4 prefiltrów i jeszcze na sam koniec dać narurowy 10" z żwicą jonowymienną aby sprawdzić czy pozbędę się jeszcze lepiej NO3 z kranu. - czy taka rozbudowa wpłynie na coś jeszcze po za szybkością uzyskania wody RO ? - czy należy wymienić przy tym ogranicznik na inny ? - czy po zamknięciu obiegu wody, w filtrze 10" może stać woda przez tydzień z tą żywicą ? (chyba jak są te kombajny RO - 3 x 10" i prefiltry z membraną, to tam woda stoi chyba cały czas?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts