RaZzer Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Witam. Mam parę pomysłów co do obsady akwa 180l (panoramiczny) i nie wiem czy są dobre: - Pielęgniczka Ramireza 2 pary -Pielęgniczka Ramireza Blue Electric 1 para -stadko Razbor Espei lub Neon Simulans (powiedzcie ile rybek) -chciałbym jeszcze do stadka wymienionego wyżej dołożyć stadko Danio Czerwonego ale chyba nie jest to dobry pomysł jak myślicie? Aha i tak poza nawiasem czy dało by się do tej obsady wrzucić Prętnika Karłowatego?(tego prętnika wcale nie musi być w obsadzie ale prosiłbym o jedna propozycję właśnie z nim) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Ramirez 2+2 Razbora lub Neon 10 sztuk Danio 10 sztuk Prętnik 1+2/3 I na dno może: Zbrojnik 1+1 Kirysek 6 sztuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Razbora lub Neon 10 sztuk Ile? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 A nie da się więcej tych razbor lub neonów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Da się. Właśnie to mnie zdziwiło. 10 neonek to do 54l... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Obsada jaką ja ci proponuje to: - Pielęgniczka Ramireza 2 pary -Pielęgniczka Ramireza Blue Electric 1 para -30 neonów lub razbor - harem prętnika karłowatego. Danio odpada one wolą chłodniejszą wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 Czyli ile mógł bym wrzucić? Aha i jeśli np nie dałbym prętników to ile mógł bym dołożyć neonów lub razbor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Nie 30 to i tak dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Razbora lub Neon 10 sztuk Ile?Przy drugiej ławicy Danio + dwie pary Ramirezów 10 sztuk to optymalnie. Zależy co kto woli. Ja wolę mieć mniej ryb niż "na styk". Danio odpada one wolą chłodniejszą wodę. Akceptują do 25 stopni, więc wcale nie odpadają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 Obsada jaką ja ci proponuje to: - Pielęgniczka Ramireza 2 pary -Pielęgniczka Ramireza Blue Electric 1 para -30 neonów lub razbor - harem prętnika karłowatego. Danio odpada one wolą chłodniejszą wodę. Chyba bym był za taką obsadą bez danio. Czyli mówisz że z haremem prętników lub bez wychodziło by na to samo?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 A jeszcze dodał bym z 8 otosków do sprzątania. Ta obsada będzie ok. Jedna duża ławica . Harem i parki po całym akwarium rozproszone. Wiem bo u siebie mam ławice neonów , harem prętnika oraz ramirezy. I jest tak jak napisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Na wikipe... znalazłem że do 23 stopni25 jest dla nich ok. Chyba bym był za taką obsadą bez danio. Czyli mówisz że z haremem prętników lub bez wychodziło by na to samo??Tak dużej ławicy bym nie dawał. 20 sztuk to max. Jaka długość akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 100cm a może zamiast otosków do sprzątania krewetki red cherry bo mam ich multum w innym akwa?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Więc, więcej niż 20 sztuk bym nie dawał. Krewetki mogę być przekąską dla Ramirezów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Z tego co ja czytałem to też zawsze była mowa o 23 stpniach dla danio jako maksymalna. Ale waidomo jak jest, u mnie ryby mają preferowana np 24 a w lecie i tak jest czesto powyżej 27 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Sorki że odkopuje temat ale mam takie pytanko, czy z tymi otoskami nie będzie przerybienia w akwa? Aha za 2 tyg. kupuje obsadę zaproponowaną przez was. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Ja bym tylko jedną bym dał - Pielęgniczka Ramireza lub Pielęgniczka Ramireza Blue Electric -20 neonów lub razbor - harem prętnika karłowatego. otoski 6 do 8 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Ja bym tylko jedną bym dał - Pielęgniczka Ramireza lub Pielęgniczka Ramireza Blue Electric -20 neonów lub razbor - harem prętnika karłowatego. otoski 6 do 8 szt. Jedną parkę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 1+1 samca i samicę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Do 180l dwie pary mogą być. U mnie w akwarium 112l są dwie pary i jest ok. Więc ja bym dał: -Pielęgniczka Ramireza 1 para -Pielęgniczka Ramireza Blue Electric 1 para -30 neonów lub razbor -harem prętnika karłowatego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZzer Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Patryk a do tej obsady co zaproponowałeś mogą być te otoski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Oczywiście. Zapomniałem ich napisać. Daj ich w ilości 8 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts