banan007 Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Witam, Chciałbym zaczerpnąć porady odnoście obsady mojego 112 litrowego zbiornika, czy w tym zbiorniku może być taka obsada: 30x neon inessa 2x labeo 3+1 pielegniczka kakadu 6x kirysy 3+1 bojowniki krewetki/raki ? czy moze to być przy zageszczonym zbiorniku? 4xbocja 2x kosiarka(u mnie bocje i kosiarki żyją w zgodzie a mam czasem rozkwity ślimaków wiec przydaje sie) 4x dlugonos ciernisty 15x zbrojnik(4 dorosle i reszta małolatów) 10x żyworódki (platka,molinezja,mieczyk) Z góry pozdrawiam i dziękuja za odpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 U siebie mam kilkanaście neonków jeno i na tym bym poprzestał a litraż mam ciut większy bo 126.U Ciebie zapowiada się totalny misz masz przy takiej obsadzie Ogranicz się do stadka neonów LUB żyworódek,małego stadka kirysków i może zbrojnika(zwróć uwagę na liczbę pojedynczą ).Bocje odpadają bo potrzebują znacznie więcej przestrzeni.Co do kreweci to śmiało-czyszczą z glonów dużo skuteczniej niż każda rybcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 Czyli że co mam ogarniczyć się tylko do neonów lub żyworódek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Czy ty chcesz te wszystkie ryby tam upchnąć? Przecież ryby w puszcze mają więcej miejsca, bo jeszcze sos dochodzi. Możesz dać stadko neonków (25 sztuk) i do tego harem bojownika + 6 otosków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Niekoniecznie, ale podana w pierwszym poście obsada jest bardzo zła: - labeo hodujemy w pojedynkę i jest to za małe akwarium na niego. - kakadu hoduje się w haremach, podajemy to odwrotnie, jeden samiec + kilka samiczek. - bojki to samo i niekoniecznie muszą dogadywać się z pielęgniczkami, wybrałbym to lub to, w dużym haremie. - krewetki, zależy od reszty obsady. - bocje, jak masz na myśli wspaniałe - to odpadają. - długonosy i kosiarki podobnie. - bocje i kosiarki są stadne, glonów można pozbyć się w inny sposób, to samo tyczy się plagi ślimaków, są lepsze metody niż ryby które się nie nadają. - żyworódki: odradzam hodowlę mieczyków razem z platkami, będą się krzyżować. Ogólnie polecam: viewtopic.php?f=39&t=19607 viewtopic.php?f=39&t=7147 viewtopic.php?f=39&t=32927 Żebyś nie pomyślał że "nic" się nie nadaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 Jeżeli chodzi o bocje to mowiłem o bocjach striata Czyli patrząc na wasze posty: -30-40x neon -zbrojniki zostają -1+5xbojownik/1+3x kakadu -6x kirys -10x zyworódki (platka też bedzie bo miałem super krzyżówke po postatnich rozkwitach młodych i zostało 5 sztuk mieczyko-platek w pieknym wybarwieniu o długich pletwach) -krewetki bądź raki (jeszcze się zastanowie) Czy teraz jest dobrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Jeżeli chodzi o bocje to mowiłem o bocjach striata Czyli patrząc na wasze posty: -30-40x neon -zbrojniki zostają -1+5xbojownik/1+3x kakadu -6x kirys -10x zyworódki (platka też bedzie bo miałem super krzyżówke po postatnich rozkwitach młodych i zostało 5 sztuk mieczyko-platek w pieknym wybarwieniu o długich pletwach) -krewetki bądź raki (jeszcze się zastanowie) Czy teraz jest dobrze? Naprawdę nie wiem skąd takie wnioski wyciągnąłeś...? Do tego co napisałem możesz zostawić z 2 zbrojniki o ile to nie lamparcie i 6 kirysków. Nic więcej! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Jeżeli chodzi o bocje to mowiłem o bocjach striata Czyli patrząc na wasze posty: -30-40x neon -zbrojniki zostają -1+5xbojownik/1+3x kakadu -6x kirys -10x zyworódki (platka też bedzie bo miałem super krzyżówke po postatnich rozkwitach młodych i zostało 5 sztuk mieczyko-platek w pieknym wybarwieniu o długich pletwach) -krewetki bądź raki (jeszcze się zastanowie) Czy teraz jest dobrze? Naprawdę nie wiem skąd takie wnioski wyciągnąłeś...? Do tego co napisałem możesz zostawić z 2 zbrojniki o ile to nie lamparcie i 6 kirysków. Nic więcej! Spoko-jak zakładałem swój pierwszy zbiorniczek też zrobiłem zupę rybną między której elementy ledwo upchałem korzenie i roślinkę jakąś W miarę upływu czasu jak już pokontemplujesz sobie inne zbiorniczki,zauważysz,że masa rybek kręcących oberki i zapychających zbiornik nie podnosi wcale jego estetyki tylko obsrywa dno bez celu Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 6, 2011 Author Share Posted December 6, 2011 To jeśli możesz podaj mi proponowaną przez ciebie obsade bo się już gubię Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 6, 2011 Author Share Posted December 6, 2011 Bastequ ja nie uważałem twojej odpowiedzi za poważnej bo jest ona mało konkretna i słabo czytelna... Patrzyłem na odpowiedz moderatora ponieważ jest ona przejrzysta i czytelna... Pozdrawiam i czekam na odpowiedz z wcześniejszego postu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 7, 2011 Author Share Posted December 7, 2011 Nadal czekam na odpowiedź Zależy mi na czasie więc jakby ktoś mógł to proszę o jak najszybszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted December 8, 2011 Share Posted December 8, 2011 Proponował bym na twoim miejscu: 15 - neon 6 - kirysek/otosek 2 - zbrojnik (parka) harem kakadu bądź bojownika (1+3), albo parke ramirezek (1+1) xxx - krewetki ps. Ja mam podobne zestawienie u siebie w akwarium i czuje że jest to maksymalna obsada ze względów estetycznych. Więcej neonów robi tylko zadymę w całym akwa i rozprasza uwagę przy 112l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 8, 2011 Author Share Posted December 8, 2011 No i to jest odpowiedź na jaką czekałem A to xxx - przy krewetkach to znaczy że ile będzie tyle będzie tak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted December 9, 2011 Share Posted December 9, 2011 Sam nie posiadam krewetek u siebie w zbiorniku dla tego nie podawałem konkretnej liczby żeby może wypowiedział się ktoś obyty z tym stworem:) Jednak z tego co wyczytałem to z 6 szt. RC mógłbyś tam dać, i tak podobno mnożą się niczym gupiki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted December 10, 2011 Author Share Posted December 10, 2011 No u nich akurat rozmnażanie jest jeszcze szybsze niż u gupików Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted December 10, 2011 Share Posted December 10, 2011 viewtopic.php?f=11&t=40467 Tu jest dosyć ciekawie opisane przez jednego z forumowiczów co sądzi o krewetkach trzymanych z pielęgniczkami:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted December 10, 2011 Share Posted December 10, 2011 Pełnowartościowy Pokarm Białkowy-lepszy niż w naturze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts