rafikrafiki Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Tak jak w temacie. Może ktoś wie jak sprawdzić świetlówkę nie podłączając jej do statecznika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Nie da rady... Albo układ z żarówki kompaktowej to tak na szybko... Ludzie się tym podniecają ale ja jestem przeciwnikiem. Magnetyk odpada więc do t5 tylko Elektronik po za powyższym. Jak masz świetlówkę EnergoO to ją przerób jak tu ktoś pisał na forum, albo na Elektrodzie pełno jest pomysłów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Da radę jak najbardziej. Po pierwsze jeśli chcesz ją tylko sprawdzić czy nie jest spalona to możesz ją podpiąć pod statecznik magnetyczny na dosłownie minutę(sprawdzone przeze mnie). Druga opcja to podpięcie pod świetlówkę małej żaróweczki lub diody co znajdziesz a da radę zaświecić na baterii R6. Podpinasz pod świetlówkę baterię i jeśli zaświeci żaróweczka to świetlówka jest ok. Schemat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted October 14, 2011 Author Share Posted October 14, 2011 Jutro i tak udaję się do elektryka. Niech on sprawdzi czy działa. Ale ciekawy schemat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 Schemat jak schemat robiony na szybko . Według mnie nie musisz się fatygować do elektryka zrób wedle schematu i powinieneś się dowiedzieć co ze świetlówką, jak nie będziesz czegoś wiedział to pytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts