cizol Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Witam Mam akwarium o poj. 100l i chciałbym kupić krewetki. Na podłożu mam kamienie a w akwarium pływają m.in neony, skalar i mieczyki. Mam pytanie jaki krewetki ''żyją'' na kamieniach i czy mogą pływać w akwarium z wyżej wymienionymi rybami ile sztuk krewetek mógłbym kupić do tego akwarium. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
krewetka Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 skalary odpadaja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Skalary Ci niestety zjedzą krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 A na podłożu mogą być kamienie czy musi być piasek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Mogą być kamienie. Zależy jakie duże są. Ale to bez różnicy, po prostu może być ich nie widać w zbyt dużym podłożu Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 A jaki krewetki byście mi doradzili ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aszami Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 a o jakie krewetki ci chodzi bo są takie krewetki co skalary ich nie zjadają ale byś musiał akwa mieć większe Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Skalar oddam i wtedy wpuszczę krewetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Filtrująca ewentualnie, bo rosną duże, choć i tak po wylince skalar może się pokusić o kawałek mięska... A jeżeli chcesz za wszelką cenę to polecam Red Cherry i Amano, dobre na glony i najlepiej się prezentują moim zdaniem no i co ważne nie krzyżują się ze sobą. Red Cherry łatwo rozmnożyć. Ale to wszystko na Twoją odpowiedzialność... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 A czy muszę dokupić coś do akwarium jakieś mchy czy coś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 Dobrze by było, moje świetnie funkcjonują przy mchu jawajskim, skorupie kokosa a także na gałęzatkach, od biedy może być kabomba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aszami Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 jest taka bardzo popularny taki mech tylko no niestety nazwy nie znam mam tą rośline od ponad 20 lat w sumie od początku szybko się rozrasta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 1, 2009 Share Posted March 1, 2009 możesz kupić jeszcze wgłębkę i przymocować żyłką do np korzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted March 1, 2009 Author Share Posted March 1, 2009 Tylko teraz muszę czekać do wakacji żeby nazbierać na modernizacje mojego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwa Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Jeżeli chodzi o twoje akwarium to wraz z innymi rybami możesz trzymać dwie wieksze odmiany krewetek filtrujących ja z powodzeniem w zbiorniku 500l trzymam je ze skalarami, ziemiojadami a nawet duchami amazońskimi: -Atya gabonensis -Atyopsis moluccensis Ja w swoim zbiorniku mam 15 sztuk atyopsis molucensis są naprawde ładne , długowieczne i dają rade rybom nawet po wylince w zależności od karmienia są brązowe , a ja mam nawet kilka super czerwonych z jasnym pasem który przebiega przez grzbiet każdej z krewetek Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctorX Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 spójrz na moją obsadę ... nikt na razie nikogo nie zjadł ,a mam małe (6mm) amano 4szt 200L i duch tak samo nocny marek jak krewety... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwa Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Jestem za amano też sobie dadzą rade tak samo jak wszystkie krewetki wielkoramienne ze szczypcami tych lepie nie trzymać z małymi zbierającymi odmianami krewetek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cizol Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Mam jeszcze pytanie jeżeli wpuszczę już krewetki to czy filtr będzie musiał być włączony cały czas czy na noc będę go mógł wyłączać? 2. pytanie mam filtr AQUAEL FAN-2 czy ten filtr będzie dobry czy muszę kupić jakiś inny jak tak to jaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Filtr musi być włączony non stop. Krewetkom nic się nie stanie, chyba że właśnie będziesz wyłączał filtr co jest bardzo szkodliwe... Co do filtra to ten może być ostatecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwa Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Filtr musi chodzić zawsze a ten za specjalny nie jest . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts