bajt Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 Woda w moim akwa ma Ph 8.Mógł by mi ktoś pomóc w jaki sposób zmniejszyc,jeżeli było by to możliwe wolałbym metodami naturalnymi,chemia w ostatecznosci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 Dolewaj przy podmianach wody demineralizowanej. Możliwe że coś ci wodę zatwardza w zbiorniku, jakie masz pH w kranie. ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 Z tego co wiem nie pobawisz się za dużo z pH... Ciężko to załatwić;]... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 proponuje co2 mozna latwo zmniejszyc ph Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 wsadź korzeń, szyszki olchowe, filtracja przez torf, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 wsadź korzeń, szyszki olchowe, filtracja przez torf, korzen mu kolezanko nie pomoze, juz predzej liscie debu, szyszki olchy,torf itp, ale wtedy musi sie liczyc z herbata w akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 korzeń także zakwasza wodę dlatego ze wydziela garbniki:) zeby nie być gołosłowny: http://www.aquakris.pl/staticpages/index.php/korzenie proponuje co2 mozna latwo zmniejszyc ph z CO2 radzę ostrożność jeśli nie posiada się odpowiednio mocnego oświetlenia... Poza tym Co2 wpływa takze na twardość węglanową... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 zgadzam sie ale w malym stopniu:) Jak kolega chce roslinki to chyba najlepszym rozwiazaniem byloby co2, same plusy(korzen rowniez mile widziany)pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 jakie masz oświetlenie w akwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajt Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 akwa 54l świetlówka T8 1x15W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajt Posted February 18, 2009 Author Share Posted February 18, 2009 Czy po szyszkach olchowych woda zrobi się herbaciana?Skąd wziąc szyszki olchy?? EDIT: Akwa 54l,jeżeli podmienic wodę to ile wlac wody demineralizowanej? mod: pisanie postu pod swoim postem jest sprzeczne z regulaminem. Proszę się do niego stosować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted February 18, 2009 Share Posted February 18, 2009 szyszek nigdy nie używalem... chyba barwią lekko wode... stosuje ewentualnie pH aqualkal i aquacid.. TROPICAL... ważne żeby nie zmieniać pH wody wiecej niż 0,2 w ciągu doby... ja stosuje wode RO pół na pół z kranovitą :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szklana Posted February 18, 2009 Share Posted February 18, 2009 bajt jak chcesz szyszki to odezwij się do mnie na gg ja mam dużo szyszek jak coś to się dogadamy moje gg 2638689 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts