maciek390 Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 Witam! Jak myślicie czy akwarium 500l byłoby wystarczająco dużym domem dla młodego szczupaka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 memberlist.php?mode=viewprofile&u=6026 Młody, weź się wypowiedz w temacie Na krótką chwilę pewnie tak, ale ogólnie zdecydowanie nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 29, 2011 Share Posted August 29, 2011 Hmm dokładnie, do pierwszych 40cm czyli na jakieś 2 lata i to od narybku. Myślę, że temat nie ma zbytniego sensu, bo szczupak potrzebuje zbiornika dobrze natlenionego z dużą ilością kryjówek. Ja myślę, że to nie wypali jednak. I pomyślał bym nad czymś innym, mniejszym. Jeśli akwarium nie nagrzewało by się zbyt mocno do 20*C max 24*C w dzień przez kilka godzin i masz dobrą filtrację. Może kilka okoni, tak z 6 I karmić je jakimś narybkiem. Szczupaka na pewno bym tam nie pchał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek390 Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Proszę was o jeszcze kilka odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Wymiary akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 A ja polecam! Oczywiście po osiągnięciu przez szczupaka większych rozmiarów należałoby zwrócić go naturze. Jeśli chodzi o zapewnienie kryjówek czy gęstszej roślinności, myślę że stanowiłoby to takie sam wymaganie jak dla innych gatunków ryb. Sam kiedyś miałem osobnika ok 12 cm ... i obserwowanie jak poluje na pożywienie, atakuje i zjada ... bezcenne. Karmiony był małymi uklejkami. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Akwaria zimnowodne z dużymi rybami funkcjonują na tej zasadzie że jak ryba osiągnie już zbyt duże rozmiary to wymiana się ją na mniejszą. W Internecie można znaleźć filmy na których widać szczupaki w akwarium. Szczupaki to ryby które się ciągle gdzieś chowają oczekując na zdobycz. Będzie płochliwa i ciągle się gdzieś ukrywała. Dużo kryjówek i roślinności to podstawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek390 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 Mój plan jest taki.Jak urośnie do wpuszczę go z powrotem do stawu.A wymiary akwarium to 200x50x50. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert74 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Miałem przez jakiś czas szczupaka wakwarium,ale w czasie polowania na małe rybki obijał się o szyby więc go wypuściłem do Sanu.Do akwarium polecam okonie ,bardzo sympatyczne i ciekawskie ryby .Jakbyś był w stanie utrzymać zimną wodę czyli ok 20 stopni to mógłbyś pokusić się o próbę hodowli pstrąga tęczowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Hmm jakby Ci się udało załatwić, to może bass słoneczny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Hmm jakby Ci się udało załatwić, to może bass słoneczny ? A tam amerykańskie. Polskie najlepsze. Do akwarium polecam okonie ,bardzo sympatyczne i ciekawskie ryby . Jeżeli autor hodował by młode sztuki to musiałby se skombinować porządne stadko. Dopiero z wiekiem stają się samotnikami. A może autor pomyśli o mniejszych krajowych rybach jak np. stado jazgarza, stado ukleji, ślize, kozy itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Hmm jakby Ci się udało załatwić, to może bass słoneczny ?Szczupak a ty nie za wygodny ? właź do 500 i nie marudź Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek390 Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Zdecydowałem że pozostanę przy malutkim szczupaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts